Avatar uživatele
huxa

Co dělat v případě neinformování od lékařů a jejich lhaní při hospitalizaci?

Lékař, který mne kontroloval, mi dovolil mít žilní katetr vydělán přes noc, pokud testy dopadnou dobře (již jednou jsem s ním spal a v noci jsem si docela poškodil místo vpichu), také mi tvrdil, že budu hospitalizován jen do zítra pouze na pozorování.
Po hospitalizaci na chirurgii v jednom pokoji s velmi vážnými případy mi bylo vnuceno erární oblečení (žádná zmínka o tom, že mohu mít vlastní pyžamo), katetr mi nikdo nechtěl vydělat a při vzpouzení proti zavedení kapačky „proti bolesti“ mi bylo vyhrožováno příchodem doktora, který nedošel.
Ráno jsem měl hotovy všechny rozbory a vyšetření, přes dovolení doktora pohybu po oddělení mne sestry nechtěli pustit z pokoje, po žádosti o revers mi bylo sděleno, že s takovou si budu všechno platit sám, nikoliv pojišťovna. A až při předávání lékařské zprávy jsem se dozvěděl, že mne chtěli mít na pozorování 24 hodin (jen o dvě hodiny déle, než při žádání o revers, tedy při opouštění nemocnice mi chybělo do opuštění bez reversu jen pár desítek minut).

Mne se toto chování vůbec nelíbí, nemluvě o nočním buzení, vození na vozíku a přikazování k léčení na lůžku, přestože bych si raději sedl na židli (byl jsem na pozorování, bez jakýchkoliv projevů čehokoliv)

doplnění: Drap-naprosto souhlasím, ovšem s tím, že lékaři by měli nejlépe vědět, co za léky potřebuješ, případně vyšetření, co je pro tebe takto nejvhodnější. Což ovšem nic z toho, co jsem vyjmenoval, neodporuje.
Nelíbí se mi právě to, že lékař mi řekne něco a kdybych se neozval, děje se se mnou něco jiného. Poté lhaní a neinformování. Sám se v sociálních pracích teď ucházím o místo a učili jsme se, že máme být k pacientům/kli­entům upřímní a co nejlépe jim vše vysvětlit. Kdybych si dovolil byť jednu z mnou popisovaných věcí, klient odmítne zaplatit za mou službu a od vedení dostanu pokutu.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: huxa

Zajímavá 0 před 3081 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
johana 56

V současnosti se lékaři snaží jistit proti případným stížnostem ze strany pacienta.
Při nástupu do nemocnice (i na jeden den) vyplňuje pacient souhlas s hospitalizací, informovanost o léčebném postupu, opatření týkající se mimořádné situace (nutnost odběrů, infuze, transfuze apod.) a případnými riziky, spojenými s vyšetřením či léčbou.
Jestliže ve zmíněných formulářích zakroužkujete ano, a podpisem potvrdíte, s postupem souhlasíte a není možné se odvolávat ani na neinformovanost. Je vhodné ujasnit si vše ústně a teprve potom podepsat…
Stížnost je oprávněná, pokud s některou skutečností nesouhlasíte, písemně potvrdíte, a přesto bylo opatření provedeno, nebo jste formuláře nevyplňoval.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pokud se ti zacházení nelíbilo, můžeš si ztěžovat, nejlépe písemně , u vedení daného zařízení. A pro příště si třeba vybrat jinou nemocnici a jiného lékaře. Pokud ti vznikla újma, můžeš požadovat náhradu.
Osobně bych to ale neřešil, lékaři by měli nejlépe vědět co je potřeba.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Šidlo

charta práv pacientov…pozite si body, ktoré porušili, a potom sa sťažujte

a je jedno, čo podpíšete, vaše práva to nijako neruší

huxa......povedali ste im, že sám ste soc. študent? nezačali byť hnusní potom?

bol iste na pozorovaní po nehode? súhlasili ste s tým? ak vám nič nebolo, boli ste asi pri plnom vedomí a plne príčetní......nie? to vás záchranka odviezla proti vašej vôli?

toto je na právnika......ten vám povie čo a ako......

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Obrátit se na právníka.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
huxa

Šidlo-dozvěděla se to pouze jedna sestra, které hned poté skončila služba, nejdříve byla nepříjemná (odmítl jsem jí infuzi paracetamolu), poté jsme si již v poklidu povídali, když mi odebírala krev (byl jsem na pozorování, se všemi testy jsem souhlasil, nikoliv podávání léků proti bolesti, když mě nic nebolelo-zbytečné podávání tišících léků).

Dostal jsem toto od policisty přikázané, sic v šoku, přesto jsem dokázal posoudit, že mi nic není kromě mírně podřeného předloktí.

Johana 56-toto znám, ovšem neinformování je nedovolené. I při nepříčetnosti pacienta v psychologické léčebně by se dle postupů měl informovat, že mu bude nasazena kazajka. Podávání léků proti bolesti v případě, že mě nejvíce bolí zapíchlá kanyla, nepovažuji za nutné. Také léčebný postup v případě, že jsem na pozorování a všechny vyšetření i rozbory dopadly dobře, nevidím. (co chcete léčit, když zatím vše nasvědčuje, že mi nic není?).

Děkuji za informaci o existenci charty práv pacientů, kouknu se na ně.

před 3081 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

Huxa – dík za objasnění.Na charitu taky určitě kouknu.

Takhle nějak to ale v praxi funguje.
O tom, že i vlastní pocity mohou zklamat, jsem se přesvědčila nedávno, když mě propouštěli z 'dospávačky’. Cítila se dobře, průběh po CA klidný. Než jsem stačila převzít zprávu, bylo všechno jinak a chtě nechtě tam musela zůstat další čtyři hodiny…

před 3081 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek