Avatar uživatele
jiri Linhart

Poradíte, co způsobuje flekatost na listí některých ovocných stromů?

Nazdar lidi,prosim o radu. Kolem zahrady-4 ary mam vysazene thuje a ruzne tisovce. U ovocnych stromu-hruska,svestka se krouti listy a jsou flekate-svetlehnede fleky. Pry flekatost zpusobuji thuje. S jablonema to nedela nic ! Pry je na to postrik. Prosim o radu ! Diky moc ! Zejtenku,jalovec nemam a nechci,ale dekuji moc !

Vkládejte prosím otázky, nikoliv „neotázky“.
Zahrada,thuje+o­vocne stromy.

Upozornění
Zdá se, že jste příliš struční. Nešetřete písmenky a důležité informace napište přímo do otázky.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2393 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zjentek

Odpoveď byla označena jako užitečná

TŮje by tomu vadit neměly. Co myslíš těmi „různými tisovci“? Máš tam tisovce? Určitě to nejsou jalovce? Ty jsou taky z čeledi cypřišovitých a tím by se to vysvětlilo- jalovec zahubí hrušně dokonale až na 8m, nebezpečí nákazy ale hrozí až na desítky metrů! Něco musí pryč, jalovec, anebo thruška ;)

Nemáš zač, alespoň ti mohu nabídnout zkušenosti z podnebního pásma Prajzská, kde nám hrušně a slivoně žijí v „symbióze“ s tůjemi již min. 150let, tedy info máš z PRAXE a toho si ceníš ;)

Upravil/a: zjentek

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?jiri Linhart Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ano, tisovce i thuje hlavně na hrušních způsobují rez. Je to snad virové onemocnění, které se díky těmto okrasným stromům udržuje a dále šíří.Ještě horší než jmenované bývají různé jalovce. Jako bezpečná vzdálenost pro hrušně se uvádí 150–200m
Je možné použít přípravky, které se aplikují proti strupovitosti jabloní a hrušní a současně mají dobrou účinnost i na rzi. Chemická ochrana by se měla uskutečnit v době před květem a krátce po odkvětu hrušní.

U hrušní se doporučuje postřik fungicidy v době před a po odkvetení v lokalitě silného výskytu. U jalovců se doporučuje mechanické odstranění výhonů. Ošetření řezem může však být v porostu jalovce ve výsledku horší než choroba. Hlubokým řezem do starého dřeva ošetřená dřevina více trpí výskytem ložisek rzi na zbylých výhonech, špatně regeneruje a neplní funkci okrasné zeleně.

V situaci, kdy není vhodné provést řez jalovce (veřejná prostranství), lze efektivně omezit přenos rzi z jalovce na hrušeň mechanickým odstraněním a následným zlikvidováním rosolovitých výrůstků z jalovce ještě než dojde k jejich zaschnutí a vyprášení. Opatření je nutné provádět každoročně vždy v době výskytu výrůstků (vlhký týden na přelomu dubna a května).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cynique

Thuje s tím nemají nic. Mezihostitelem rzi hrušňové je jalovec. Minimální pásmo bez jalovců by bylo 200–500m, což je nereálné.
Mám hrušně a také chvojky klášterní a jde to. Je nutné zvolit vhodný fungicid a
správný čas. Rez hrušňová se nedá eliminovat úplně, ale dá se dostat do rozumných mezí.
Momentálně díky zelené politice zelených khméru a Bruselu vymizely osvědčené přípravky a už asi ani nebudou (Baycor). Aktuálně ještě dostanete tebuconazole a trifloxystrobin – ideálně použít v kombinaci. Přípravky si rychle kupte – než také „vymizí“. Jed o ZATO a HORIZON. Nic účinnějšího momentálně na trhu není. Na jalovce – jestli se vám chce – stříkněte obyčejný Dithane na konci srpna.

Ad Drap:
Thuje s tím nemají nic. Není to virus, ale houba.

před 2393 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek