Avatar uživatele
abcd_abcd

Poradíte, jak je možné vyřešit problém s placením (vrácením) výživného dle popisu?

Pred dvema lety byla dcera sverena do pece matky. Soud mi vymeril vyzivne, ktere matce pravidelne posilam. Nicmene od pocatku dcera u matky nebydli, bydli u me. Matce tedy posilam vyzivne, ale jelikoz dcera bydli u me, hradim ji veskere vydaje. To se tyka castek za studium, stravovani, cestovani, sportovni krouzky a vse ostatni. Ted budu zadat soud o zmenu, aby byla dcera sverena do moji pece a matce aby bylo vymereno vyzivne. Mohu po matce vymahat vyzivne i zpetne (za 2 roky), kdyz dcera vlastne u matky po celou nebydlela, nepecovala o ni a ani neplnila vyzivovaci povinnost?

Původní neotázka

Placení výživného matce na dceru, která však u matky nebydlí, bydlí u mě

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Alesh před 2291 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Alesh

A to ses jako teď probudil?
Tak ty dceru živíš, vše ji zajišťuješ a ještě dotuješ matku z peněz, které mají jít dceři? To mi ho teda vyndej. 🙂
A jak vůbec vznikl ten stav? Jak stará je dcera? Pokud bydlí u tebe a tedy chce tam bydlet, což asi chce, když tam je už dva roky, tak dávno to má být naopak, tj, že matka platí a ne ty jí. U soudu měli vzít na vědomí názor dcery a i ten faktický stav, kde bydlí. Pak bych samozřejmě dělal vše proto, abych tento nastalý nesmysl napravil. Podle mě máš nárok a veškeré peníze zpět a doplacení soudem vyměřeného výživného. Ale jak přesně to je v zákoně, to nevím, jen to, že o výživné se dá žádat tři roky zpět. Jak to je ale v případě, že jsi ho platil vlastně ty jí. asi bys musel dokázat, že vlastně dcera byla ve skutečnosti v tvé péči. Doporučuji poradu s právníkem.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

O výživné lže požádat až tři roky zpětně.
Navíc by Vám matka měla vrátit nespotřebované výživné.
(Možná spotřebovala, ovšem nikoliv ve prospěch dcery.)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JájsemRaibek

Myslím, že nemůžeš. Měl jsi o změnu požádat soud dříve. Jediné, co jsi udělal dobře je to, že platíš výživné. To sám zrušit nemůžeš, to může zrušit, upravit jen soud.
Je možné, že s přihlédnutím k okolnostem soud určí co si máte navzájem vypořádat. Matka by měla poskytnout dceři alespoň něco z výživného. Nyvyživuješ matku, ale dceru.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek