Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Porucha na dokonalém zdroji FORTRON

Prackama už mi prošla řada noname zdrojů aniž by na nich cokoliv odsmrdělo, na první poruchu jsem narazil až u vyhlášeného Fortron, konkrétně model FSP200-60GTA. Aniž bych ho přetěžoval, či nechával někdy běžet naprázdno, zahřál se vevnitř jeden rezistor natolik, až se odletoval z tišťáku. Zdroj přesto dával šťávu dál, ani nevím jak dlouho, den, týden, rok? Dneska jsem si toho při rozborce kompu všimnul a nevím co s tím. Když ten rezistor naletuju zpáky, žhaví se a smrdí. Když ho tam nenaletuju, trnu strachy o základní desku.
Mohla by mi nějaká dobrá duše říct, jakou tam má funkci? Nevěřím že by to byl jen požerák nadbytečného proudu. Obzvlášť na údajně nejzelenonízkoodběrovoekologičtějším zařízení mě to udivuje.
Na fotce je vidět v popředí, tam jak usedají saze.
http://img225.imageshack.us/my.php?image=burningsou rcejd2.jpg

Upraven odkaz. (karel)

Předmět Autor Datum
Myslím že ten 200w zdroj má už dost nalítano vyměnil bych ho. Fortrony se kazí jako každé jiné zdroj…
MM_tank 12.03.2008 20:27
MM_tank
Jsou věci, s kterými ani Bursík se svou bandou zelených kreténů nic nenadělá a dvojčinný zdroj potře…
Pytlík 12.03.2008 21:39
Pytlík
Pravděpodobné se potvrdilo. Znova jsem prohlíd cestičky na tišťáku a všiml si drátěné propojky která…
Mysak.Plysak 12.03.2008 23:33
Mysak.Plysak
Pokud si budeš jist, že ta větev vždycky bude mít nějakou zátěž, tak tam ten odpor nemusí být.
Pytlík 13.03.2008 08:28
Pytlík
Ked sa zhavi az tak ze smrdi tak asi nieco nie je v poriadku, ak je vporiadku tych 5V tak nie je vpo…
MM.. 13.03.2008 13:39
MM..
Tohle se občas stává, že osadí součástku v hodnotě o řád vedle....možná je takových zdrojů celá seri… poslední
jirka44 13.03.2008 16:43
jirka44

Jsou věci, s kterými ani Bursík se svou bandou zelených kreténů nic nenadělá a dvojčinný zdroj potřebuje nějakou minimální zátěž. Ten odpor je skutečně s největší pravděpodobností výkonově poddimenzovaná předzátěž. Ono u těch zdrojů si musíš vybrat: Buď tam vrazíš předzátěž a zdroj bude správně fungovat, byť poněkud méně zeleně (jedná se ale o ztrátu pár Wattů), nebo budeě chtít být důsledně ekologický (z hlediska klidové spotřeby) a potom bude zdroj nezeleně (pravděpodobně šedě až černě) dýmit - neboli shoří. To je fyzika.

Ked sa zhavi az tak ze smrdi tak asi nieco nie je v poriadku, ak je vporiadku tych 5V tak nie je vporiadku ten odpor, urcite by som ten konkretny kus vyhodil a nahradil novym. Odkial vies ze bol 3.3ohm? Strata 5V^2/3.3ohm = 7.5W je dost vela. Pozrel si si farebny ciarovy kod na nom ze aky odpor mal povodne?
Novy odpor samozrejme pouzit dimenzovany na patricny stratovy vykon (stratovy vykon je U^2/R), a osobne si myslim ze ten odpor mal povodne viac ako 3.3ohm

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru