Avatar uživatele
Slezi_18

Co dělat, když se mi sám od sebe vypíná počítač?

Zdravím, mám doma přes 3 roky starý notebook Lenovo (pokud bude třeba, dodám přesný název) a asi tak před rokem se začalo stávat, že se počítač po pár hodinách používaní vypnul. To se stávalo častěji a častěji a teď je to tak, že notebook zapnu a sám se vypne většinou do půl hodiny – při standardním používání = sledování videa na internetu, hraní hry nebo třeba jenom při přesouvání fotek z USB do počítače. Před vypnutím se začne trošku sekat a taky delší dobu před vypnutím je slyšet hlasitěji chlazení… Proto jsem si myslel, že se přehřívá, jenže řešení tohoto problému na internetu je většinou vyčištění chlazení. To jsem také udělal – žebra „větráčku“ jsem od prachu očistil, ale ničemu to nepomohlo. Druhý můj tip byl, že to může být něco společného se softwarem, ale ani úplný factory reset a znovunainstalování OS nepomohl :/ Nemáte nějaké řešení kromě koupení nové notebooku? Díky, Slezi18

Zajímavá 0 před 2769 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
WoIfy

Podle mě to je stejně tím chlazením. Není spodek ntb moc horkej?
Zkus si koupit chladící podložku.
Když ji vezmeš od alzy, a nebude to fungovat, mužeš ji do 14-ti dnů bez udání důvodů a sankcí vrátit.
https://www.al­za.cz/search.htm?ex­ps=chladici+po­dlozka+pod+no­tebook

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Vyčistil-li jsi žebra výměníku, pak je ještě možné, že zdegradovala přenosová tepelná mezivrstva mezi čipem (jednak procesor, ale také grafický čip bývá chlazen toutéž soustavou) a přiléhající kovovou destičkou. U stolních PC to bývá vrstvička teplovodivé pasty, ale u notebooků tam výrobci dávají čtvereček hmoty, připomínající žvýkačku. Pokud vyschne, musí se vyměnit. Může se nahradit tou pastou, která je v přenosu tepla účinnější, ale hodně notebooků je konstrukčně řešeno tak, že se počítá s tloušťkou té žvýkačky a nahradí-li se pastou, kov s čipem na sebe nepřiléhají a situace se naopak ještě zhorší. (Pasta se nanáší v tenoučké, v podstatě průsvitné, vrstvě.)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Hlada

Nejdřív je potřeba vědět teplotu procesoru a jeho zatížení, než se vypne. Nemá smysl cokoli dělat, dokud není jisté, kde je chyba.

před 2769 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Počítače a internet