Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Potíže s BIOSem

Dobrý den.

Potřeboval bych nějaké rady od zkušenějších uživatelů. Včera večer jsem standardně vypnul PC. Dnes ráno, když jsem ho zapnul, však nenabootoval a jediné, co dělal bylo, že na mě chrlil beep kódy (obrazovka zůstala černá) :).

Byl jsem z toho zpočátku velice zmatený, protože jsem nemohl zjistit, co má onen kód znamenat. Dostával jsem totiž tři kódy:
První byl jedno krátké pípnutí
Druhý byl dvě krátká pípnutí
Třetí byl čtyři krátká pípnutí, krátká pauza a jedno krátké pípnutí.

Na desce mám Award BIOS, takže jsem po celodenním hledání přišel jen na první dva pípající kódy, ale na ten třetí nikoliv. Ještě větší záhadou pro mě pak bylo, že první dva kódy jsem přestal dostávat úplně a zůstal jen poslední.

Když už mě omrzelo všechno to hledání, začal jsem zkoušet cokoliv, co mě napadlo. Postupně jsem odpojoval a zapojoval RAMky, Grafickou kartu, disky. Nijak to nepomohlo. Nakonec, když už jsem byl opravdu v koncích, podíval jsem se do manuálu od Základní desky, kde bylo uvedeno, že pokud chci resetovat paměť CMOS do továrního nastavení, dělá se to pomocí vytáhnutí baterky, která tuto paměť napájí.

Nechtělo se mi do toho, tak jsem ještě jednou sednul ke googlu a našel jsem, že se takovéto krajní případy opravdu řeší resetováním paměti CMOS. Tak jsem to tedy provedl. Nyní, když počítač zapnu, dává mi v Beep kódu na vědomí, že je problém s CMOS pamětí. Nic víc, nic míň. PC se ale stále nedostane dále, než ke dvojitému zapípání a potom se resetuje. Kontroloval jsem i napětí na baterce, ale je v normálu. Nevím, co si mám počít, proto prosím o radu :)

Konfigurace:

Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 2,40GHz 8MB 1066MHz 775pin BOX

Základní deska: Gigabyte GA-EP35-DS3P

Paměť: Geil DIMM 2048MB DDR II 1066MHz

Grafická karta: HIS HD 3870 IceQ3 Turbo 512M, PCI-E

Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.10 ST3320620AS - 320GB SATA II

Snad jsem na nic nezapomněl. Pokud by vás napadlo nějaké spásné řešení, jsem nakloněn všemu :) Prozatím děkuji.

Předmět Autor Datum
vytáhnutí baterky nemusí stačit pro vymazání nastavení cmos. buď na to mají propojku clear cmos (viz…
lední brtník 09.11.2010 18:49
lední brtník
Díky moc, zkusím to. :) Jinak clear cmos jsem už taky zkoušel, ale nic se nestalo, tak snad pomůže z…
Blue.Shark 09.11.2010 20:02
Blue.Shark
Tak se, bohužel, nic nestalo. Zkratoval jsem patici, znovu jsem zkoušel clear cmos a potom obojí kom…
Blue.Shark 09.11.2010 20:27
Blue.Shark
Tak ještě znovu vydej paměti a zkusit jen s jedním modulem a potom z druhým.
M-Pol 09.11.2010 20:42
M-Pol
Vyzkoušeno. Každý modul jsem zkoušel samostatně ve všech čtyřech slotech. Kombinoval jsem to i s vyp…
Blue.Shark 09.11.2010 21:09
Blue.Shark
Řekl bych ramka nebo vga beep.htm
MM_tank 09.11.2010 21:08
MM_tank
Zkoušel jsem obojí se stejně špatným výsledkem, tak si myslím, že ani jedno ze jmenovaných to nebude…
Blue.Shark 09.11.2010 21:14
Blue.Shark
Vetrak se toci NEznamena ze graficka karta funguje. Znamena to len ze sa toci vetrak (a ten sa bude…
MM.. 10.11.2010 01:53
MM..
Este ak je chip BIOSu v patici, tak ho skus jemne dotlacit do patice.
MM.. 10.11.2010 01:55
MM..
Tak jsem zkusil oddělat baterku na celou noc - včetně odpojení od el. sítě. Nic se nestalo. Zkoušel…
Blue.Shark 10.11.2010 10:34
Blue.Shark
Myslim ze mozes zhanat novu dosku. Vyber ju najprv von z kejsu nech sa vylucia skraty na kejs apod.…
MM.. 10.11.2010 13:58
MM..
To je právě to - nesnažil. Z BIOSu mám dost velký respekt a nikdy jsem se neodvážil k flashování. Já…
Blue.Shark 10.11.2010 14:29
Blue.Shark
Tak je všechno vyřešeno. Nejprve jsem sehnal novou desku, ale dělala mi to samé - takže to způsobova…
Blue.Shark 17.11.2010 23:10
Blue.Shark
Tak trebars do nich (vadna alebo odhcadzajuca) doska pustila na nejaku milisekundu 12V namiesto 1,5V… poslední
MM.. 18.11.2010 00:00
MM..

vytáhnutí baterky nemusí stačit pro vymazání nastavení cmos.
buď na to mají propojku clear cmos (viz manuál), nebo se po vytažení baterky - při odpojené napájecí šňůře - ještě zkratují kontakty patice pod baterkou.

pak už by to mělo jen vypsat chybu nastavení cmos a mělo by se dát vlézt do biosu.

Vyzkoušeno. Každý modul jsem zkoušel samostatně ve všech čtyřech slotech. Kombinoval jsem to i s vypojenou grafickou kartou, ale stále nic. Dokonce dostávám stejný beep kód i když není zapojená žádná paměť. :)) Přesto díky za nápad :)

Zkoušel jsem obojí se stejně špatným výsledkem, tak si myslím, že ani jedno ze jmenovaných to nebude. Říkám si ale, jestli by to nemohlo být deskou. To ale taky pořádně nesedí, protože graf. karta funguje (větrák se točí), procesor taky (rovněž se točí větrák) a LED na desce, které indikují zatížení procesoru, svítí.

Vetrak se toci NEznamena ze graficka karta funguje. Znamena to len ze sa toci vetrak (a ten sa bude tocit aj keby si celu graficku kartu rozstrielal gulometom :) Inac grafiku mozes aj uplne vybrat ze ci sa nieco zmeni. Odpojit aj vsetky disky mechaniky a nepotrebne karty atd.

Tvoj problem je ale nejaky problem s RAM alebo zakl.doskou, ked to bez RAM pipa stejne tak je problem v RAM (alebo zakl.doske)

V prvom rade ale vypni PC z 230V, pockaj 10minut prip. zmackni aj zapinacie tlacitko nech sa vybiju kondiky, potom vyber knoflikbaterku na hodinu (preistotu), a potom ju tam vloz a spravne orientovane. Skontroluj jumper "Clear CMOS" podla navodu k doske (ak ta doska nejaky taky jumper ma), ze je v spravnej pozicii (pre normal operation, t.j. nie Clear CMOS, ten uz si zmazal baterkou).
Ked nic nepomoze tak je v haji doska alebo RAM.

Tak jsem zkusil oddělat baterku na celou noc - včetně odpojení od el. sítě. Nic se nestalo. Zkoušel jsem přitlačení BIOS chipu do patice, pak jsem úplně vyndal grafickou kartu, RAMky, DVD-ROMku a disky, ale pořád pípá, hajzlík. Už jsem v pokušení vytáhnout i procesor a připojit místo něj cvičenou opici :)

Myslim ze mozes zhanat novu dosku. Vyber ju najprv von z kejsu nech sa vylucia skraty na kejs apod. Skusil by som aj iny zdroj ale najpravdepodobnejsie je v haji doska.

P.S. este ak mas mozes pripojit disketovku alebo aj strcit nejake CD do CDROM ci sa nesnazi z toho citat (ak ano tak to chce reflashovat BIOS ptz je poskodeny). Nesnazil si sa naposledy nahodou updatovat BIOS?

To je právě to - nesnažil. Z BIOSu mám dost velký respekt a nikdy jsem se neodvážil k flashování. Já mám většinou smůlu na takovéhle závady objevující se zničeho nic. Každopádně díky za radu, ještě tedy zkusím ven vytáhnout úplně všechno. Snad to pomůže :)

Tak je všechno vyřešeno. Nejprve jsem sehnal novou desku, ale dělala mi to samé - takže to způsobovaly paměťové moduly. Posílám je na reklamaci (doživotní záruka je krásná věc), a doufám, že bude uznána. Tímto tedy děkuji všem rádcům za užitečné rady :) ...ale stejně by mě zajímalo, jak se mohly takhle ze dne na den zničit. :))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru