Avatar uživatele
Fienir

Co dělat, pokud alarm detekuje CO?

Všude radí, že pokud člověk má plynový kotel, měl by mít i detektor CO. S tím souhlasím. Ale už nikde se nedočtu (a ani na internetu), co dělat, pokud detektor zahlásí. Určitě bych všechny vyhnal z domu, utnul zdroj (se zadrženým dechem samozřejmě) a otevřel okna. A po 30 minutách bych nechal u zdroje změřit detektorem hladinu CO, abych určil, zda už je oblast bezpečná. Pokud by CO neklesalo, asi bych zavolal na tísňovou linku (vím, že je to banalita, ale hasiči se také zabývají úniky chemikálií, tohle je podobné přece)

Zajímalo by mě, jestli je tento postup v pořádku a jestli byste postupovali jinak. Sice víme, že nás detektor před CO varuje, ale už nevíme, jak tento problém řešit. Přitom správný postup je také důležitý.

Zajímavá 0 před 2630 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Postup je v pořádku. Současně bych volal plynaře na opravu kotle.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Asi v zásadě správně. Otevřít okna, vypnout kotel (jen pokud to máš cestou) a vypadnout.

Co jsem četl tak je riziko, že Tě CO skolí téměř bez varování.

Jakmile budeš venku můžeš řešit další. Záchranka, požárníci, plynaři-topenáři (podle okolností, podle toho zda má někdo potíže, zda mohl někdo zůstat v ohrožených prostorách, zda se Ti podařilo vypnout plynové spotřebiče,…)

Úplně nejdůležitější bude to „VYPADNOUT“, pokud možno i s ostatníma lidma… Také by mě zajímal nějaký ofic. doporučený postup…

http://zivecheb­sko.cz/2017/02/­14/pozarni-hlasic-upozornil-na-unik-plynu-i-kour/

Upravil/a: Dochy

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
L. da Vinci

Tvůj postup je velice správný, ale nečekal bych těch 30 minut a hned obeznámil tísňovou linku.

Upravil/a: L. da Vinci

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Vyklidit okamžitě prostor od všech přítomných, zavřít přívod plynu do kotle, otevřít všechny otvory do místnosti-okna, dveře. Pak opustit prostor a volat servis plynových spotřebičů. Ti mají přístroj na měření CO a sami zajistí odstranění závady a kontrolu jejího odstranění. Volat tísňovou linku není podle mne nutné, nemá prakticky co řešit. Vyvětrání zajistíš sám a odstranění poruchy oni neprovedou, na to nutný servis. A závada je evidentní, pokud by nebyla, nedojde k poplachu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek