Avatar uživatele
pizlicka

Co dělat, pokud zaměstnavatel nedá výplatu?

Můj kamarád pracuje ve větší firmě. Pracuje tam 14dní, dělá 12ky, přesčasy a včera mu zaměstnavatel oznámil, že mu výplatu za 14dní nedá, ale až za měsíc a půl. Ve smlouvě ma napsáno toto: „Zaměstnanec souhlasí s tím, že výplata mzdy mu bude provaděna bezhotovostně bla bla na osobní učet v termínech stanovených vnítřním řádem.“
PROBOHA, CO TO JE „STANOVENÉ VNITŘNÍM ŘÁDEM“? Já myslela, že v pracovní smlouvě musí být uvedené datum, kdy se bude vyplácet vyplata. Tím jako by podepsal, že vyplatu dostane dle toho, jak rozhodne zamestnavatel, nikoli v určitém terminu a za odvedenou praci. CO SE S TÍM DÁ PROSÍM PĚKNĚ DĚLAT?? DĚKUJI!! P.S.JAK POSTUPOVAT DÁL, POKUD ZAMĚSTNAVATEL VÝPLATU NEVYPLATÍ? Šokuje mě, že při námitce mého kamaráda, z čeho bude žít a hradit jizdu za prací, mu zamestnavatel řekl, že ho to nezajimá.
NO PRÁVĚ ŽE ONI TAM MAJÍ VYPLATU 15., COŽ JEŠTĚ NEBYLO, TAK NECHAPU, PROČ BY MU JI NEMĚL ZA 14 DNI VYPLATIT A MUSI ČEKAT MĚSÍC A PŮL, NEŽ JI DOSTANE!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? mojitek, johana 56, JájsemRaibek před 3127 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Připadá mi to úplně normální. U některých firem se provádí výplata z důvodů zpracování o měsíc později.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Zákoník práce říká, že mzda je splatná nejpozději do konce měsíce za měsíc, za který se vyplácí. Tzn., že pokud se jedná o mzdu za měsíc srpen, je dle zákoníku práce splatná do 30.9.
Jinak to, co píše zaměstnavatel, tak má určený (sebou určený) výplatní termín, a to třeba 15.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Zcela normální výplatní termín.
Jinak lze požádat zaměstnavatele o mimořádnou zálohu! Alespoň to bývalo zvykem.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Musíš si zvykat (teda kamarád), protože TOHLE JSME PŘECE CHTĚLI.Zvonili jsme klíčema, abychom se měli lépe a přitom se máme stále hůř.Za 40 let vlády komunistů se NESTALO aby dělníci nedostali za svou práci mzdu.
Já jsem už byl dvakrát u soudu kvůli tomu, že nám podnikatel nezaplatil, manželka prvidelně červen, červenec, srpen a pak listopad, prosinec, leden nedostávala výplatu (podnikatel to zdůvodňoval tím, že mu neplatí odběratelé a on tedy nemá z čeho zaplatit výplaty).A také ho nezajímalo z čeho lidi zaplatí pravidelné splátky.Prý mohou kdykoliv odejít jinam.Tak tomu říkám já VYKOŘISŤOVÁNÍ.NE NADARMO NÁS VE ŠKOLE UČILI, ŽE KAPITALISMU JE VYKOŘISŤOVÁNÍ ČLOVĚKA ČLOVĚKEM a denně se o tom přesvědčuji.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Doporučte kamarádovi, aby se seznámil se zákoníkem práce,
měl by jej znát každý zaměstnavatel i zaměstnanec.

Povinnými náležitostmi pracovní smlouvy jsou druh práce,
místo výkonu práce a den nástupu do práce.

Pracovní smlouva sice může obsahovat výplatní termín, ale není to povinné
a většina zaměstnavatelů výplatní nesjednává, protože by si „svazovala ruce“.

Podle zákoníku práce určuje výplatní termín zaměstnavatel. Musí jej určit tak, aby mzda byla vyplacena v období splatnosti mzdy (tj. v následujícím kalendářním měsíci). Po období splatnosti mzdy má zaměstnavatel ještě zákonnou lhůtu 15 kalendářních dnů. Pokud by zaměstnavatel v této lhůtě nevyplatil mzdu nebo některou její část (např. příplatky za práci v noci, za přesčasy, …), může zaměstnanec okamžitě zrušit pracovní poměr (pak by měl nárok na náhradu mzdy za chybějící výpovědní dobu).

Ovšem do té doby musí vydržet (dokud neuplyne zákonná
lhůta po období splatnosti mzdy, nelze dlužnou mzdu vymáhat).
_______

Jde-li o ojedinělý problém (zaměstnavateli např. někdo včas nezaplatil,
takže nyní nemá na mzdy), mohl by kamarád vydržet a doufat, že se vše
vrátí k běžné praxi.

Jde-li o opakovaný problém, doporučila bych
se poohlédnout po jiném zaměstnání.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lexx

Lahny…už zase filosofuješ ? čo bolo to bolo, nikdy se nevrátí, to je kapitalismus sice ale XIX. století, z čeho lidi zaplatíš když máš pohledávky a odběratelé neplatí ? podnikals někdy ? řídil firmu, zaměstnance ? a včil mudruj, poslouchám

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
simir7

Dobrý den.Počkejte až dojdou lhůty.Mzda leden,splatnost do konce února,okamžitá výpověd 15.března/pří­klad/.Do té doby nemůžete dělat nic.Na inspekci práce to můžete dát,ale trvá to dlouho než to vyřídí.Stejně vám napíšou že se máte obrátit na soud a navíc ho vyhodí s práce jak zjistí že si stěžoval.Jestli má takové potíže tak je lepší změnit zaměstnavatele

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mojitek

lexx : o jakým kapitalismu je tady řeč? :D Tohle si dovolit jinde,tak si na zaměstnavatele stát došlápne. Jinak k tomu dalšímu co jsi psal- pokud vím,tak její kamarád je zaměstnanec-a né spolumajitel…

před 3126 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

pro mosoj
Už nejsme v socialismu, tam to šlo požádat o mimořádnou zálohu…pak to strhuli z výplaty.Dnešní podnikatelé o tom NECHTĚJÍ ani slyšet, prý nejsou žádní dobrodinci (takhle to bylo vysvětleno jednomu mému spolupracovníkovi, který se dostal do finančních potíží a chtěl také mimořádnou zálohu).

před 3126 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

pro lexx
Sice jsem nepodnikal, ale neplacení dělníkům je jen ČESKÝ fenomén.Kamarádku mám vdanou ve Švédsku už od r.1973 a tam se toto nevyskytuje, kamarád pracoval několik měsíců v Německu, kamarádova dcera je vdaná ve Francii a já mám dceru v Austrálii a NIKDE toto neexistuje.
Právě proto zeťák z Austrálie tady nechtěl zůstat, protože tady NEFUNGUJE NIC Z KAPITALISTICKÉHO SVĚTA.U NÁS JE KAPITALISMUS TŘICÁTÝCH LET, KDY DĚLNÍCI MUSELI DRŽET HUBU A KROK a ani tam se nevyskytovalo neplacení dělníkům.
Pamtuju si vyprávění mého dědy, který se za první republiky učil zedníkem, že prvních čtrnáct dnů dělali zadarmo, pak dostávali plat a po vykonání zkoušky dalších čtrnáct dní dělali zadarmo.
NIKDY JSEM NESLYŠEL OD PAMĚTNÍKŮ Z PRVNÍ REPUBLIKY ŽE BY NEDOSTALI OD SVÉHO ZAMĚSTNAVATELE PLAT.
A představ si, že tam dostávali plat KAŽDOU SOBOTU, to by dnešní podnikatelé asi neunesli.
Dcera byla na 6 let v Anglii a tam dostávala plat každý pátek (tady u podnikatele měla za půl roku 250 hodin přesčasů NEZAPLACENÁCH…stále ji sliboval, že ji to doplatí až pak od něj utekla do té Anglie).A pokud v Anglii chtěl podnikatel aby šla v sobotu do práce, tak po skonční pracovní doby DOSTALA PENÍZE IHNED NA RUKU.
Tak se ptám, proč to v jiných státech jde a u nás ne???

před 3126 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pizlicka

protze ceskym podnikatelům jde o to,nahrabat co nejvic pod sebe,a tě zahraničním,kteri nejsou kratkozrací,jde taky o lidi,protoze tam moc dobře chápou,ze zbohatnou jen diky spolehlivym lidem,ke kterym se budou chovat slusne a oceni,ze pro ne tito lidi pracuji,a pomahaji jim k ziskum.

před 3126 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pizlicka

lexx-tak mas zaměstnat tolik lidí,na kolik mas,nebo makat sam na sebe! a neslibovat lidem,kteri pro tebe pracuji a duveřuji ti hory doly a pak se na ne zvysoka vys…at ! vis co je KAPITÁL??nevis?pak v podnikani nemas co delat,a vis o nem kulovy led tak ty.

před 3126 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek