Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Potřeboval bych poradit ohledně flash biosu grafických karet

Před časem se mi "povedlo" odrovnat ATI HD 4850, ale nedá mi to se dále nesnažit jí přivést zpět k životu, nicméně nevím zda je to ještě vůbec možné a pakliže ano, jak na to ? Flashnul jsem u ní bios, ale špatnou verzí a karta přestala fungovat. Přes ATIFLASH se mi asi po 50 pokusech povedlo tam nějaký bios nacpat a začala zase fungovat, jenže špatně /není to přesně ten bios, co tam má být/, ale nevím zda to je příčinou jejího špatného fungování? Když nabíhá pc už od začátku je obraz zrnitý, stejně jako když byl špatný příjem analogovýho tv signálu pro představu. Ve Windows naskočí okno s hlášením, že nemohou být nalezeny informace o grafickém adaptéru. V GPU-Z je karta viditelná, ale chybý údaj * Memory Type - unkown *, rovněž v položče senzory GPU Core Clock 168 Mhz a GPU Memory Clock 267 Mhz, což je myslím špatně, tam by mělo být 625/960. Co mě vytáčí je, že zaboha nemůžu přes ATIFLASH nahrát jinej ten správnej bios. At to zkouším s jakýmkoliv příkazem, pokaždé stejně naskočí chybové hlášky at buď ADAPTER NOT FOUND anebo CHECKING PARAMETERS MISSING - ERROR OFL01, případně jsem tam zpozoroval chybový hlášení tuším typu ssm missmatched. Ve Windows přes WIN FLash nelze s kartou vůbec operovat, pouze přes ATIFLASH. Takže kdyby někdo věděl zaručeně, zda v tý kartě něco odešlo, anebo jak se pokusit sjednat nápravu, budu moc rád, za každý tip.

Předmět Autor Datum
http://extrahardware.cnews.cz/jak-opravit-grafiku- upecte-ji-v-troube
JoDiK 08.12.2010 18:14
JoDiK
Pěkné, i jsem se pousmál. Když ta moje ještě chodí, to nebude studeňákem. Video je hezký vtip.
Tuky 08.12.2010 18:28
Tuky
nieje to ziadny vtip, fakt to pomaha, ak mas studenak alebo podobnu vadu.
shiro 08.12.2010 18:34
shiro
Ještě pár doporučení a opravdu mě přesvědčíte, abych to fakt udělal.
Tuky 08.12.2010 18:39
Tuky
Aha, nečetl jsem to podrobně, to flashování jsem nějak přehlíd.
JoDiK 08.12.2010 18:41
JoDiK
Ked to nejde naflashovat softwarovo tak sa da chip odpajkovat (da sa na to pouzit aj bezna teplovzdu…
MM.. 08.12.2010 18:37
MM..
Tak to už je pro mě sci-fi, něco pájet a programovat. Ale díky za odpověď. Takhle nějaký jiný progra…
Tuky 08.12.2010 18:42
Tuky
Tak jsem tomu věnoval celý odpoledne a sice jsem pokročil, ale nemá to vliv na funkčnost, neboť stál…
Tuky 08.12.2010 20:28
Tuky
Aspon uz teraz vies ze do BIOSu karty sa nedrbe. Lebo spravny BIOS nemas a spravidla ani nezozenies…
MM.. 08.12.2010 21:00
MM..
Jo,jo,svatá pravda,alespoň u grafických karet se mi to nevyplatilo. U základní desky se mi nikdy nes…
Tuky 08.12.2010 21:49
Tuky
Nějaké odkazy jsou zde http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=94&t=6903 7
paulpol 08.12.2010 21:23
paulpol
upgrade biosu treba previesť pomocou príkazov atiflash -p -s Xpcie atirom.bin/atirom.awd/atirom.00x…
audax 09.12.2010 07:59
audax
Tak se tu chci ještě vyjádřit, jak jsem ve finále dopadl s tím biosem, neboť by to možná mohlo být v… poslední
Tuky 20.12.2010 10:28
Tuky

Tak jsem tomu věnoval celý odpoledne a sice jsem pokročil, ale nemá to vliv na funkčnost, neboť stále výsledné zobrazení karty na monitoru je katastrofální. Mohu už editovat bios i použít WinFlash, ale ani přepsání různými biosy nepomůže a obraz není dobrý. Co nešlo přehlédnout je, že na malém monitoru 17 je obraz ve Windows celkem normální krom nabíhání PC,to je znát, že není něco vpořádku, jakmile ale připojím 24 monitor na tu kartu, tak je zobrazení viditelně špatné. Nepomohlo ani ručně nastavení hodnot v RBE a následný flash. Asi se na ní něco rozbilo, protože pořád jak jsem již psal, v GPU-Z ukáže Memory Type - Unkown a měl by ukázat GDDR3. Takže děkuji zůčastněným, zvláště pak za tip strčit a ohřát kartu v troubě. To mě opravdu pobavilo.

Aspon uz teraz vies ze do BIOSu karty sa nedrbe. Lebo spravny BIOS nemas a spravidla ani nezozenies (ptz BIOS je iny na kazdej karte, iny vyrobca iny model alebo staci iny podmodel = iny BIOS). Ked si si isty ze si tam dal spravny BIOS a nejde tak je vadna mozes strcit do truby alebo vyhodit.

Jo,jo,svatá pravda,alespoň u grafických karet se mi to nevyplatilo. U základní desky se mi nikdy nestalo, že by to pak nefungovalo, ale u grafický karty jak správně říkáš, jsem sice u výrobce karty stáhnul bios ke konkrétnímu modelu, jež má na výběr asi 12 vydaných biosů a já automaticky šáhnul podle data vydání na ten poslední, jenže až potom jsem teprv zjistlil, že se liší, jiný má Vapor-X, jiný má standartní HD 4850 atd. Mě už se to stalo kdysi, taky jsem jí přepsal špatnym biosem, ale rozchodil jsem jí a nahrál tam vzápětí ten správnej bez problémů, jenže tentokrát se mi to už nepovedlo a mezitím jak jsem jí spustil na ní zřejmě něco odešlo. Já to chtěl kvůli regulaci otáček ventilátoru, nový bios na tu kartu to měl líp řešený, neměl jsem přepisovat bios za jinej, ale jen ten samej upravit v RBE a bylo by to OK. No na nový kartě co jsem si pořídil to každopádně už nacvičovat nebudu.

upgrade biosu treba previesť pomocou príkazov atiflash -p -s Xpcie atirom.bin/atirom.awd/atirom.00x v príkazovom riadku,kde to X je číslo zbernice,v ktorej je karta osadená,najlepšie je si atiflash a samotný bios umiestniť na bootovatelnu disketu a upgrade previesť mimo operačného systému,pokial má bios pre ati koncovku .xt1-obvykle karty od sapphire,c.p.partners a HiS, je možné spustiť atiflash z príkazového riadku bez zadania akýchkolvek dalších parametrov,treba si stiahnuť príslušnu verziu a revíziu atiflash programu,ktorá uršená pre nejaké konkrétne modely kariet,alebo čo najaktuálnejšiu,každý výrobca kariet používa rôzne typy bios čipov a nie každá verzia atiflash je kompatibilná s každým typom bios čipu

Tak se tu chci ještě vyjádřit, jak jsem ve finále dopadl s tím biosem, neboť by to možná mohlo být v budoucnu někomu ku prospěchu. Zopakuji snad jen, že se jednalo o kartu, kde byl flashnutý bios nesprávným a karta nefungovala. Potíž byla ovšem v tom, že nešel zaboha přepsat zpět tím správným biosem. Pokud navštívíte www, kde jsou k dispozici verze biosu, tak například ke konkrétní kartě o které zde píši vám vyskočí ke stažení zhruba 20 vydání biosu. Po bližším prozkoumání zjistíte, že z oněch 20 je k vašemu modelu asi vhodná zhruba polovina. S kartou nešlo pracovat přes WinFlash, neboť jí systém nedetekoval řádně a pouze uváděl, že je připojen jakýsi VGA hardware, tudíž ani WinFlash s ní nechtěl vůbec pracovat. Jediná možnost byla se snažit přepsat bios přes AtiFlash. Ovšem i tam se mi dlouho nedařilo, neboť jsem postupem pokus-omyl do karty postupně nahrával těch 10 vybraných biosů a čekal, který se chytne. Za klasické kombinace pro program ATiFlash -p 0 /složka s biosem/ se mi dařilo přepisovat 7 z 10 biosů, ani jeden na kartě nefungoval správně a karta sice běžěla, ale obraz byl špatný. Nedalo mi spát, proč tam nejdou vecpat ty 3 zbývajcí verze biosu, neboť právě ty jsem považoval za nejvhodnější, ale při zadání příkazu AtiFlash -p 0 /+bios/ bylo přepsání odmítnuto s chybouvým hlášením ADAPTER NOT FOUND anebo CHECKING PARAMETERS MISSING - ERROR OFL01. Ve finále po bánání na netu jsem vyzískal informaci, kdy je zapotřebí pokud karta odmítá přepsat bios s pomocí AtiFlash -p 0 , použít kombinaci příkazu AtiFlash -p 0 -f , což se ukázalo jako správné a po opravdu dlouhé době se mi podařilo do karty nahrát bios, který tam předtím zaboha nechtěl jít a jak se ukázalo, byl to i ten správný, neboť karta nyní běží tak jak má, hodnoty jsou jak mají být a vše je v pořádku. Než jsem na to přišel, trvalo mi to 3 dny, ale jsem rád, že jsem to nevzdal a úšpěšně vše napravil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru