Avatar uživatele
alfons

Použival se někdy azbest jako tepelná izolace?

Na chatě mam izolaci mezi palubkami a překližkou. Vypada to jako skelná vata s kousky dřeva je mozne ze by to obsahovalo azbest? Je asi 5 cm široká. Rad zašlu i emailem foto. rok staveni asi 1976

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2950 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ano používal, ale spíše přímo u spotřebičů. V síle 5 cm na zateplení chaty to považuji za víceméně nemožné. Myslím, že je to nějaký druh hobry.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Jako tepelná izolace nikdy. Pouze jako protipožární !!!!! Prostě je to zřejmě heraklit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Jestli to vypadá jako skelná vata, tak to může být skelná vata, čedičová vata, nebo vata na bázi azbestu. V žádném případě ne heraklit, nebo hobra. Ty jsou na bázi dřeva a pojiva (třeba cementu). Azbest tepelný izolant to samozřejmě je, velmi špatně vodí teplo a používal se třeba k výrobě hasičských ochranných obleků.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
isteron

Áno, v r. 1954 nám na dom dávali veselo eternit. V r. 1963 na sídlisko pokrývali eternitovú vlnovku. Medzi kuch. linkou a sporákom sme mali tabulu z eternitu. V r. 2005 to vymenili za keramickú škridlu.

Upravil/a: isteron

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
struzzo

Jak už tu bylo řečeno, ne, rozhodně ne. O těch nejlepších materiálech si můžete něco přečíst zde: http://www.tepelna-izolace.com/ .. mně se nejvíc zamlouvá foukaná izolace :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
adam78987

Zdá se mi, že záleží jak a kde. U aut se například spíše používá toto: https://www.2din­.cz/tlumeni-odhlucneni-auta/

před 1335 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Musím sebekriticky uznat, že jako tepelná izolace se to asi fakt nepoužívalo, něco jsem si o tom nastudoval. Jenom jako nehořlavá a částečně i žáruvzdorná izolace. Takže asi jde o minerální vlnu (skelná, nebo čedičová vata).

před 2950 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek