Avatar uživatele
JájsemRaibek

Používáte při pájení kyselinu nebo něco jiného?

Četl jsem o použití acylpirinu, což je kyselina ....., dříve jsem používal HCl do které jsem hodil myslím kousek olověného závaží z disku (nevím proč, ale slyšel jsem to). Jinak používám klasickou pájku (cín) s kalafunou uvnitř.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? gecco před 3042 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Kdysi jsem potreboval napajet puvodne pribodovany plisek (na baterku), tak jsem pouzil acylpirin – slo to, ale se trasnym smradem…
Bezne mi staci trubickovy cin…
😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
orwell

Občas, někdy není vyhnutí. Používám přípravek, který není příliš agresívní (nepamatuji si název, nálepka se sloupla). Při pájení licny ale pozor, jednotlivé drátky se časem užírají, pokud tam zůstane po pájení zbyteček takové kapaliny. Mám jednu nepříjemnou zkušenost z oprav radiostanic, kde takto odcházely po letech mezifrekvenční filtry soustředěné selektivity složené ze 6 cívek vinutých vf lankem. Jednotlivé drátky postupně odpadávaly od pinů, činitel jakosti cívek se snižoval, až přijímač „ohluchl“ docela.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
brillant

Acylpyrin se používá na pájení smaltovaných vodičů v elektrotechnice. Na pájení lze použít pájecí vodu – chlorid zinečnatý- tzv. převařená kyselina HCl+Zn, dále trubičková cínová olovnatá pájka s tavidlem, cínová pájka + kalafuna.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Nepoužívám, vždy mi stačil trubičkový cín.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Do HCl se házel kousek zinku, nikoliv olova, a říká se tomu klempířská pájecí kapalina, protože to používají klempíři při pájení pozink plechů benzínovou kolbou. Pájedla jako taková se dělí na oplachové a bezoplachové. Oplachové, mezi něž patří i ta klempířská kapalina, se po pájení musí opláchnout, protože by spoj nebo jeho okolí začal korodovat. Proto je to nevhodné pro pájení elektroniky, voda by mohla zatéct do nějaké cívky nebo kondenzátoru. Já používám samozřejmě trubičkovou pájku a i k ní mám po ruce pájecí pastu a kalafunu, přidávám podle potřeby. Pájecí pasty a rovněž kalafuna jsou bezoplachová pájedla.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
já nevím :D

nejlepší je cín

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek