Avatar uživatele
annas

Považujete modrý či bílý šeřík za symbol máje? Máte rádi jeho omamnou vůni přesto, že se vám někdy i hlava zatočí?

Před domem nám rozkvetl šeřík, na jednom keři jsou nádherné bílé i světle fialové hrozny květů, jejichž vůně se šíří nejen v zahradě, na ulici, ale otevřeným oken „vstoupila“ i do místnosti. . To mě inspirovalo k vložení otázky.

Je známé, že šeřík omámil i Jiřího Suchého v písni Motýl, historicky je spojený s osvobozením v r. 1945, šeřík opěvují moravští a čeští básníci, socha K. H. Máchy na Petříně drží v ruce šeřík atd. Šeřík prý měl magickou moc kvůli své opojné vůni…


  1. Myslíte, šeříky podléhají módě, nebo je stále vidíme v zahradách? Považuji je za nejkrásnější jarní keře. Líbí se vám, když kvetou? Nebo upřednostňujete jiné kvteoucí jarní keře či ozdobné stromy?
  2. Přináší máj jen klady?

Mácha a jeho romantický Máj opěvuje máj jako lásky čas, zatímco staré přísloví praví, že “svatba v máji nese máry”.

3. Používáte mýdla, parfémy apod., které jsou yrobené z květů šeříku? Myslíte, že jejich aroma ukliňuje a vytváří příznivou atmosféru?

Obrázek
https://pixaba­y.com/cs/kv%C­4%9Btina-p%C5%99%C3%ADrody-rostlin-samoz%C5%99ej­m%C4%9B-1708324/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? vagra, johana 56, Drap, zjentek, wendyX, hapiky, anonym, michalds, independent před 2175 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ano, svým způsobem ano. Letos je obdobné jaro jako v roce 45, kdy byly šeříky plně rozkvetlé. V každé výročí osvobození šeříky sleduji. U nás bývají v květu většinou o něco později. V okolí jich mám několik a voní. V každé době kvete něco jiného, a vždy to potěší. Mám rád, když je cokoli rozkvetlé a voní to..
Mýdla se šeříkem používáme minimálně, poslední dobou vůbec ne. Osobně jsem je kdysi fasoval ve fabrice a mám tu vůni toho mýdla rád. dřive květy šeřík, kdo si ještě pamatuje, to mi nevonělo.Spíše smrdělo.
Nedá se říct, že máj má jen klady, je to srovnatelné i s jinými měsíci. Má samozřejmě i svá negativa. V současné době třeba přebytek pylu. Květen je ale takový startovací měsíc jara a současně spojovací měsíc s létem.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hapiky

Šeřík je krasavec.Dokáže krásně kvést i bez lidského přičinění. O krásné květiny ať už keříikové či cibulové je potřeba pečovat. Šeřík je soběstačný, nic nežádá…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

1. U nás za humny máme šeříky divoce, jak bílé, tak fialové či modré (ale těch je poskrovnu), není to žádná móda, je to bez, divoký keř, také „plevel“.
Vůně šeříků je pro mne to NEJ z jara, život bez zasazenýho šeříku při vstupu do domu bych si neuměl ani představit.

3. Uklidňují mne vůně kvetoucích šeříků, které se dle barvy květů dosti liší a někdy má člověk fialové období, jindy zase bílé… ;)
Zatímco produkty s aromaty šeříku mne zcela proti logice iritují. ;ol

Voňavku -šeřík květy- používám jen na Červené pondělí na oblévačku! A taky konvalinky! Je to pomsta ženským! ;p

https://cesti­na20.cz/slovnik/smi­grust/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Ano, mám rád vůni šeříku, ale ne takový parfém. Každé jaro jsem si dával 2 – 3 větvičky do vázy, ale poslední 3 roky po přestěhování už ne. Jeden nám kvete před domem, ale ta jeho vůně se mi nějak nepozdává, dokonce by se dalo říci. že smrdí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pizlicka

Šeřík považuji za stvořitelské dílo,stejně jako ostatní krásné vonavé květiny,či keře,např.čajová růže,levandule,ty vůně jsou úžasné,a to bez toho,abych tyto kytí škatulkovala,ně­kam,kam je škatulkují lidé.Byli tu před námi,i bez škatulkování jako je první máj.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Nepovažuji. U nás na horách to neroste, ale právě teď začínají nesměle kvést první podběly.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
hapiky

pizlička: Co je to stvořitelské dílo? Pokud někdo věří na stvořitele, měl by věřit, že všechno a všechny květy, stromy atd. stvořil stvořitel, anebo tomu dal minimálně určitý vývojový řád.

před 2175 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pizlicka

Ano,je to tak 🙂

před 2173 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek