Avatar uživatele
annas

Považujete za důvod k oslavě to, že 20. srpen je Světovým dnem komárů přesto, že komáři patří k roznašečům chorob?

O svátku jsem se dověděla v televizním Kalendáriu.

Je známo, že komáři jsou přenašeči malárie, která podle propočtů zahubila téměř polovinu lidí, kteří se na zemi narodili.

  1. Proč byl Den vyhlášený?
  2. Domníváte se, škodlivost komárů jako přenašečů nemocí je mnohem větší než jejich užitečnost? Jak je to u nás s chorobami, které mohou vyvolat?
  3. Jde proti komárům nějak „nově“ bojovat? Nezvykli si na postřiky?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? vagra, johana 56, Drap, fcoop, briketka10, Danina65, anonym, independent před 2442 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Odpoveď byla označena jako užitečná

Důvod k oslavě nejsou komáři samotní, ale tento fakt:

Světový den komárů se slaví již od třicátých let dvacátého století. V tento den v roce 1897 britský lékař, parazitolog a spisovatel Sir Ronald Ross přišel na to, že malárii přenáší samičky komárů rodu Anopheles. Sám prý prohlásil, že tento den by se měl do budoucna slavit jako Světový den komárů. Za svůj výzkum malárie obdržel v roce 1902 Nobelovu cenu. http://www.bles­k.cz/20-srpen-svatek-ma-bernard Sice bulvární plátek, ale snad v tomhle nekecají.

V té době byl tento objev ohromným úspěchem a určitě významně pomohl v boji proti malárii. Jaké jsou současné metody v boji proti komárům netuším, ale obecně se více používají biologické metody a od těch chemických se ustupuje.

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1, annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Myslím, že důvod k oslavě to neni. Zastávám sice názor, že každý tvor je užitečný, ale u komárů je to opravdu snad jen že fungují jako článek v potravním řetězci. Boj proti komárům je dosti finančně náročný a jedná se spíše pouze o snížení populace, vyhubit je asi nepůjde.
Takových svátků je vyhlášena celá řada, některé byli zřejmě vyhlášeny jako recese, jiné možná z důvodů že se nepodařilo nic lepšího vymyslet a nebylo o čem psát.
Osobně jsem přesvědčen, že tento svátek se nijak masově nerozšíří a žádné bujaré oslavy na jeho počest se konat nebudou.
Nově bojovat zřejmě účině nejde, nebo spíše neznáme způsob. Lze však předpokládat, že populace se bude postupně sama přirozeně zmenšovat díky vysychání a zvyšující se teplotě planety.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek