Avatar uživatele
Zvědavý

Považují se Siciliáni za Italy?

Nebo jsou hrdí jako Skotové ? (Skot by o sobě neřekl, že je Brit) A lze je obecně považovat za Italy, nebo to jsou prostě Siciliáni ? díky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, gagaga před 2612 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ne. Siamo italiani, siamo siciliani“ aneb „Nejsme Italové, ale Sicilané.

"Připojení svého ostrova k Italskému království, prvnímu státnímu útvaru na Apeninském poloostrově od Římské říše, nesli Sicilané velmi nelibě. To ostatně dali také najevo v řadě nepokojů, které následovaly

Silné teritoriální cítění vystihuje často citované „Non siamo italiani, siamo siciliani“ aneb „nejsme Italové, ale Sicilané“. Řím je prostě odtud daleko. Snad právě díky tomu ostrov patří mezi pět regionů se zvláštním statutem (spolu se Sardinií aj.)

Sicílie výjimečné postavení. Její politická, legislativní i finanční autonomie je zdaleka nejsilnější a legislativním orgánem není regionální rada, jak je obvyklé u ostatních regionů, ale sicilské regionální shromáždění čítající 90 poslanců. Sjednocení statutů těchto autonomních oblastí bylo sice v plánu, k jeho realizaci ale nikdy nedošlo. Sicílie si tak dál vychutnává nadstandartní míru svobody na špičce italské boty. "

http://www.do­brodruh.sk/do­volenka-pri-mori/na-spicce-italske-boty-kalabrie-sicilie

Sicilština (vlastním jménem sicilianu) je italský dialekt, kterým se mluví na ostrově Sicílie a v nejjižnějších oblastech Apeninského poloostrova, zejména v Calabrii.

"JE SICÍLIE ITÁLIE?

Ano i ne. ANO – administrativně. Stejně jako Ligurie nebo Piemont je Sicílie jedním z 20 italských krajů (regioni) a to přímo ten největší s rozlohou přes 25 000 km2. Přesto má Sicílie jisté speciální postavení dané italskou ústavou. Požívá poměrně značné autonomie v oblasti politiky, administrativy i financí, má regionální vládu sídlící v Palermu, nad důležitými budovami vlaje žlutočervená sicilská vlajka.

NE – emocionálně. Sami obyvatelé ostrova o sobě ostatně říkají: „Non siamo italiani, siamo siciliani" (Nejsme Italové, jsme Sicilané).Tato věta velmi přesně vystihuje atmosféru života sicilských měst i venkova.

Sicílie zažila 13 různých vlád, přesto si obyvatelé uchovali svébytnost, tradice i temný sicilský dialekt.

Nikde jinde v Itálii nenajdete tolik uměleckých a náboženských proudů, které se zde mísily a navzájem ovlivňovaly. Za pár dní na ostrově stačíte obdivovat řecké chrámy a divadla, římské vily, normanské baziliky, byzantské mozaiky, arabské červené kupole a vyřezávané stropy paláců, katalánské baroko a baroko ryze sicilské, secesi i moderní architekturu." atd.
PhDr. Jana Zemanová
http://www.guide-jana-zemanova.com/cs/mo­je-sicilie/

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Zvědavý Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dudu

Siciliáni jsou historicky, podobně jako Slováci dílem svébytný národ a dílem etnikum – podle toho co jim právě více vyhovuje. V současné době je to napojení na Řím a jeho politiku s tučnými dotacemi od EU, avšak všeho do času. Zatím díky bohu ano, jejich ostrov je součástí Itálie.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
kurec

Tak jako to co by řekli a neřekli se jich musíš zeptat osobně ale ostrov Sicílie oficiálně patří do Itálie

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nyjono

Možná lepší, než se ptát tady je zajet tam a zeptat se přímo jich.
Tady o žádném nevím.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek