Avatar uživatele
Petr__

Povede kapitalismus nevyhnutelně k socialismu, jak tvrdil Marx?

Měl v mnohém pravdu.Má i vtomto?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2930 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Jak vidíš, tak nevedl. Tento dobře míněný experiment naopak nevyhnutelně vedl zpět ke kapitalismu. Vlastně kromě KLDR (částečně i Kuby) se už v čisté podobě nevyskytuje nikde.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Ľudstvo ešte na socializmus v podobe teórie K.Marxa nedorástlo. Lenin a jeho následovníci prakticky dokázali, že revolúciou získaná zmena politického zriadenia pod vplyvom ekonomického tlaku zvonku a vnútornou deštrukciou nevydrží.
Tak ako vo vriacej vode najpr pozorujeme odo dna oddeľujúce sa bubliny tak aj v kapitalizme sa zjavujú najpr malé skupiny bublín vzduchu vznikajúce rozkladom vody vplyvom zahrievania, snažiace sa uniknúť z okolitého tekutého stavu. Ak tlak vznikajúci ďalším zahrievaním nepoľaví, oddeľuje sa čoraz viac bublín kyslíku až, ak sa zahrievanie neukončí, dochádza k zániku kapalného skupenstva vody – kapitalizmu. Atomy vody prešli do plynného skupenstva – socializmu.
Súčasná situácia je len varenie kávy v džezve, keď voda zmiešaná za studena s cukrom a kávou začne vrieť, odloží sa z ohňa (piesku) ,aby prešla do kľudového stavu (nespokojné bublinky stíchnu) a opäť dať na oheň. A to sa opakuje 3 krát až sa vytvorí na hladine pena. Vtedy rýchlo preč z ohňa, lebo vypukne revolúcia a všetka voda aj s penou prebehne do voľnej slobodnej zóny. Tak sa postupným pridávaním esencií a ich zahrievaním mení rýchlosť a kvalita prechodu z jedného stavu na druhý stav. To platí aj v politike.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jamar28

Čistý kapitalismus u nás není a nenapadá mě místo, kde by ve své čisté podobě v současnosti fungoval.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Nutně nemusí. Faktem je, že kapitalismus se zřejmě poměrně brzy dostane do velké krize, ale co bude dál nikdo netuší. Zřejmě zase kapitalismus v poněkud pozměněné formě, pokut to tedy přežijem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
xxx3

když má někdo v něčem pravdu, nemusí to znamenat, že má pravdu ve všem. V sociálních vědách je mnohem snadnější (v žádném případě však ne banální) popisovat MOMENTÁLNÍ realitu než předpovídat budoucnost – to je spíš nemožné. V tom prvním byl Marx jistě ve své době významnou osobností, to druhé se mu nemohlo podařit, jako se to ještě nepodařilo nikomu na světě.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rakira

no asi ano

před 2930 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
talka

A co Čína?

před 2930 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek