Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Povolování změn při spouštění programů

Mám 3 měsíce nový počítač s Windows 7 a u některých programů (ne všech) se mi při jejích spouštění zobrazí okno s dotazem zda chci povolit aby následující program provedl změny v tomto počítači a mám tam na výběr tlačítka Ano a Ne.
[http://pc.poradna.net/file/view/6476-povolit-gif]Je to dost obtěžující když musím vždy při spouštění některých programů jejích spuštění povolit. Dá se to někde nějak (jak?) nastavit aby mne to neobtěžovalo? Některé programy které by se měly spouštět automaticky samé např. při startu Windows se asi kvůli tomu ani nespustí. Na starým počítači s Windoes XP mne něco takového neobtěžovalo.
Nemá s tím náhodou nějakou souvislost ikonka (dá-li se to tak nazvat) která se zobrazuje v pravém dolním rohu u ikonek programů které toto potvrzení spuštění vyžadují?
[http://pc.poradna.net/file/view/6477-ikonka-gif]

Předmět Autor Datum
V tom dialogovom okne máš pod tlačítkami Ano, Ne - ešte taký podčiarknutý text: "Nastavit, kdy se ma…
pme 17.07.2011 18:46
pme
Na to jsem už zkoušel několikrát kliknout, ale příliš tomu nerozumím a nerad bych si tím něco pokazi…
vlazy 17.07.2011 19:39
vlazy
windows.microsoft.com windows.microsoft.com www.chip.cz
pme 17.07.2011 20:12
pme
A nedá se nějak ve Windows 7 nastavit (povolit) u jednotlivých programů aby se mi ten dotaz zda chci…
vlazy 17.07.2011 21:23
vlazy
http://maketecheasier.com/selectively-disable-uac- prompt-for-certain-applications/2010/10/06
karel 17.07.2011 21:28
karel
www.chip.cz http://maketecheasier.com/selectively-disable-uac- prompt-for-certain-applications/2010/…
vlazy 17.07.2011 23:04
vlazy
UAC přece můžeš vypnout, když se ti tohle zdá složité.
karel 17.07.2011 23:07
karel
Ano, UAC můžu vypnout, ale tím zároveň asi vypnu i tu bezpečnostní ochranu kterou to má plnit. Mne j…
vlazy 17.07.2011 23:21
vlazy
Které normální programy tohle vyžadují a kolikrát denně na to klikáš? Pokud používáš Windows 7 jako…
karel 17.07.2011 23:47
karel
Které normální programy tohle vyžadují a kolikrát denně na to klikáš? Např. Connection Meter který… poslední
vlazy 18.07.2011 00:31
vlazy

Na to jsem už zkoušel několikrát kliknout, ale příliš tomu nerozumím a nerad bych si tím něco pokazil. Toto nastavení by mělo zamezit aby škodlivé programy mohly provádět změny v počítači. Když to nastavím úplně dolů na "Nikdy neupozorňovat" tak by se mi ten dotaz zda chci povolit aby program provedl změny v tomto počítači asi přestal zobrazovat a programy by se normálně spouštěly. Jaký to ale bude mít vliv na bezpečnost mého počítače? K tomu v nápovědě píšou:

Toto nastavení poskytuje nejnižší úroveň zabezpečení. Pokud zakážete upozorňování nástroje Řízení uživatelských účtů, vystavujete počítač potenciálním bezpečnostním rizikům.

Jestliže program Řízení uživatelských účtů nastavíte tak, abyste nebyli nikdy upozorňováni, měli byste si dávat pozor, které programy spouštíte, protože budou mít stejný přístup k počítači jako vy. Patří sem čtení a provádění změn chráněných systémových oblastí, vašich osobních údajů, uložených souborů a jakýchkoli dalších položek uložených v počítači. Programy budou také mít povoleno komunikovat a přenášet informace mezi vzdálenými počítači a místním počítačem, a to včetně sítě Internet.

Nikdy asi nemohu mít 100% jistotu, že se mi do počítače nedostane nějaký nežádoucí šmejd který se bude chtít sám bez mého vědomí spustit a provést nějaké nežádoucí změny v mým počítači. Proč se toto upozornění zobrazuje pouze u některých programů?
Jinak nerad v počítači provádím nějaké změny nastavení něčeho čemu pořádně nerozumím a nevím jaké následky to může mít.

A nedá se nějak ve Windows 7 nastavit (povolit) u jednotlivých programů aby se mi ten dotaz zda chci povolit aby program provedl změny v tomto počítači nezobrazoval a program se po kliknutí na jeho ikonku automaticky spustil bez toho dotazu? Chápu, že se jedná o bezpečnostní opatřeni, ale proč mne to nutí u každého spuštění stejného programu stále opakovaně to povolovat? Když nějakému programu důvěřují tak by snad mohlo nějak jít tu důvěru nastavit jednou napořád což by bylo snad i logické. Připadá mi to, že tvůrci Windows 7 v tomto případě nad tím asi příliš logicky nepřemýšleli.

www.chip.cz
http://maketecheasier.com/selectively-disable-uac- prompt-for-certain-applications/2010/10/06

A nebyl by nějaký jednodušší způsob jak to řešit. Toto je si možnost jak to řešit, ale připadá mi to trochu zbytečně složité.
Napadá mne zda by se to nedalo řešit např. tak, že by se v nastavení řízení uživatelských účtů to nastavení upozorňování na změny v počítači nastavilo na nikdy neupozorňovat. Tím by se asi snížila bezpečnost, ale tu by se mohlo řešit nějak jinak, např. prostřednictvím nějakého vhodného bezpečnostního programu např. firewallu.

Ano, UAC můžu vypnout, ale tím zároveň asi vypnu i tu bezpečnostní ochranu kterou to má plnit. Mne jde o to jak to jednoduše vypnout pouze u programů kterým důvěřují, že jsou bezpečné a že mi při spuštění nenadělají nějakou neplechu v počítači.

Které normální programy tohle vyžadují a kolikrát denně na to klikáš?

Např. Connection Meter který se nespustí sám při startu Windows tak jak to mám nastavené a musím ho po každém zapnutí nebo restartu počítače sám spustit a pak povolit ty změny. Dále mi to dělá i u programu Spybot který sice při startu zobrazí ikonku vedle hodin, ale když na ni kliknu nebo chci provést aktualizaci tak se mi zobrazí ten dotaz na změny které musím povolit. Nemám ani úplnou jistotu zda ten Spybot takto pracuje správně a zda mu Windows dovoluje provádět kontrolu tak jak by ji měl provádět.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru