Avatar uživatele
kratagott

Povoluje zákon zpracovávat chemicky černé uhlí na výrobu kapalných a plynných paliv?

Mám na mysli, legislativní úpravu zpracování černého uhlí jinak než spalováním a ve velkém. Podobně se vyráběly pohonné hmoty v JAR za aparteidu
Děkuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3667 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

Podobně se vyráběly pohonné hmoty i u nás, i když se jednalo o hnědé uhlí. Domnívám se, že žádná zvláštní legislativa pro tento typ výroby paliv není nutná.
Doplňuji:
Aktuální údaje o současné výrobě kapalných paliv z uhlí nemám, ale v roce 2009 jsem měl možnost navštívit výrobnu automobilového benzínu z uhlí v Medicine Bow ve Wyomingu. Vím, že v té době také provozovala výrobna methanolu z uhlí v Kingsportu v Tennessee. Nějaký menší podnik běžel také na Novém Zélandu. Čína v roce 2007 zahájila někde v provincii Shanxi výstavbu obřího závodu na výrobu paliv z uhlí, ale jak to tam vypadá dnes, nikdo asi neví.

Upravil/a: Emefej

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Samozřejmě…
Černé uhlí vhodné pro koksování se zpracovává na koks, plynné složky (svítiplyn) a kapalné složky (od dehtu po metanol).
Běžně se to dělá.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Opět dezinformace. v současné době se to nedělá !!! Benzín by vycházel dráž než současná jeho cena a navíc se uhelné zásoby považují za strategickou zásobu !!!! Výroba byla ukončena v Záluží u Litvínova v roce 1968.
Jsou dva způsoby výroby syntetického benzínu z uhlí ( jedno z jakého), hydrogenizace a karbonizace. Ta karbonizace je něco podobného jako výroba koksu, jenom za nižších teplot a produkt je jaksi jiný a v tom je ten podstatný rozdíl.
Doplňuji:
http://www.ok­d.cz/cs/tezime-uhli/budoucnos­t/zacatky-vyroby-syntetickeho-benzinu

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek