Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Počítač zamrzává při startu, nelze přeinstalovat

Podle jistých indicií jsem z poradenství na viry.cz usoudil, že mám v počítači virus "stration". Stáhl a spustil jsem údajný odvirovač (stration_remover.exe), ale po restartu mi počítač nespouští Windows (XP) - po úvodních hardwarových hlášeních naskočí prázdná tmavá obrazovka a nic dalšího se neděje. Zkusil jsem už i reinstalaci Windows, ale: počítač úspěšně bootuje z CD, naskočí bílé hlášení "počítač zjišťuje systémovou konfiguraci" (nebo tak nějak?) - a vzápětí zase obrazovka zhasne a nic. Hard-disk se zřejmě vůbec nerozběhne.
Co se mohlo stát? Celou dobu před spuštěním odvirovacího programu a následným restartem fungoval počítač normálně (až na to, že byl zřejmě zavirovaný), teď to vypadá na nějaké zhroucení hard-disku. Co se s ním mohlo stát - předpokládám-li, že se to stalo softwarovým zásahem? Prosím poraďte!!

Předmět Autor Datum
- v BIOSu disk vidět je? - je vidět na data pomocí nějakého PE prostředí nebo nástrojů z UBCD (www.u…
touchwood 22.07.2007 22:38
touchwood
No jo, díky, ale na té stránce je hard-diskových nástrojů fůra a já se v tom nevyznám - co mám použí…
Lukáš Horáček 23.07.2007 07:40
Lukáš Horáček
stáhni to CD, vypal, nastartuj a pak se ještě podívej, co jsem ti napsal. V úvozovkách najdeš jméno…
touchwood 23.07.2007 08:30
touchwood
Tak jsem vypálil a spustil NTFS Reader, všechny tři logické disky na HD jsou krásně vidět a dá se pr…
Lukáš Horáček 23.07.2007 14:02
Lukáš Horáček
tak teď bude asi nejjednodušší strčit do jiného PC a pustit na to scandisk.
touchwood 23.07.2007 15:16
touchwood
Hele, mně jde v podstatě jen o to, zachránit data na ostatních logických discích a systémovej disk k…
Lukáš Horáček 23.07.2007 16:06
Lukáš Horáček
Staci.
mif 23.07.2007 16:08
mif
no jen abys pak nehledal nějaká data :-)) poslední
touchwood 23.07.2007 20:12
touchwood
Doufám, že všechna důležitá data máš zálohovaná ;-) Pokud je v biosu vidět disk, tak bych před inst…
Eva_M 22.07.2007 22:47
Eva_M
V BIOSu disk vidět je. Reinstalaci s předchozím naformátováním bych udělal rád, ale nejde to. Jak js…
Lukáš Horáček 23.07.2007 07:29
Lukáš Horáček
To je pravdepodobne problem instalatora Win, je to u MS produktov bezne ze su proste naprogramovane…
MM.. 23.07.2007 16:59
MM..
přidej ten disk jako druhý do jiného pc a koukni se co na něm máš, než začneš něco formátovat a obno…
lední brtník 22.07.2007 23:15
lední brtník

Tak jsem vypálil a spustil NTFS Reader, všechny tři logické disky na HD jsou krásně vidět a dá se procházet adresářem, který není na první pohled nijak poškozený. V rootu C: je skupina podezřelých souborů: avexport.bat, jumxviph.bat (zřejmě náhodně generovaný název) a zip.exe a taky adresář AVENGER - všechny vytvořené těsně před osudným restartem. Jestli je něco dalšího ve Win/system32, nevím - NTFS Reader zobrazuje jen prvních 256 názvů souborů ve složce.
Čili hard-disk mechanicky funguje OK. Jenže při pokusu spustit z něj Windows (a to i v rámci reinstalace - viz můj původní příspěvek) se zasekne. Co teď? Pomoz, šlechetný zachránče!

Hele, mně jde v podstatě jen o to, zachránit data na ostatních logických discích a systémovej disk klidně od píky přeinstaluju, stejně by na to možná muselo dojít. Jde mi o to - jestliže disk technicky funguje a partitiony zůstaly zachovaný, nestačí prostě přeformátovat partition C (to myslím ten NTFS reader umí) a doufat, že na čistej disk se instalace Windows rozběhne?

Doufám, že všechna důležitá data máš zálohovaná ;-)

Pokud je v biosu vidět disk, tak bych před instalací zrušila oddíly na disku, pak je znovu vytvořila, naformátovala - a pak teprve instalovala. Vše zvládneš pomocí instalačního cd windows.

Pokud ten harddisk vidět není, tak hledat nejdříve chybu v "železe" - špatné konektory? vypadlý kabel? atd.

V BIOSu disk vidět je. Reinstalaci s předchozím naformátováním bych udělal rád, ale nejde to. Jak jsem psal, CD se rozběhne, počítač se pokusí zjistit předchozí instalaci z HD, ale HD se nerozběhne a počítač zamrzne. Kdyby HD minutu před zhroucením nefungoval úplně normálně, řekl bych, že se prostě mechanicky porouchal, ale ta souvislost s předchozím pokusem o "odvirování" mi připadá evidentní... Napadlo mě, jestli se nerozhodily parametry HD v BIOSu (i když nevím, jestli to se dá udělat softwarem, já tomu nerozumím), ale zdá se, že ne - dal jsem v BIOSu "automaticky načíst parametry z disku" a nic se nezměnilo. Díky za rady!

To je pravdepodobne problem instalatora Win, je to u MS produktov bezne ze su proste naprogramovane nahovno a pri akejkolvek nestandardnej situacii nie su schopne korekne ohlasit chybu a pokracovat. Som myslel ze pouzivatelom mrkvosoft shitov to je jasne ze za co zaplatili.
Najprv skus zmazat len C: (predtym vykopiruj data inam) napr. v tom ultimate CD apod. Ak to nebude stacit tak vykopirovat z celeho disku (zo vsetkych oddielov) data niekam inam (na iny disk alebo CD apod alebo na inom PC), potom z DOSu (www.bootdisk.com) programom killdisk staci demoverzia (www.google.com) zmazat komplet cely disk a potom v instalatore nanovo vytvorit oddiely a naformatovat a nainstalovat Win.

P.S. na taketo pripady si mal mat vytvoreny obraz (funkcneho) systemoveho oddielu a mal by si to obnovene za 5 minut.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru