Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poškozené teplotní čidlo (notebook)

Zdravím,
jsem majitelem notebooku Asus k52jc-sx036v a z mě neznámého důvodu mi jedno z teplotních čidel ukazuje konstatně 86°C (je to tam hned po zapnutí, stále), to má za následek že větrák jede na 100%, procesoru to nedovolí takt více jak cca 950 Mhz a notebook nejde vypnout. Windows se vypne, zhasne obrazovka ale větrák běží dál a kontrolky svítěj (myslím si že je to z důvodu, že se nejdříve snaží uchladit a pak teprve vypnout). Program CPUID Hardware Monitor to čidlo označil jako "THRM" (nevím, kde to čidlo je, myslím si že na některým z můstků na motherboardu). Bohužel v BIOSU žádná kontrola teplot neni kde bych mohl to čidlo zakázat. Nevím jak to mám řešit. V servisu si myslím, že mi navrhnou výměnu motherboardu, což je určitě dost drahý. Tak se chci zeptat, jestli nejde flashnout nějaký BIOS, který by umožňoval kontrolu teplotních čidel, kde bych toto čidlo zakázal. Jiná věc jak to vyřešit mě nenapadá. Děkuji moc za jakékoli nápady.

Předmět Autor Datum
pozeras to uplne v debilnom programe, a moze byt len ze mas posahane Windows, alebo zblbol EC (ten s…
MM.. 21.03.2013 21:39
MM..
Děkuju, s tou baterkou vyskouším, Windowsama to nebude, větrák na 100% najede i v BIOSu, program spe…
vomocij 21.03.2013 21:45
vomocij
... a zabudol som hlavne skus aj odinstalovat vsetky programy ktore sa snazia citat teplotu. Mozu ro…
MM.. 21.03.2013 21:42
MM..
Můžu klidně skusit reinstalovat windows, ale jak jsem psal, větrák najede na 100% i v BIOSu
vomocij 21.03.2013 21:46
vomocij
Aj ked to zapnes z uplneho vypnutia a hned vlezes do BIOSu? Podla toho co tam pises vyssie zo speedf…
MM.. 21.03.2013 21:52
MM..
Hned co vlezu do BIOSu asi tak 10-20 sec, najede větrák na plno, a když potom dám "save changes and…
vomocij 21.03.2013 21:57
vomocij
Staci to nechat minutu bez baterky a nabijacky. Skus to potom bez baterky. A po zapnuti hned vliezt…
MM.. 21.03.2013 22:10
MM..
jaj ty mas i3, tak to neni tepelna dioda ale prepojenie na tzv PECI t.j. prepojenie medzi HWmonitor…
MM.. 21.03.2013 22:13
MM..
Tak jsem skusil to nechat cca 2 min bez baterky/nabijecky a pak hned bios, a pořád stejný po cca 15…
vomocij 21.03.2013 22:28
vomocij
to je stejne cidlo ale cita ho SW takze to nepotrebuje to mat draty mimo CPU. A v nich je niekde pro…
MM.. 21.03.2013 22:38
MM..
Eště jedna otázka, já bych i skousnul ten větrák a to že se nedá vypnout, ale co mi vadí nejvíce je…
vomocij 21.03.2013 22:42
vomocij
To bude bud riadene signalom z HWMonitor chipu, alebo to robi CPU sam. Ak by sa ti podarilo zmenit o…
MM.. 21.03.2013 22:46
MM..
Skusim co půjde, maximální výkon bohužel na toto nemá vliv, NTB už bohužel v záruce nemam mam ho 2,5… poslední
vomocij 21.03.2013 22:51
vomocij
V tom sdpeedfan ked si vlezes do detailnych nastaveni tak tam mas aj zalozku kde su nejake chipy v r…
MM.. 21.03.2013 22:40
MM..

pozeras to uplne v debilnom programe, a moze byt len ze mas posahane Windows, alebo zblbol EC (ten sa stara aj o ACPI eventy od teplotneho cidla), takze skusis to uplne vypnut a vybrat baterku aj nabijacku na par minut, potom to skusit bez baterky.

Dalej na vycitanie telpot pouzi speedfan a vsimaj si kolko su teploty s nazvom Core a GPU, a pripadne skus aj programy coretemp a realtemp ze kolko pisu oni teplotu CPU . A napis sem kolko je skutocna teplota CPU a GPU.
Cidlo sa nemoze pokazit. Bud mas len rozdrbane Win alebo problem s EC controllerom, alebo mas urvaty chladic apod.

... a zabudol som hlavne skus aj odinstalovat vsetky programy ktore sa snazia citat teplotu. Mozu robit totiz problem regulacii ktoru implementoval vyrobca. Idealne ak by si skusil kompletne recovery Windows na stav od vyrobcu, ci to bude robit aj potom.

Aj ked to zapnes z uplneho vypnutia a hned vlezes do BIOSu?
Podla toho co tam pises vyssie zo speedfanu tak vypada ze ma problem hwmonitor chip, ten teoreticky mohol posahat aj nejaky program ktory scanuje vsetko mozne na SMBus, ale samozrejme ne po uplnom vypnuti. Chladic vypada ze je OK ptz realne DTS teploty su OK, problem je len ten HWMonitor chip. Takze to vypada fakt na vadu na zakl.doske. Skus este to vypnutie uplne, aj bez baterky aj nabijacky, ked nic tak mozes menit dosku asi.

Hned co vlezu do BIOSu asi tak 10-20 sec, najede větrák na plno, a když potom dám "save changes and exit" tak to zamrzne a musim to natvrdo vypnout, skousel jsem i flashnout nenovější verzi biosu, nic se nezměnilo, vyskoušim tedy přes noc nechat ntb bez jakéhokoli zdroje. Chladič je určitě v pořádku, to jsem si jist.

Staci to nechat minutu bez baterky a nabijacky. Skus to potom bez baterky. A po zapnuti hned vliezt do BIOSu, nech sa nestartuje Win ani raz. Ak to zas zblbne tak to bude dost pravdepodobne vada na doske.
Neda sa to nijak zmenit nech "to cidlo nepouziva". To co u teba zrejme blbne je meranie tepelnej diody v CPU (a na DTS sa EC nedostane, to sa pouziva mimo CPU az u novych CPU i3 i5 i7)

Eště jedna otázka, já bych i skousnul ten větrák a to že se nedá vypnout, ale co mi vadí nejvíce je to, že kvuli tomu nejadene na vyšší takt než 950 mhz, to předpokládám taky nijak "neobejdu" ? :D. A nová deska bude asi dost drahá, protože Nvidia 310m je mam dojem napevno na desce.. Jinak mockrát děkuju za pomoc

To bude bud riadene signalom z HWMonitor chipu, alebo to robi CPU sam. Ak by sa ti podarilo zmenit offset temperature na zapornu u HWMonitor chipu (viz nizsie) a ak to sposobuje pin z HWMonitor chipu tak by to malo prestat. Ak nie tak smola je to v riti :) Mozes skusit vo Win v ovl.panely - energia nastavit vykon na maximalny ale v tomto pripade to takmer nabeton nepomoze.

P.S. na ten notebook snad mas zaruku, toto je zavada ktoru musi riesit zaruka.

V tom sdpeedfan ked si vlezes do detailnych nastaveni tak tam mas aj zalozku kde su nejake chipy v rozbalovacom zozname, budes tam mat aj HWmonitor (nejaky ADTnejake cisla alebo SMSC nejake cisla alebo jaky), a mozes si ho aj rucne prekonfigurovat :D Na to by si ale musel stiahnut datasheet daneho HWmonitor chipu, jeho modelove oznacenie tam bude vypisane v tom rozbalovacom zozname. Mozes sa s tym pohrat a skusit ho tam prepnut na manualne riadenie. Bude to fungovat len ak vyrobca v tom notebooku riadi vetrak cez HWMonitor a nie cez EC.

http://www.paules-pc-forum.de/forum/e-software-all gemein/105638-umgang-mit-speedfan.html mam na mysli sekciu 2.4 a 2.7

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru