Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poškozují výpadky proudu HDD?

Ahoj,
může se stát, že se HDD fyzicky poškodí nebo nebude kompletně čitelný, pokud v "nevhodnou dobu" vypadne proud?
Nemyslím samozřejmě při speciálních diskových operacích (partitioning, úprava MBR atd.), ale při normálních situacích (stahování z Netu, kopírování souborů atd.) Je mi jasné, že soubory, se kterými se zrovna pracovalo, mohou být nečitelné, ale je to jen chyba integrity dat, nebo se může objevit na disku i fyzická chyba (Bad sector)?

Konkrétně se mi jedná o před cca rokem kupovaný disk Samsung 160GB, 2x partition, NTFS, Windows XP SP2. Pokud vím, tak nové disky by měly být proti mechanickému poškození při výpadku proudu imunní (stihnou zaparkovat hlavičky), ale co hovoří praxe?

Počítač je totiž zrovna připojen k síti, na jejíž trase někde probíhá rekonstrukce a tak jsou časté krátkodobé výpadky třeba 2 - 3x denně.

Díky.

Předmět Autor Datum
No jednou jsem dělal takový pokusy s otevřeným diskem : zkoušel jsem všechno(jak "reje" hlavička při…
marekdrtic 19.07.2007 10:49
marekdrtic
Ziadne fyzicke poskodenie disku pri vypadku pruu nemoze nastat. Poskodit sa mozu len subory alebo fi…
MM.. 19.07.2007 13:31
MM..
Nesouhlasím. Odešel mi disk při vypnutí tlačítkem na bedně. (pravda, byl starší, ale do toho okamžik…
Tomix 19.07.2007 15:24
Tomix
"Odešel mi disk při vypnutí tlačítkem na bedně." Tlacitko na bedne ("zapinacie") je u ATX systemu pr…
MM.. 19.07.2007 15:33
MM..
Podle mě, tlačítkem na bedně myslel asi ten vypínač vzadu na zdroji...
MaSo 19.07.2007 15:38
MaSo
To je jedno, ak sa disk chce pokazit tak sa pokazi, ak sa disk nechce pokazit tak mu vypadok napatia…
MM.. 19.07.2007 15:42
MM..
Aha, tak proč start-vypnut vo Windows nevypíná za 4 vteřiny, když je to stejny? Prostě, když ho vypn…
Tomix 19.07.2007 15:50
Tomix
Je to stejny ak ho zmacknes len kratko. Ak ho zmacknes 4s tak je rozdiel len v tom ze sa neukoncia W…
MM.. 19.07.2007 16:34
MM..
nepravděpodobné. přesto - pokud u vás díky rekonstrukci vedení častěji náhodně vypínají elektriku, p…
lední brtník 19.07.2007 14:25
lední brtník
přepěťovku mám... takže když už UPS, tak ty nejlevnější nebrat???
Moas 19.07.2007 15:12
Moas
běžné ups jiných výrobců tolik neznám, ale nejlevnější smart ups od apc z cenových důvodů neobsahova…
lední brtník 19.07.2007 15:58
lední brtník
hm? Mám Back-UPS RS 500 a tyhle problémy jsem nezaznamenal. Cena byla přijatelná, okolo 3500Kč a UPS…
touchwood 22.07.2007 10:10
touchwood
apc: smart ups byly o něco lepší a dražší než back ups (už nevím zda sinusovější výstup nebo o co se…
lední brtník 22.07.2007 12:04
lední brtník
HDD jako takový ty výpadky nepoškozují. Je ale dost velká šance že přijdeš o nějaké soubory ve zvláš…
MM_tank 19.07.2007 18:19
MM_tank
Několikrát se ve firmě stalo, že při výpadku odešel zdroj a odnesl si s sebou HD. Takže k poškození…
ahx 20.07.2007 12:23
ahx
Nemůže - viz Apple TV - tam odpojení od proudu slouží jako tlačítko on/off a disk to obsahuje..
AZOR 22.07.2007 02:34
AZOR
obecně platí: disk bez problémů snese "hard-vypnutí" (snad až na nějaké prehistorické MFM/RLL kusy).…
touchwood 22.07.2007 10:20
touchwood
Každý model disku je projektován na určitý (celem vysoký) počet zapnutí To je nezmysel. Disk sa "pr… poslední
MM.. 23.07.2007 13:13
MM..
Prostě nechat HDD vypnut;-) a nic se nestane:-)
CooLeR 22.07.2007 21:28
CooLeR

No jednou jsem dělal takový pokusy s otevřeným diskem : zkoušel jsem všechno(jak "reje" hlavička při bootu, defragmentaci, ale taky jsem zkoušel tlačítko na zdroji, vytrhnout zástrčku, odpojit čtyřpinové napájení a hlavička vždycky zaparkovala a to byl disk 1GB!) Pokud pomineme to, že se ti MŮŽE(ALE NEMUSÍ) porouchat OS nebo soubory, tak by se žádné bad sectory neměly vytvořit.

Poznámka mimo téma : Nové disky ale mají ochranu, že když najdou bad sector tak na něj už nic nepíšou, ale kdyby jsi našel bad sector(mluvím z vlastní zkušenosti), tak neprodleně kup nový disk. Jednou jsem na něm měl 1 bad sector a za 6 dní bylo po něm.

"Odešel mi disk při vypnutí tlačítkem na bedně."
Tlacitko na bedne ("zapinacie") je u ATX systemu presne to iste ako start-vypnut vo Windows. To ze ti odesel disk je sice blbe ale nebolo to sposobene vypadkom prudu ale tym ze disk sa ti proste pri vypinani PC pokazil. Podla tvojej uvahy by teda nemal to PC nikdy vypinat, aby sa mu nahodou pri vypinani PC nepokazil disk?

Je to stejny ak ho zmacknes len kratko. Ak ho zmacknes 4s tak je rozdiel len v tom ze sa neukoncia Windowsy, ostatne je vsetko stejny - vypne sa to presne tak isto (chipset aktivuje signal "S5", ktory prepne zdroj do standby (= pre laikov "vypne sa zdroj")).
Pre HDD je to presne to iste. Jediny rozdiel je ak HDD prave nieco zapisuje, to ale musi elektronika (prip. firmware) harddisku spravne osetrit (akonahle zacne klesat napatie tak HDD prestane zapisovat a zacne parkovat hlavicky). Edit: HDD vypnutie aj pocas zapisovania zvladaju HDD bez problemov, ptz Win98 na rychlych CPU mali problem ze po start-Vypnut vypli PC skor ako HDD stihol dozapisovat data z cache, takze to vypli vpodstate pocas zapisovania. Jediny problem bol v tom ze potom boli poskodene nedozapisovane data a po restarte nabeho scandisk (MS na to potom urobil fix). HDD sa ale kvoli tomu nepokazi.
Napatie klesa uplne presne tak isto v oboch pripadoch (powerbutton aj start-vypnut) ptz. je to "vypnutie zdroja" fyzicky aktivovane v oboch pripadoch presne rovnakym sposobom (signalom S5 z chipsetu).
P.S: t.j. ziadne "narazove" vypnutie HDD neexistuje.

Otazka - preco si to vypinal 4s tlacenim powerbuttonu? Zasekol sa ti Win? A preco sa ti zasekol Win? Lebo sa pokazil HDD? Takze najprv sa ti pokazil HDD, potom si PC vypol 4s powerbuttonom, a potom si zistil ze mas pokazeny HDD :-)

nepravděpodobné.
přesto - pokud u vás díky rekonstrukci vedení častěji náhodně vypínají elektriku, pořiď si prodlužovačku s impulsní a přepěťovou ochranou (kolem 500,- kdežto levná UPS se špatnými filtry stojí 2.000)
nevadí samotný výpadek proudu - přijdeš o neuložený soubor, v MFT může být chybný zápis.
ale nebezpečné jsou různé přechodové jevy které se objeví na vedení.
něco takového http://www.gme.cz/index.php?action=detail&sklcis=75 9-259&lk=&sk=&pict=&jaz=

běžné ups jiných výrobců tolik neznám, ale nejlevnější smart ups od apc z cenových důvodů neobsahovala pořádný vstupní filtr, reagovala zběsilým pípáním na každou poruchu v síti, a při zapínání proudu po výpadku si díky doprovodným jevům na síti obvykle sama vyrazila předřazený jistič v rozvaděči.
dnes jsou ceny ups poloviční než kdysi, tak předpokládám že šetřicí trend bude pokračovat u všech výrobců.
čili pokud už jsi investoval do prodlužovačky s vf/přepěťovým filtrem (a není to zmetek polské výroby!), pak by to mohlo pro jakousi ochranu pc stačit.
jinak se dá pořídit nejlevnější 350VA UPS za cca 2.000, a jen ji nastavit, že po 15s po výpadku proudu má sama ukončit windows.

hm? Mám Back-UPS RS 500 a tyhle problémy jsem nezaznamenal. Cena byla přijatelná, okolo 3500Kč a UPSka si všechno řídí sama, dá se i celkem rozumně nastavovat (i když je pravda, že na "velké" UPSky nemá :-D

SmartUPSky - to byly takové ty co neměly žádné komunikační rozhraní, že? Ty se už snad ani neprodávají.

apc: smart ups byly o něco lepší a dražší než back ups (už nevím zda sinusovější výstup nebo o co se pokoušely), ale trpěly právě samovyhazovacím jevem, prostě se nepovedly. jinak právě jejich nesmyslné pípání pro kdejakou poruchu v síti, na rozdíl od vedle stojících back-ups, mě právě vedlo k úvaze o mizerných vstupních filtrech.
je to už nějaký pátek, ale časem mi potvrdil kolega z jiné firmy, co za ní měl server, že funguje jako samovyrážeč pojistek :(

HDD jako takový ty výpadky nepoškozují. Je ale dost velká šance že přijdeš o nějaké soubory ve zvlášť blbé situaci o celý obsah disku /to většinu lidí zajímá víc/. Stačí když bude vypadávat elektrika při zápisu do oblasti MFT. Mám to vyzkoušený...ne vše spraví chkdsk...Navíc je zřejmě to vypadávání doprovázeno různými špičkami a podobně jak o tom píše brtník -tím trpí zdroj a přenáší se to do celého pc.

obecně platí: disk bez problémů snese "hard-vypnutí" (snad až na nějaké prehistorické MFM/RLL kusy).

Nicméně: každý on/off cyklus "ubírá" disku na životnosti. Každý model disku je projektován na určitý (celem vysoký) počet zapnutí, tudíž pokud se disk často vypíná a zapíná (včetně tzv. powersave režimu), dochází k jeho nadměrnému opotřebovávání a snižování životnosti. Celé se to pak může projevit tím, že po nějakém vypnutí už disk nenajede.

Typicky se disky odebírají do křemíkového nebe takto:

- mrtvo jak Duchcov (ani se neroztočí)
- klepání hlaviček (dělají často WDčka)
- disk se roztoči, ale nepřihlásí
- disk se roztočí, přihlásí, ale má poškozenou 0. stopu
- disk má zaplněnou relokační tabulku a začne hlásit vadné sektory
- disku se spekly hlavičky (to si pamatuju ze stanic SGI.. jó to byly časy.. :-))

Každý model disku je projektován na určitý (celem vysoký) počet zapnutí

To je nezmysel. Disk sa "projektuje" tak aby suciastky neboli pretazene a aby fungoval. Zapnutie nepretazuje ziadnu cast disku nevidim dovod na to aby znizoval zivotnost. Ja neviem ci tato fama vznikla kvoli vlaknovym ziarovkam (kde v studenom stave ma odpor vlakna zlomok odporu rozzhaveneho vlakna tak sa posere vzdy pri zapnuti), ale disk nie je ziarovka. A nech mi niekto nehovori o nejakych "nabijacich prudoch" pri zapnuti. Ten predsa vsetky suciastky preziju nedestruktivne, v impulznych zdrojoch nastavaju take javy 50tisic krat za sekundu a tie suciastky to vydrzia roky.

P.S. disku vadi: a) prehrievanie b) mechanike pohyby (narazy/vibracie) ak je zapnuty c) mechanicke opotrebovanie d) nekvalitna vyroba.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru