Avatar uživatele
googler

Co je Benzin Super 95?

Zdravím, měl bych dotaz. V manuálu od vozidla je uvedeno Benzin Super 95, mají tím na mysli klasický Natural 95? A kde najdu, jaký typ oleje potřebuji? Žádnou nálepku jsem kolem auta nenašel a jde o Seat Toledo 1.2 TSI 63 kW r.v.2014 (servis LongLife).

Zajímavá 0 před 2659 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Arne1

Benzin je to určitě podle našeho „Natural 95“, podle německého „Eurosuper 95“. Jiný benzín s „95“ už dnes neexistuje a auto z roku 2014 by také jiný nemohlo vyžadovat. Leda by bylo o 30 let staší…

A olej ? Až ho budeš vyměňovat, tak se neboj, servisák bude vědět co a jak. Navíc bys k tomu měl mít nějaký návod k použití a tam by to mělo být napsané.
Obecně by to mělo být Helix 5W-30

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Palivo je určitě bezolovnatý 95 oktanů…
😉
Koupil jsi ojetinu bez infa???
😉
Jako první akci je vezmi do servisu a nech zkontrovat brzdy, vyměnit náplně – a poptej se na rozvody. A servisák ti pak řekne…
😉
Jen – otázkou je, jak jezdíš, ale do koncernových malých benzinů bych lil 10W40, no přes zimu možná 5W40 (pokud jezdíš crcačky)…
😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Samozřejmě, že benzíny s oktanovým číslem vyšším než 95 existují a taky se hojně čepují, např. 98 i vyšší. Na závadu to není, jen trochu zvyšují výkon a snižují spotřebu. 95 oktanů je minimální požadavek s ohledem na konstrukci motoru. Na značce oleje nezáleží, jen na jejich třídě viskozity a podmínkách provozu. Asi tak, jak psal Gecco.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Má se na mysli Natural 95. Když tam dáš 98 nic se nestane, je to ale zbytečné.

Co se týká oleje je třeba aby splňoval nejméně specifikaci danou výrobcem nebo vyšší. Specifikace bývá uvedena v manuálu auta. Pokud není, je lepší se poptat v servisu nebo použít olej splňující nejnovější specifikaci dle API. Někteří výrobci doporučují svoji specifikaci danou jejich normou. Specifikace dle ACEA není tak přesná. Nejnovější specifikace dle API je API/SN!!!!!!!!!

10W-40 a pod. dle SAE, není údaj o specifikaci a je to nejméně důležitý údaj o oleji!!!! Je s podivem, že takoví uživatelé jako Gecco, Kepler či mowla toto neznají!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
googler

Já jsem si to myslel, ale u prvního auta člověk nikdy neví. :)
Infa mám dostatek, ale takové věci kolem přichází až s odstupem času. ;)
Auto chodilo na pravidelný servis k autorizáku, protože je z operativního leasingu.
Když jsem si zadal hodnoty do konfigurátoru, tak mi to vyplivlo toto:
Premium – Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30
Alternative – Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30, Mobil 1 ESP, Formula 5W-30 Mogul Extreme 5W-30, Castrol Edge FST 5W-30 LL, Ekolube Long Life 5W-30

před 2659 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Dokonce doporučují 0W?? Síla…
___
První auto, mladej kluk?
😉
A budeš v létě lovit holky?
😉
Pak určitě W40 (maže i ´přehřátej´ – ve vysokých otáčkách, do jisté míry).

před 2659 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
googler

První auto a středně mladej s 2 dětmi [jen auto nebylo doposud potřeba], takže ani holky lovit nebudu. :))

Seat doporučuje Castrol, tak bych asi šel do Castrol Edge FST 5W-30 LL. Asi si zítra ještě zavolám k prodejci, jestli by mi nezjistil, co tam kluci v servisu lili.

před 2659 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hlada

Zásadní je to, co určuje výrobce auta v manuálu. Nedoporučuju získávat informace od prodejce. Důležitá je výkonnostní třída dle ACEA nebo API, pak teplotní rozsah. Na výrobci oleje vůbec nezáleží.

před 2659 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek