Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pramen ve sklepě 200 let starého domu

Dobrý den, prosím o radu. Naše rodina koupila počátkem 70. let dům po sudetských Němcích v šumavském podhůří, tehdy již klasifikovaný jako ruina. Prarodiče ponechali tlusté kamenné zdi přízemí a na nich vystavěli novou dřevěnou chalupu. Dům měl rovněž původní sklep, protože jej však tehdy "nepotřebovali" a táhla z něj vlhkost, zvolili bohužel zcela pštrosí řešení a vstup do něj - zabetonovali. Nebyli to stavaři, nýbrž hudebníci, přejděte prosím tuto informaci shovívavě přivřenýma očima. :puff:

... když jsem byla malá, pamatuji si akorát ten věčný vztek, jak modřínové obložení v obytné místnosti nad sklepem stále plesnivělo...

Po třiceti letech vlastnictví domu se dolu náhodou propadl kamarád, protože na již zapomenuté betonové zátce stával zrovna těžký špalek na štípání dříví, a objevil se sklep plný vody. Když jsem sklep prozkoumala, ukázalo se, že nejde o sezónně prosakující vodu, nýbrž pramen, vytékající na dvou místech z podlahy. Není přehnaně silný, asi ani hluboký - v oblasti jsou hlavně povrchové prameny, ale je stabilní a nikde v okolí není žádný potok ani vodní nádrž. Podlaha sklepa je zhruba 2 metry pod povrchem. Ta je prastará, stejně jako sklepní klenba a schody, jen z holých kamenů, mezi kterými voda prosakuje, a udusané hlíny. Zdá se ovšem, že původní obyvatelé domu jej postavili na vodě s jistým účelem - sklep je jediné místo, kde voda v tuhých zimách nezamrzá, když pominu tu vlhkost, je zase perfektní na skladování některých potravin coby "lednice". Jenže ta vlhkost... :-/

Potom jsem objevila u paty zdi v protějším rohu kanálek, který zřejmě původně sloužil k odvodu pramene z domu ven. Táhne se pod celými původními základy z 18. století, o délce zhruba 8 metrů, s mírným spádem s kopce. Začala jsem kanálek z obou stran čistit, ale asi si dovedete představit, že když má přes osm metrů, ústí zcela u země a sklep sám je uvnitř dlouhý jen dva s nízkou valenou klenbou, není moc nástrojů, kterými by údržba kanálku byla realizovatelná. Ani ze strany zvenku to nebylo lepší - prarodiče, kteří o existenci kanálku neměli ponětí, přes něj zvenku přistavěli další 2 metry venkovní terasy, a hlavně - kanálek po 55 let nebyl nijak čištěn. To se v dosažitelných partiích zlepšilo, v první třetině od sklepa, v tom úseku, kam se nemohu už ničím dostat, je však buď zanesený bahnem, nebo hůř ucpaný jedním z kamenů, které normálně tvoří jeho stěny, nevím. Voda z kanálku nicméně venku vytéká po celý rok, poměrně silně, a kanálek je průchozí - v současné chvíli je skrz něj až do sklepa nacpaná hadice. Problém je jen, že ve sklepě samotném voda vpodstatě stojí, koncentruje se u ústí kanálku, kde dosahuje permanentně asi 15 cm hluboké louže, a celý sklep je tak permanentním zdrojem vlhkosti. V chalupě je elektřina pouze nárazově, jedeme na generátor, takže nic typu vykopat šachtu a pravidelně odsávat ponorným čerpadlem nepřipadá v úvahu.

Chtěla bych se zeptat, jak byste na mém místě postupovali? Má cenu pramen respektovat a obnovovat původní chod sklepa, nebo byste jej naopak vysušovali? Napadá vás způsob, jak kanálek nějak šetrně prošťouchnout, aby se obnovila jeho průchodnost? Má někdo vůbec představu, jak jej udržovali naši předkové? Již jsem kvůli němu rozebrala celou tu přistavěnou terasu, takže zvenku je teď velmi solidní přístup, ale stejně hrabat osm metrů na bobku do kopce není med, když někde v šesti od vás je zátka...

Pokud se to podaří a bude-li kanálek v budoucnu odtékat zcela, bude mít takový pramen i nadále negativní dopad na statiku a vlhkost domu, nebo když se voda bude "hýbat ven", bude to lepší?
Předem děkuji za vaše zkušenosti. ;-)

Předmět Autor Datum
Někdy je studánka ve sklepě k nezaplacení, ale mít místo sklepa podzemní jezero moc dobré není. Tady…
sHpy00n 21.08.2012 00:08
sHpy00n
Děkuji za výstižný komentář. Asi máte pravdu a pro dům by bylo nejlepší vodu odklonit, rozum tak vel…
cihlomorka 21.08.2012 01:14
cihlomorka
A je to vzlínání? Řešení rádce je profi. Ale tady v bytovce měli obdobný problém s mokrou podlahou v…
kejki 21.08.2012 16:34
kejki
Pani, uz jste prisla na nejake reseni?Zajimalo by mne to, nebot mam podobny problem. Napric meho sta…
jirina2 28.12.2012 10:24
jirina2
Voni dřív lidi věděli, co dělají a proč. Dělal jsem asi 15 let správce ve starý, 5ti patrový fabrice… poslední
mirektatra 28.12.2012 21:12
mirektatra
K pročištění kanálku bych použil tlakové čerpadlo "CAK" používají ho vodohospodáři. Na konci hadice…
corve43 28.12.2012 19:54
corve43

Někdy je studánka ve sklepě k nezaplacení, ale mít místo sklepa podzemní jezero moc dobré není. Tady se přímo nabízí najít pramen ještě před domem, tam ho přerušit a odvést kolem domu po svahu dolů. Takže bagr nějaká revizní šachtice a pár metrů trubek. Pak je samozřejmě možné kanálek obnovit ale spíše bych to pojal radikálně. Rozkopat, protáhnout novou trubku a zasypat.
Předkové se údržbou příliš nezatěžovali. Pouze dbali aby byl průchodný a nedělali žádné nesmyslné stavební úpravy protože znali souvislosti. A kdyby nějak přestavovali, vždy by o kanálku věděli a jistě by s ním počítali.
Tohle je problém spousty stavení zděděných po našich předcích. Přetrhaly se vazby, souvislosti, prováděly se bezhlavé a necitlivé stavební úpravy (pojmenování "pštrosí řešení" je moc pěkné..) a výsledek v podobě poruch se dostavil.

Děkuji za výstižný komentář. Asi máte pravdu a pro dům by bylo nejlepší vodu odklonit, rozum tak velí, ale srdce pláče, protože současný stav, kdy je kanálek opět v toku a voda z něj venku po osmi metrech cesty podzemím přepadá do původní kamenné jímky, je radost na pohled. Jenže kvůli té zátce po cestě je zřejmě hladina ve sklepě zvednutá a zůstává na půlce podlahy louže.

Přesto by mne zajímalo, zda vůbec existuje funkční řešení, kdy v domě je sklepní studna a přitom stavba zároveň netrpí vzlínáním vody? Pročetla jsem na internetu různé komentáře pyšných majitelů sklepních studánek, ale moc jsem se o téhle problematice nedozvěděla. Postup, který mne zaujal, je elektroosmóza, která prý dokáže vzlínání vody zabránit, v našich luzích má však zjevně dosud punc experimentu...

A je to vzlínání?
Řešení rádce je profi. Ale tady v bytovce měli obdobný problém s mokrou podlahou ve zvýšeném přízemí. Pak se do dutiny dělala díra kvůli vedení vody a zjistili, že tam stojí 30 čísel vody z okapu. Udělali ještě druhou díru na průvan a situace podlahy se vyřešila. Ptal jsem se na promrzání podlahy v zimě, s tím prý problém nemají a voda v dutině už taky není.
Nevím, jak čistíte kanálek, zkuste čerpadlo a strkat tam hadici, abyste špunt vypláchli.
K elektroosmoze - http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&f ile=viewtopic&t=29776&highlight=elektroosmoza + http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&f ile=viewtopic&t=2434&highlight=elektroosmoza (druhý jen pro registrované)

Pani, uz jste prisla na nejake reseni?Zajimalo by mne to, nebot mam podobny problem. Napric meho stareho domu jde pramen v hloubce 3,5 m. Kdyz prijdou deste a pramen se zdvihne vystoupi podlahou sklepa a odteka starym kanalkem na boku sklepa. Voda muze ve sklepe vystoupit az do vyse 1/2 m. Udelala jsem kolem domu drenaz , tato odvadi tu vodu z pramene, ktera by vystoupila vyse.Ja nemohu odvezt vodu bokem domu, nebot hned vedle je pozarni nadrz a potok , tak bych si pri kopani nechtene mohla zavezt cely potok pod barak.
Zatim uvazuji o tom, prohloubit kanalek ve sklepe, ktery by rychle v nouzi odvadel vodu z podlahy sklepa do jimky a odtud by se automaticky cerpala voda ven. Problem vidim v tom, ze voda muze podryt urcitym zpusobem zaklady domu. Ovsem jine reseni v mem pripade zatim nevidim.
U vas by asi pomohla elektroosmoza a odizolovat sklep od vrchni stavby proti vlhkosti.
Zajimalo by mne, jak pripad budete resit, rada bych si s vami vase zkusenosti probrala - necham vas sve e-mail: jirina@hotmail.com Dekuji.

Voni dřív lidi věděli, co dělají a proč. Dělal jsem asi 15 let správce ve starý, 5ti patrový fabrice, která stála na bývalé bažině a okolo vedl jednak nadzemní vodní náhon a jednak řeka. Celá izolace zdiva spočívala v kamenném soklu a podzemních průlezných kanálech, rovnaných z kamene a zděných z kanalizačních cihel. Kanály byly trvale průdušné a jednak odvětrávaly základy a jednak odváděly pryč vodu prosakující z okolí do blízkosti budovy. Skoro 40ti metrový komín stál na dřevěných pylonech, zatlučených do mokřiny a přikrytých vodorovnými hatěmi z proutí proložených vrstvami jílu. A nenahnul se, jako ta věc v Pizze :-).
Snažil bych se pochopit a obnovit původní systémy odvodnění a teprve, pokud nebudou účinné, řešil bych to moderními technologiemi - bude to jistě levnější postup, než technicky i technologicky a energeticky náročná sanace.

K pročištění kanálku bych použil tlakové čerpadlo "CAK" používají ho vodohospodáři. Na konci hadice má hlavici, která je osazená tryskami, jež stříkají dozadu a vtahují hadici do potrubi, čímž se vyplavuje usazenina. Toto čerpadlo má vlastní zdroj vody (cisternu až se 7m3 vody). Otázka je jaký průměr otvoru kanálku je.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru