Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Praskání v plynovém kotli

Dobrý den.Nemáte někdo podobnou zkušenost ? První sezónu topíme plynovým kondenzačním kotlem Vaillant Eco Tec.Po zapnutí se začne v horní,spíše pravé části kotle v nepravidelných intervalech ozývat poměrně hlasité praskání,které se dá popsat jako pohyb programátoru u starších automatických praček.Revizní technik,který kotel uváděl do provozu ho rozebral,zkontroloval,ale žádnou závadu nenašel.Je možné,že by praskání bylo způsobeno pnutím materiálu po jeho zahřátí?Zvuk se ale začne ozývat IHNED po zapnutí kotle...
Kotel topí dobře,žádný jiný problém není.
Tepelný okruh je kombinovaný s kotlem na tuhá paliva.
Prosím poraďte, kdo víte.....

Předmět Autor Datum
Měli jsme podobný problém s Vailantem. První opravář nic nenašel. Druhý taky ne, ale pak zcela náhod…
apexx 03.01.2012 11:09
apexx
Děkuji za odpověď.Pochopila jsem správně,že pokojový dálkový termostat by tedy musel být v každé mís…
Stanulka 04.01.2012 07:49
Stanulka
Má to být tak, že v největší vytápěné místnosti má být elektronický termostat a u topení obyčejné ve…
Matyas xl 04.01.2012 08:41
Matyas xl
Děkuji !
Stanulka 04.01.2012 09:29
Stanulka
Mám podobný problém na starším (nekondenzačním) kotli Viadrus. Domníval jsem se, že by mohlo jít o v…
Moric 26.01.2016 11:00
Moric
Takže v duchu tohoto vlákna, které říká, že to bouchá při nedostatečném pohybu vody, jste vypnul poh… poslední
kejki 26.01.2016 17:29
kejki

Měli jsme podobný problém s Vailantem. První opravář nic nenašel. Druhý taky ne, ale pak zcela náhodou přišel na to, že jsme měli ve všech pokojích na radiátorech termoregulační hlavice, což nesmí být (po uzavření nemá kotel kam dávat "odpadní přebytečnou" teplou vodu a vlastně se "voda vaří" v lamelách kotle. Dali jsme dálkový termostat, otevřeli termoregulační ventily naplno a je pokoj.

Děkuji za odpověď.Pochopila jsem správně,že pokojový dálkový termostat by tedy musel být v každé místnosti?Abychom netopili naplno i tam,kde nechceme.A to ten plynový kotel tedy "vypne" až tehdy,když se na jednom z dálkových termostatů dosáhne požadované teploty? Když v místnosti č.1 chceme mít třeba 23 st.C a v m.č.2 třeba 19, vypnul by teprve tehdy,až by teplota v m.č. dosáhla těch 23 st.? A mezitím by v m.č.2 udržel teplotu jen těch 19 st.? Omlouvám se za hloupé otázky,ale v dané problematice se nevyznám.... Děkuji :-)

Má to být tak, že v největší vytápěné místnosti má být elektronický termostat a u topení obyčejné ventily otevřené naplno. V ostatních menších místnostech jen topení s termohlavicí bez termostatu.Největší vytápěný pokoj je potom hlídán termostatem a pokud je vytopený na požadovanou teplotu, tak kotel vypne. Mezi tím už menší pokoje, kde je jen topení s termohlavicí jsou už od topení odpojené, protože se vytápí menší prostor a tudíž tam už je požadovaná teplota.Tedy v žádném případě ne v každém pokoji dálkové termostaty.

Mám podobný problém na starším (nekondenzačním) kotli Viadrus. Domníval jsem se, že by mohlo jít o vzduch v otopné soustavě. Ten jsem však vyloučil. Praskání trvá i po dočasném vypnutí oběžného čerpadla a uzavření hlavních ventilů jednotlivých větví otopné soustavy. Je také zvláštností, že tento jev se poprvé projevil letos po dvacetiletém provozu. Zatím nemám k této věci vysvětlení. Únik vody ze systému jsem rovněž nezaznamenal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru