Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Pravděpodobně vadná základní deska

Ahoj, sestřenice mi přinesla nefunkční počítač, že najíždí 5 vteřin a pak se hned vypne. U mně zezačátku ještě zkoušel nabíhal windows xp, ale po několika pokusech už taky najíždí 5 vteřin a vypne se.

Vylučovací metodou jsem došel, že je něco se základní deskou. Všechny komponenty jsou moje ověřené stabilní kromně její základní desky s procesorem a stejně to hned po pěti vteřinách spadne. Jakmile ale vytáhnu Ram tak to jede dlouho, ale samozřejmě s výstražným pípáním.

Paměť CMOS jsem vymazal.

Edit:

Moc se mi nelíbí ty dva kondenzátory na obrazku "deteil".

Zkusil bych je přepájet, ale nevím jak na to. Moje pájecí stanice solomon ( http://www.gme.cz/pajeci-stanice/pajeci-stanice-so lomon-sl-20-p730-149/ ) mi nechce ani nahřát ten cín na základní desce. :-(

Tlačítko na myši jsem si tak přepájel, ale u té desky se mi ten cín nechce nahřát ani když dám pájecí stanici na max. Prosím poraďte jak na to. Děkuji. :-)

Předmět Autor Datum
Tou tvou pájkou moc šancí nemáš. Tyhle vícevrstvé plošné spoje sežerou tolik tepla, že mám mnohdy i…
JoPe 13.02.2013 21:07
JoPe
Děkuji za reakci. Už se mi je podařilo dostat. Zítra koupím adekvátní řadu těch kondentárů a uvidí s…
Thunder 13.02.2013 21:25
Thunder
Děkuji za rady, kondenzátory jsou už vyměněné a deska už funguje. :-)
Thunder 14.02.2013 16:00
Thunder
Nahrej hrot na max, daj na hrot trochu pajky (kvoli prenosu tepla) a budes to musiet nahrievat dlhsi…
MM.. 13.02.2013 21:21
MM..
Zatim pro overeni pripajej ty elyty zespodu, je to mnohem jednodussi a bezpecnejsi, nez vypajet ty s…
AD. 13.02.2013 21:27
AD.
Vyřešeno, základní deska po výměněne těch el. kondenzátorů už funguje. Děkuji všem za rady. Bez vás… poslední
Thunder 14.02.2013 16:02
Thunder

Tou tvou pájkou moc šancí nemáš. Tyhle vícevrstvé plošné spoje sežerou tolik tepla, že mám mnohdy i se svou 80W problémy, takže tvých 48W nemůže na bezolovnatý cín stačit (to spíše uspěješ historickou trafopájkou, ale musí se s ní opatrně, aby jsi nezpůsobil další škody). Jinak ty kondenzátory jsou v regulátoru napětí pro RAM a nedomnívám se, že by zrovna ty způsobovaly vypínání (pravděpodobnější by v tomto případě bylo nějaké BSOD). Pokud to padá při startu systému, tak bych doporučil nabootovat z nějakého Live CD LINUX, jestli se to vypne také, aby se vyloučila možnost nakoplého systému.
Pokud to rozchodíš, tak pak můžeš uvažovat o výměně těch elytů, ale musíš tam dát kvalitní nízkoimpedanční kusy (např. řada LXZ, LXY nebo KY od Nippon Chemi-con). To co tam je je podle vzhledu zřejmě řada KZG, což jsou sice také od Nipponu, ale asi jejich nejobyčejnější nízkoimpedanční řada. Těch jsem už měnil dost.

Nahrej hrot na max, daj na hrot trochu pajky (kvoli prenosu tepla) a budes to musiet nahrievat dlhsie az kym to nezmakne. Nahrievaj najprv jeden kontakt neustale a snaz sa z drihej strany tlacit prstom kondik do strany tak aby sa ten jeden kontakt povytiahol, a potom to same s druhym kontaktom, viackrat opakovat. Ak to ta stanica nezvlada budes muset sahnut po niecom vykonnejsom, ale mohla by to zvladat po nejakych 10s nahrievania. Nenahrievaj to viac jak 15-20s to uz potom asi zacnes nicit dosku :) (ktora je ale stejne vadna takze je to fuk)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru