Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pračka Whirpool s vrchním plněním poskakuje i po výměně tlumičů.

Dobrý večer, potřeboval bych poradit.
Na pračce Whirpool s vrchním plněním jsem vyměnil oba spodní tlumiče co stabilizují buben k dolní části konstrukce.
Bohužel pračka při praní stále poskakuje i když je vyvážená a nekýve se. Za prací cyklus se posune cca o 30 cm oproti poloze před tím.

Jsou snad ještě nějaké horní tlumiče ? Nebo co by ještě mohlo přenášet takové vibrace, že se pračka svévolně posune ?
Předem děkuji za fundované odpovědi.

Předmět Autor Datum
Zdravím, zkuste použít odpružené nožky- takové gumové misky. Hledejte pod názvem tlumič na pračku, t…
trtr 29.01.2014 12:46
trtr
Bohužiaľ asi máš smolu, tlmiče samotné sú iba časť problému, ďalšou časťou ktorá vplýva na účinnosť…
Joseph 29.01.2014 13:23
Joseph
Máte odmontovanou přepravní lištu ??
mysak.jery 31.01.2014 14:05
mysak.jery
Pračka doma pere už cca 7 let a divil bych se kdyby tam přepravní lišta ještě byla. :-)
Axin 31.01.2014 14:13
Axin
Předpokládám, že se pračka rozskáče při ždímání:?: Když nepomohla výměna tlumičů, nemusí být závada…
mirektatra 31.01.2014 14:29
mirektatra
Děkuji za vyčerpávající odpověď, ale vzhledem k ceně té opravy si myslím, že necham ženu raději po k… poslední
Axin 01.02.2014 09:30
Axin

Zdravím, zkuste použít odpružené nožky- takové gumové misky. Hledejte pod názvem tlumič na pračku, tlumič vibrací. Dříve bych ale zauvažoval, že někde může být chyba, protože aby pračka takto poskakovala určitě normální není.

Bohužiaľ asi máš smolu, tlmiče samotné sú iba časť problému, ďalšou časťou ktorá vplýva na účinnosť tlmenia sú úchyty na nádrži v ktorých sú zachytené tlmiče. Miliony úderov do plastu z ktorého sú úchyty vyhotovené spôsobia že ich kruhový otvor sa zmení na elipsu a vôľa v smere sily môže byť u staršej práčky pokojne 3-4 milimetre.

Riešením je vôľu vymedziť, teda prevrtať otvor a vyvložkovať púzdrom, no pozor na zvolený priemer, materiálu tam príliš veľká rezerva nie je.
Jednoduchšie riešenie ale prasárna je pozdlžne vyrezať z hliníkovej trubky patričného priemeru pás steny šíroký cca 15 mm, vypilovať zárez do úchytov, vsunúť ten pásik do zárezov a zaistiť. Je to riešenie stylom "A je to", chvíľu to ale vyrdží. Práčka je pravdepodobne opotrebená a jedná sa o dočasné riešenie.

Předpokládám, že se pračka rozskáče při ždímání:?: Když nepomohla výměna tlumičů, nemusí být závada mechanická, ale elektronická. Pračky mají elektronický řídící blok elektromotoru praní, který nejen, že reguluje otáčky, měřené tachodynamem na hřídeli elektromotoru, ale při roztáčení motoru do ždímání měří kolísání proudu motoru a pokud rozdíly přesáhnou nastavenou mez, nepustí jej do větších otáček, ale přepne znovu do režimu "distribuce", tedy reverzování v prodloužených ciklech, dokud se prádlo nerozmístí po bubnu pravidelněji. Pak se znovu pokusí o odstřeďování... Elektronický řídící blok /zvaný prostě "modul"/ stojí od 600 do 2500, podle typu pračky a považuje se z důvodu nastavení výrobcem na neznámé hodnoty, za neopravitelný.
Oprava spočívá v instalaci nového bloku a posouzení změny chodu, proti předchozímu stavu. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru