Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Pračka nevypouští vodu, tak jak by podle programu měla......AEG Electrolux

Dobry den.
Resime s tatou takovy problem s mamincinou prackou, ma ji 4 roky, takze jeste neni stara.
Zacala mit problem s vypoustenim vody behem programu.
Zapne pracku, bez jakyhkoli problemu se spusti praci program, ale kdyz dojde na machani, voda se nevypusti (nejde z hadice) i kdyz cerpadlo vrci. Zdimaci faze pak trva misto obvyklych cca 45 minut pres hodinu, nebot voda se pak nakonec odcerpa a vypusti, ale jako by mimo planovany program.
Puvodne jsme mysleli, ze je zanesene cerpadlo, vcera jsme proto pracku rozdelali, ale nic tam nebylo. Cerpadlo se tocilo.
Takze mame podezreni, ze to bude neco s programatorem.
Zkusim dat jeste jeden priklad.
Vcera jsem zapla 30min program kratkeho prani, kdy prvnich 15min se ma prat a pak ve zbyvajicich 15ti minutach se ma 2x vymachat a na konec vyzdimat. V 16minute se spustilo ze se ma vypoustet voda, cerpadlo vrcelo, ale nic se nevypoustelo. Po cca 2 minutach se buben zacal opet otacet, to uz melo byt machani, ale machalo se v puvodni vode. Po par minutach se opakoval stejny scenar, zacalo vrcet cerpadlo , mela se vypoustet voda(ta se ale nevypoustela) a pote se opet zacal buben tocit na druhe zaverecne machani.Kdyz schazela do konce programu 1minuta (coz byla ocekavana doba druheho vypousteni po druhem machani a melo nastat zaverecne zdimani), voda se zacala opravdu vypoustet, jenze k nasemu prekvapeni se po vypusteni a nenapadnem zdimani opet zacalo napoustet na nejspis prvni skutecne machani s cistou vodou. Ukaztel casu "1minuta" takto byl minimalne nasledujicich 15 minut.

Chtela bych se zetpat, myslite, ze je to programator? Protoze jak jsem uvedla, cerpadlo funguje, meli jsme to rozdelane a zkouseli napojit samostatne na jakesi sponky a do zasuvky a tocilo se to.

Pokud je to programatorem (doufame v to), kdyz oddelame vrchni kryt, dalo by se zjistit, ktera soucastka je vadna a nebo by se musela vymenit cela ta programatorska deska? (tu jsem jeste odkrytou nemeli, takze ani nevim, jak to vypada).
Jeste dodam, ze pracka je typ Lavamat 47020

Predem dekuji za jakekoli komentare.
Prijemny den.

Předmět Autor Datum
Jestli jsem nic nepřehlédl, nepíšete o stavu, v jakém je filtr a vypouštěcí hadice - zkusili jste ob…
Kurt 26.03.2012 11:59
Kurt
pokud čerpadlo jede tak pračka musí vypouštět, nikde mezi tam ventil není, takže bych zkontroloval f…
Uroboros 26.03.2012 12:06
Uroboros
Co se tyka te tenke hadicky mezi cerpadlem a bubnem, tu tam mame take, ale domnivala jsem se, ze ta…
eri 26.03.2012 12:13
eri
vede k hladinovému snímači (ten bývá někde nahoře poblíž programátoru) - čím více vody, tím je v had…
Uroboros 26.03.2012 13:31
Uroboros
"v pračce voda, čerpadlo se točí, ale jednou čerpá a jednou ne" tAKE nam to pripada zvlastni, ale j…
eri 26.03.2012 20:09
eri
Dekuji za Vas komentar. Opomnela jsem dodat, vsechny hadice jsou pruchodne, meli jsme vse komplet ro…
eri 26.03.2012 12:11
eri
Možná se Vám to bude trochu eklovat, ale pro zjištění průchodnosti hadic je třeba: 1) v okamžiku, k…
mirektatra 26.03.2012 16:05
mirektatra
Mi také nevypouštěla. Čerpadlo bzučelo, nic neteklo. Samozřejmě, napadlo mne profouknout hadicu. Moc…
Rce 12.12.2022 00:12
Rce
Nevím jak současné pračky, ale máti bojovala s mincí na dně pračky dost dlouho a fungovalo to podobn…
kejki 27.03.2012 00:34
kejki
taky bych to tak viděl... on tu snad i kdosi kdysi dával příspěvek, že tam tu minci měl, dokonce dvě…
Moas 27.03.2012 06:41
Moas
Ano, mince v pračce se zejména u pračky TATRAMAT 245 občas dostala hadicí z bubnu do místa, kde je n…
mirektatra 27.03.2012 07:08
mirektatra
Tak mame opraveno, jsem tak rada. Vcera jsme opet vydelali vypousteci cerpadlo z pracky a zcela jsme…
eri 28.03.2012 09:51
eri
sítko a čerpadlo čitý !!!!
arkij 20.10.2013 18:50
arkij
Blahopřeji.
Prasak 21.10.2013 06:48
Prasak
ahoj můžeš mi prosím napsat, kde je to čerpadlo přesně? mám tu stejnou pračku a nevypustila vodu a n…
Kiki 0009 29.08.2017 14:59
Kiki 0009
Ahoj, nemate nekdo manual/link na video jak tu pracku rozebrat? hazi mi error E40 coz je problem se…
jirka63 11.12.2022 20:51
jirka63
Jestli je to vrchovka, tak nějak takhle https://www.youtube.com/watch?v=fQAGLMSVH1A poslední
kejki 20.12.2022 21:17
kejki

pokud čerpadlo jede tak pračka musí vypouštět, nikde mezi tam ventil není, takže bych zkontroloval filtr(sítko před čerpadlem) a následně tlustou hadici mezi čerpadlem a bubnem, někde poblíž je ještě tenká hadička co povede nahoru, zkusit odpojit a fouknout do ní - když to cvaká, je ok čidlo hladiny vody a bacha, voda je v pračce vždy, takže když dole rozpojíte hadici a filtr, tak poteče voda

vede k hladinovému snímači (ten bývá někde nahoře poblíž programátoru) - čím více vody, tím je v hadičce větší tlak a přepíná kontakty
Když rozendáte filtr (sítko) a čerpadlo, nelijete do pračky vodu (klidně nechte standardně napouštět), teče voda z filtru? Dejte tam nějakej lavor :-). Měla by protékat naprosto bez problémů.
Upřímně moc nechápu, kde je problém. Dle popisu je dejme tomu v pračce voda, čerpadlo se točí, ale jednou čerpá a jednou ne, to z logického ani praktického hlediska není možné. Ve vypouštěcí části ventily prostě nejsou.

Možná se Vám to bude trochu eklovat, ale pro zjištění průchodnosti hadic je třeba:

1) v okamžiku, kdy nějakou dobu čerpadlo vyčerpává, ale voda z výtokové hadice nevytéká, pračku vyplnout a výtokovou hadici položit na zem. Voda by měla samovolně vytékat.

2) pokud ne, pokusit se profouknout ze strany výrokové hadice směrem do pračky. Vzduch by měl po počátečním obtížnějším vytlačení vody, probublat celkem volně do pracího bubnu. TOTO PLATÍ POUZE V PŘÍPADĚ, ŽE VAŠE PRAČKA NENÍ VYBAVENA "OKO VENTILEM", který je tvořen kuličkou ve výtokové hadici z bubnu a má bránit vniknutí vypouštěné vody zpět do bubnu (neznám přesně Váš typ pračky).

3) pokud profouknout nelze, je třeba pozvolna otevřít filtr čerpadla a tím zjistit, zda je ucpaná hadice před filtrem, nebo za ním a podle toho postupovat se zprůchodněním (ucpaná hadice mezi bubnem a filtrem - zmíněný "oko ventil", ponožka ve výtoku z bubnu, mince v hadici...

4) Pokud voda z pračky vytéká, je vadné čerpadlo - vrtulka se uvolnila na hřídeli. Toto ve většině není opravitelné a je třeba vyměnit motorek čerpadla (ASCOL, +- 200,-Kč).

Mi také nevypouštěla. Čerpadlo bzučelo, nic neteklo. Samozřejmě, napadlo mne profouknout hadicu. Mocně zaduju, bubliny silně víří uvnitř, vodní cesta tedy průchozí. Ale nevypouští, čerpadlo hučí na prázdno. Vyberu vodu do kýblu a hele, na výtokové dírce pětikoruna, působící jako špérklapka. Fuk nazdvihl, ale voda ven nemohl. Sláva jásám. A prd. Pořád to nevypouštělo. V bubnu byly připravené ještě dvě pětikoruny.

Nevím jak současné pračky, ale máti bojovala s mincí na dně pračky dost dlouho a fungovalo to podobně. Pomohlo vždycky pračku naklonit, aby kolečko sklouzlo jinam a zase byl chvíli pokoj. Podobně knoflík.

Ano, mince v pračce se zejména u pračky TATRAMAT 245 občas dostala hadicí z bubnu do místa, kde je navléknuta na těleso filtru. Tam dojde ke zúžení a mince 2Kč přesně pasuje jako záklopka k uzavření trubky :-). Kovová padesátikoruna přinesla nový druh závady, kdy uvázne ve zpolštění hadice tak,že občas je podélně a vše funguje, občas se pootočí příčně a neproteče ani kapka. Taky dobrý (:-).

Tak mame opraveno, jsem tak rada.
Vcera jsme opet vydelali vypousteci cerpadlo z pracky a zcela jsme jej otevreli, oddelili jsme vrtulku s magnetem od vlastniho pouzda.

Cerpadlo bylo zcela zanesene neporadkem.

Sice stale nechapeme, proc se nekdy voda nakonec vypoustela, ale ted jde jiz vse opet podle planu.
Usetrili jsme alespon 2tis kc, nebot pochybujeme, ze servisak by se zabyval rozdelanim a vycistenim motorku, prestoze cela cistici akce nezabrala vice nez 10 min. S nejvetsi pravdepodobnosti by jednoduse vymenil motorek za novy.

Jeste jednou diky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru