Avatar uživatele
unnamed

Prečo nemá človek viac farieb oči?

prečo nemá napr. červené, fialové, tyrkysové, žlté atď…?
prečo len hnedé, zelené, modré…?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1, N. a D. před 2926 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Proč?
Protože barva očí očí je polygenní fenotypový znak a určuje se dvěma odlišnými faktory: pigmentací duhovky a frekvenční závislostí rozptylu světla, které se distribuuje do vláken duhovky.

Zatímco např. ptáci mají více dalších pigmentů,jako pteridinů , purinů a karotenoidů, proto mají pestřejší zabarvení očí.

https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Eye_color

http://www.ma­minka.cz/clanek/ja­ke-oci-bude-mit-vase-dite

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Duhovka je obvykle silně pigmentovaná, může být hnědá až zelená, modrá či šedá. Občas se její barva kvůli nedostatku pigmentu projevuje jako tzv. albinismus. I přes širokou škálu barev existuje pouze jeden pigment, který významně přispívá k normální lidské barvě duhovky – tmavé barvivo zvané melanin.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Du­hovka#Barva

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Důvod Ti vysvětlil „Kepler“. 🙂 Jen dodám, že můžeš mít barvu jakou chceš ( m.j žlutou, červenou, modrou apod.), stačí si koupit oční čočky. 🙂
http://www.ba­revnecocky.eu/eshop/?at­tr_color[10]=0&attr_co­lor[11]=0&attr_co­lor[4]=0&attr_co­lor[9]=0&attr_co­lor[1]=0&attr_co­lor[3]=0&attr_co­lor[2]=0&dio_l=0­.00&dio_r=0.00&but­ton_search=Fil­trovat&gclid=CM­6t58a6jswCFdgaG­wodLLkK8A&page=5

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kulpix

Podle množství pigmentu a částečně dědičné

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Odkaz na čočky jsem si se zájmem prohlédl. Škoda že tam nejsou takové ty černé přes celou bulvu, jak to mají ty příšery ve filmech. Kdybych s nima vytřeštil oči na sousedku, tak by si pravděpodobně učůrla…:-)

před 2926 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek