Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Princip recovery

Ahoj, chtěl bych se Vás zeptat na princip recovery u notebooků. Doba, kdy se vše dodávalo na CD/DVD (operační systém, ovladače, dolpňkový software) je bohužel pryč. Dnes se vše instaluje do samostatného oddílu na pevný disk. Mě by zajímalo, jak to recovery funguje (ne postup, jak systém přeinstalovat, ale princip). Samozřejmě jsem se snažil něco vyhledat přes Google a také zde v poradně, ale vždy to bylo ke konkrétnímu dotazu, ne obecně. Zajímalo by mě, jestli recovery z pevného disku je stejné jako klasická instalace z originálních médií nebo se jedná o jakési přepsání původních souborů novými (= pokud bych smazal disk mimo oddíl recovery, systém nenainstaluji)? To samé je i recovery z DVD, které se obvykle vytváří po prvním spuštění notebooku a naběhnutí Windows? Díky moc za vysvětlení.

Předmět Autor Datum
Je to uložený image /obraz nainstalovaného disku(systému) v jednom souborou/. Instalátor vypadá různ…
MM_tank 13.01.2011 20:17
MM_tank
Takže aby bylo možné použít případné recovery (např. z DVD), musí být vytvořen podklad/základ (musí…
Recovery 14.01.2011 01:54
Recovery
Je to i cista instalace. Inteligentni recovery umozni obnovu systemu na stisk klavesy pred startem o…
Jan Fiala 14.01.2011 06:11
Jan Fiala
Ne, není to tak. Když spustíš recovery, tak ten oddíl si natáhne svůj operační systém a z něj všechn…
Pytlík 14.01.2011 07:44
Pytlík
Ovšem, na nový disk to nemůžeš, pochopitelně, použít Nemusí byť pravda. U rôznych výrobcov to je rô…
Joseph 14.01.2011 08:07
Joseph
Přesně tak jak říkáš.. Holka ma PC od Aceru s origo Win XP Home.. pc je přeformátovaný jelikož ho za…
Wlcak 14.01.2011 10:09
Wlcak
Na Acer notebooku by měl být Acer erecovery management: http://notebooky-forum.notebook.cz/viewtopic…
nononot 14.01.2011 10:37
nononot
Zdravím, takže se jedná o novou, čistou instalaci? Tzn. po spuštění by se mělo objevit něco podobnéh…
Recovery 14.01.2011 13:16
Recovery
Vzhledem k tomu, že recovery se používá v případě, že Windows nefungují, je logické, že není třeba,…
nononot 14.01.2011 13:31
nononot
Nononote, vzdej to. Tazatel "Recovery" je Tatar, který nerozumí psané češtině.
Pytlík 14.01.2011 13:34
Pytlík
Tatar zdraví pana Pytlíka... Říká vám něco dvakrát měř, jednou reš? Raději se zeptám 2x jako tatar,…
Recovery 14.01.2011 14:31
Recovery
Pytlík zdraví Tatara. Samozřejmě, dvakrát měř a jednou řež, ale ptát se dokola, když je to jasně nap…
Pytlík 14.01.2011 16:40
Pytlík
Jo, já to chápu. Takhle tatarsky se tady ptá asi hodně lidí. Takže chápu, je to unavné. Já tuto pora…
Recovery 17.01.2011 14:11
Recovery
Já za nejlepší způsob považuji rozdělit disk na systémový a datový oddíl, vymazlit si instalaci (tzn… poslední
Pytlík 17.01.2011 15:29
Pytlík
Dříve dokonce např. u notebooků Acer recovery zformátovalo oddíl na FAT32.. U novějších PC a noteboo…
nononot 14.01.2011 13:44
nononot
na alze mají popis, jak to řeší různí výrobci: Obnova a instalace operačních systémů a ovladače pro…
lední brtník 14.01.2011 15:25
lední brtník
Brtníče, za tento odkaz si zasloužíš :beer:
jirka44 14.01.2011 15:44
jirka44

Takže aby bylo možné použít případné recovery (např. z DVD), musí být vytvořen podklad/základ (musí být nainstalován operační systém). Znamená to, že recovery nelze použít na nový nebo naformátovaný (čistý) disk? Není to tedy "čistá" instalace systému, ale pouze přepsání (oprava/nahrazení) původních souborů novými? Díky.

Ne, není to tak. Když spustíš recovery, tak ten oddíl si natáhne svůj operační systém a z něj všechno ostatní, co je na disku, přepíše svým obsahem, zpravidla i rozdělení disku - udělá tam jeden óóóbrovský disk. K výrobcům notebooků totiž ještě nedolehla zvěst o výhodách rozdělení disku na szstémový a datový oddíl. Nebo dolehla, ale usoudili (možná správně), že BFU by to neuměl užívat. V každém případě vznikne čistá instalace. Ovšem, na nový disk to nemůžeš, pochopitelně, použít: Nemáš na něm oddíl s recovery.

Ovšem, na nový disk to nemůžeš, pochopitelně, použít

Nemusí byť pravda. U rôznych výrobcov to je rôzne.
Ak user si dá námahu, preštuduje manuál a pochopí co sa tam píše, vytvorí si "Recovery DVD", spravidla to utilita umožňuje. Následne aj po havárii disku a jeho výmene je možné systém obnoviť na nový disk z "Recovery DVD" disku/ov.

No je tu jeden obrovský, v praxi neriešiteľný problém. Je potrebné prečítať manuál a to/tie DVD napáliť. Takže výsledok je taký, že 99, 4 % userov "Recovery DVD" napálené nemá aj keď by mohli mať.

Přesně tak jak říkáš.. Holka ma PC od Aceru s origo Win XP Home.. pc je přeformátovaný jelikož ho zavirvali a jeden frajer to na tvrdo zformatoval. Nicméně na disku je stále skryty oddil o velikosti cca 1DVD na kterem predpokladam je obraz disku.
Dá se tedy nějak ten Win vypálit když ma již přeformátovany disk ale ve spravci je skryty oddil stale videt?

Zdravím, takže se jedná o novou, čistou instalaci? Tzn. po spuštění by se mělo objevit něco podobného, jako když vložím originální DVD s Windows? Hlavně mě totiž zajímá to, jestli tedy lze použít recovery z vytvořených DVD i na zcela naformátovaný nebo nový disk, kde nic není... Nebo je třeba na disku mít nainstalované Windows a pak teprve bude recovery funkční.
Jinak co se týká těch záložních disků, které je doporučeno po prvním spuštění vytvořit, vím a samozřejmě jsem si je také vytvořil, hned jak prvně WIndows (7)naběhly a mám je pečlivě uschovány. Příručku jsem také četl. Ty raději čtu vždy a u všeho.

Vzhledem k tomu, že recovery se používá v případě, že Windows nefungují, je logické, že není třeba, abys je na disku měl nainstalované.
Recovery proces není instalace. Při recovery se buď ze skrytého recovery oddílu na harddisku, nebo z vloženého recovery cd/dvd disku spustí program, který se postará o přípravu oddílu, jeho zformátování ( takže na tomto oddílu přijdeš o data)a zkopírování zálohy systému. Stav tohoto systému odpovídá datu zálohy, takže budou chybět aktualizace a servicepacky, které jsou novějšího data. Dále bývá po recovery na PC opět spousta balastu, jako například časově omezené verze Office, antivirů a pod.

Tatar zdraví pana Pytlíka... Říká vám něco dvakrát měř, jednou reš? Raději se zeptám 2x jako tatar, než si pak domýšlet jak to asi je a udělat špatný a nevratný krok. A pak řešit proč jsem se raději jako ten tatar nezeptal a nenachal si to pořádně vysvětlit. Hold někdo má notebook pár dnů a rád by o něm věděl vše, co je třeba a někdo to neřwší a pak se diví...

Jo, já to chápu. Takhle tatarsky se tady ptá asi hodně lidí. Takže chápu, je to unavné. Já tuto poradnu navštěvuji pravidelně a pročítám si různé dotazy, pač se i někdy člověk přiučí užitečným věcem. Také proto ale právě vím, že sem chodí lidé, co nejprve něco zkusí, pohrají si, provedou a obvykle i pokazí a pak chtějí zázraky... A tomu já chci předejít, proto se raději zeptám jako tatar ať mám jasno. A vím co udělat co raději nedělat. a notebook mám teprve pár týdnů = recovery bez DVD pro mě bylo novinka. Doteď jsem měl vždy stolní pc s hromadou CD/DVD pro obnovu a tak jsem to neřešil.

Já za nejlepší způsob považuji rozdělit disk na systémový a datový oddíl, vymazlit si instalaci (tzn. vyházet blbosti a nainstalovat základní programy, včetně aktualizací) a až jsem spokojen, vytvořit si na datový oddíl obraz systémového disku (používám dosovou verzi Ghosta, dá se použít i např. Acronis True Image, ale pozor - všechno nechť je na bootovatelném médiu, tedy DVD, nebo flash). Potom mně může být nějaká recovery ukradená. Kdykoliv chci, tak během několika minut obnovím systém bez ztráty dat (která mám na datovém oddíle, nikoliv na systémovém).

Dříve dokonce např. u notebooků Acer recovery zformátovalo oddíl na FAT32..
U novějších PC a notebooků asi bude recovery proces již vylepšený, takže to, co jsem psal výše již nemusí 100% platit. V nejhorším případě se dá Recovery disk získat od někoho, kdo má stejný typ počítače, nebo za " mírný" poplatek získat u prodejce.
Viděl jsem i recovery řešenou tak, že zákazník dostal CD Ubuntu linuxu, na jehož ploše po nabootování kliknul na ikonu a spustil tím program, který mu na harddisk zkopíroval Windows z uložené zálohy...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru