Avatar uživatele
anonym

Pro dlouhodobě namáhané oči u stolu v dílně je nejvhodnější měkké neonové světlo, které nezkresluje barvy a neoslňuje?

Řekněme, že dílna má pouze velmi omezený přístup denního světla z venku přes takové to snížené okýnko. Podobná bývají v přizemích/ko­lárnách v panelácích. Ideální je jej umístit přímo nad pracovní stůl tak dva metry nad deskou stolu, či to dát na strop někde v místě prostředku stolu? Co je lepší?

měkké neonové světlo v zářivkách je dnes už bez zbytečného a rušícího zvukového doprovodu?
Nebo se to může stále vyskytovat u těch nejlevnějších variant těchto světel? Rád bych měl ve sklepě svou dílnu/pracovnu kde by byl klid a mohl bych se tam i zašít a pročistit si hlavu a ne poslouchat zvuky zářivek.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? redy, Kulpix před 2828 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Neónové světlo dříve, používané v reklamách a zářivky jsou rozdílné zdroje. Zářivky se nedoporučují, vzhledem k blikajícímu světlu 50 Hz, které unavují oči a dokonce se zakazují tam, kde se vyskytují točivé stroje (dá se to ale vyřešit zapojením více zářivek v protifázi). Je to kvůli stroboskopickému efektu, kdy rotující součást o 50 ot/min vypadá jako by byla nehybná. I kvůli spotřebě bych raději doporučil neblikající LED pásky napájené z AC/DC adaptéru. Sada o příkonu 14 W (120 cm pásky + adaptér) mě vyšla asi na 250 kč v e-shopu a svítí to jako 100 W žárovka. Je to ideální místní osvětlení třeba na kuchyňskou linku.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kulpix

Za kvalitní zářivku, která nebude po zapnutí hrát jak symfonický orchestr si trochu připlatíš.

Je dobré si dát velké světlo doprostřed dílny, a nakoupit bodovky, těmi si přisvítit, kde bude potřeba.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek