Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problem s grafikou ci procesorem?

Cau tusim predevcirem jsem sem psal problem ze jsem mel nataktovan svuj procesor q9550 na 3GHz pricemz frekvence RAM pameti byly zvednuty na 846MHz z defaultnich 800MHz. Rady mi tady pomohly dokonce se mi podarilo snizit teplotu procesoru takze v zatezi mam na taktu 3GHz ted pouze max 60°C a takt RAM pameti mam 706MHz. Bohuzel od doby kdy se mi ten PC "pokazil" jsem krasne hraval na rozliseni 1280x1024 a detaily na MAX ve hrach Call Of Duty 4 s vice FPS a mensi "cg ms/frame" Bohuzel ted at delam co delam nemohu na tyto podminky opet dojit... Mam mene FPS a vice "cg ms/frame" a netusim proc. Kdyz to shrnu Zkousel jsem davat vse na defaultni nastaveni coz znamena 800MHz ram a 2,83GHz procesor. Nepomohlo. Dalsi nastaveni co mam i ted 3GHz procesor 706MHz ram. Taky nepomohlo. Potom jsem daval nastaveni co jsem mel kdysi kdy mi to pred chybou slo cili 3GHz takt procesoru a 846MHz frekvence ram - taky nepomohlo. Dnes jsem jeste zkousel reinstalovat Graficke ovladace a bohuzel nic se nezmenilo :( V COD4 se obraz zacne jak kdyby hryzat coz davam za vinu spatne odezve? Tezko rict... Pro vice znazorneni prikladam par screenu.

Hra COD2 - původne 250FPS stalých - ted FPS kolisa mezi 130 - 250 :(

[http://nahrejto.cz/files/vt4wbxl2g535q3lafuiv_thum b.jpg]

Hra COD4 - puvodne kolisani mezi 160-250 FPS ted 50-130 :(

[http://nahrejto.cz/files/w789m7wf8e2phe6uvfic_thum b.jpg]

Ma hypoteza - nemuze to ovlivnovat procesor ktery dela chybne procesy ktere predava grafice? Nebo by mohl pomoct reinstal WINu?

Předmět Autor Datum
Prva moznost skusit do BIOSu defaults (aby si zistil ci si nezmenil frekvenciu zbernic a uz o tom ne…
MM.. 10.09.2009 19:29
MM..
Pokud bys dobre cetl muj hlavni prispevek videl bys ze jsem tam uz nastavoval DEFAULT a NEPOMOHLO TO…
CRYPTLoCC 10.09.2009 19:45
CRYPTLoCC
Z toho co si pisal nevyplyva z ci si zvolil "load defaults" pre cely BIOS alebo ci si nastavil nazad…
MM.. 10.09.2009 19:51
MM..
ano mas pravdu. To defaultni nastaveni jsem samozrejme myslel pro cely bios. Funkci jako usporne riz…
CRYPTLoCC 10.09.2009 20:04
CRYPTLoCC
Rychlost prenosu dat ovplyvnuje frekvencia PCIe (mala by byt tusim 100) a moze to ovplyvnovat aj hyp…
MM.. 10.09.2009 20:09
MM..
Inac skusil by som sledovat teplotu grafiky ked zacnes hrat (napr. v speedfane sa da zapnut graf his…
MM.. 10.09.2009 20:17
MM..
zkusit to mohu ale silne pochybuji. Mam Gigabyte ATI Radeon HD 4850 512 MB a tam je fan prisroubovan…
CRYPTLoCC 10.09.2009 20:24
CRYPTLoCC
Nemas nejaky cvicny HDD? Alebo si odzalohuj cely terajsi oddiel s Win (acronis, ghost, driveimage, .…
MM.. 10.09.2009 20:28
MM..
85°C na grafice v zatezi... Clear C_MOC zkusit mohu ale moc tomu nedavam. V nastaveni grafiky jsem n…
CRYPTLoCC 10.09.2009 20:32
CRYPTLoCC
Nezaujima ma ci si nieco delal, nastavenie sa moze zmenit aj updatom ovladacov alebo inac a nemusis…
MM.. 10.09.2009 20:47
MM..
Rikam ze nic meneno nebylo a s updatem funguji uz mesic... Ted ma nekdy vyjit nova verze driveru...…
CRYPTLoCC 10.09.2009 20:50
CRYPTLoCC
Problem vyresen - reinstal WINu na Win 7 :)
CRYPTLoCC 12.09.2009 23:20
CRYPTLoCC
sem ti psal v tom vedlejší tnreadu ať to reinstaluješ poslední
MM_tank 13.09.2009 04:51
MM_tank

Prva moznost skusit do BIOSu defaults (aby si zistil ci si nezmenil frekvenciu zbernic a uz o tom nevies).
Druha moznost ze si prenastavil nejake nastavenia v tej hre (o zlozitosti, viditelnosti, AA a AF, apod) alebo v ovladacoch grafiky.

Keby si do toho zbytocne nedrbal tak by ti vsetko slo spravne.

Z toho co si pisal nevyplyva z ci si zvolil "load defaults" pre cely BIOS alebo ci si nastavil nazad na default len nejake jedno nastavenie. V pripade ze mas v BIOSe aj moznost "load optimized defaults" tak skusit to.
Pricin moze byt milion napisal som ti dve. Dalsie napr. skontroloval by som ze v ovl.paneloch - energia je profil desktop (stolny pocitac), to vypina speedstep (CPU vzdy naplno, mozes skontrolovat frekvenciu CPU a zbernic napr. cez CPU-Z a everest home). Kontrolovat teploty CPU a grafiky. Skusit mozes aj preinstalit Win a vsetky ovladace nanovo.
Dalsie moznosti mozes tam mat vir alebo nejaky dalsi SW ktory PC vytazuje apod. (kontrolovat vytazenie CPU ked nic nerobis apod). Dalsia vec moze byt ze sa zmenilo cokolvek vo Win (antivir sa do niecoho drbe, zazil som uz aj ze hra isla pomaly ked nemala internetove pripojenie, atd, moznosti je milion).

CPU pokazene neni.

ano mas pravdu. To defaultni nastaveni jsem samozrejme myslel pro cely bios. Funkci jako usporne rizeni CPU kdy v biosu nasobic je nastaven na automat. mam vyplou - mam nasobic porad 8,5 takze porad mam 3GHz ... Jinak S energii ve WINu jsem si nehral mam to vyvazeno na rovnovahu a mel jsem to i predtim. Dale Teplota CPU je 60°C pred tim jsem mel jeste vic :) Jedine co mam tak je nastavena delicka pro ram z auto na 1:1 v praxi to znamena ze z 800MHz mam ted 706MHz aby mi to nedelalo binec kdyz mam ted takt procesoru 3GHz. ( Ano zkousel jsem to i s taktem 3GHz a 846MHz frekvenci pro ram co jsem mel predtim kdy mi ty hry krasne jeli - a nepomohlo to!) Mam 64BIT visty ultimate bez nejmensich problemu - Antivirus mam NOD32 s pravidelnou aktualizaci - jeste jsem za dobu meho pusobeni na PC s nodem nemel ani jeden vir - vsechny smazany. Drivery pro chipsety MB drivery pro MB jako takovou, zvuk, graf. ovladace vse nejnovejsi - bios rovnez nejnovejsi. Zadne programy od te doby co se mi to pokazilo a nasledne jsem tady s vasimi radami opravil neinstaloval. Jinak v BIOSU mam krome taktu CPU a frekvence (delicky) vse na auto - tak me napadlo nemuze tam byt funkce (v biosu) ktera nejak ovlivnuje rychlost prenosu dat (nevim presne jak to funguje tak se omlouvam za to ze mozna melu kraviny) mezi CPU a GRAFIKOU ci pripadne jeste RAM???? Co se tce biosu tech funkci tam je sice spousta, ale anglicky to neni tezky precit bohuzel spoustu vymozenosti apod neznam...

MSI P45 NEO2 mam MB kdyby to nekoho zajimalo

Rychlost prenosu dat ovplyvnuje frekvencia PCIe (mala by byt tusim 100) a moze to ovplyvnovat aj hypertransport ked mas AMD alebo FSB ked mas intel, preto som ti pisal ze load defaults do celeho BIOSu, abny bolo vsetko na spravnej hodnote.

Ked si doteraz nemal vir, tak teraz mozes mat prvy (a mozno ich tam mas uz 10, a ani o tom nevies). Antivir zachyti tak 50% svinstva takze zakazdym ked ti nieco hlasi antivir treba ratat s tym ze uz tam aj mas nieco co ti nezahlasil. Ciste PC povazujem za take, kde sa uzivatel sprava tak, ze mu antivir este v zivote nic nezahlasil. Sak ked chces tak skus novu cistu instalaciu Win a ovladacov ze jak to potom pojde. Prip. najprv preistotu nudzovy rezim a prescanovat cez superantispyware.

zkusit to mohu ale silne pochybuji. Mam Gigabyte ATI Radeon HD 4850 512 MB a tam je fan prisroubovan. Netusim jake teploty se maji pohybovat u grafik takze napisu pripadne co jsem nameril. Jinak ve vir bych veril kdybych delal neco s cizimi medii, nebo brouzdal po nejakych strankach kde to lze chytnou. a to se v posledni dobe nestalo :) Je to zvlastni ....

Nemas nejaky cvicny HDD? Alebo si odzalohuj cely terajsi oddiel s Win (acronis, ghost, driveimage, ...) a skus nove ciste Win (v pripade neuspechu sa mozes vratit k terajsej instalacii zo zalohy oddielu, a budes potom vediet ze to je HW problem)

Inac skusil by som to na chvilu uplne vypnut z 230V a aj clear CMOS, aj ked myslim ze to nepomoze ale clovek nikdy nevie.

P.S. skontroluj poriadne nastavenie hry, (AA, AF, efekty, detaily) a skontroluj AA a AF v ovladacoch grafiky (ze tam je nastavene ze urci to aplikacia). Uz som to pisal.

Nezaujima ma ci si nieco delal, nastavenie sa moze zmenit aj updatom ovladacov alebo inac a nemusis si to vsimnut (clovek macka nieco v menu hry a kurzor je zrovna inde ako by cakal).

85° by snad na modernu grafiku malo byt OK, aj ked je to uz relativne horuce (bez zataze je tam ale dufam o dost menej °C).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru