Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s RAM a Biosem

Dobrý den,
mám tři měsíce starý počítač ( Intel Core 2 Duo 6400, RAM Geill 2 x 1024 MB, zákl. deska Gigabyte GA 965P-DS3 a pořád se potýkám s problémy. Před měsícem jsem reklamoval graf. kartu (Radeon 1950 Pro) a po její výměně jsem si všiml změny při spouštění systému. Před výměnou bylo při startu v Biosu napsáno Dual Channel is Enabled a teď po výměně grafiky píše Dual Channel Run At Interleaved. S RAM pamětí jsem nic nedělal a nikde nic nepřenastavoval. Pátral jsem po informaci které hlášení je tedy správné, ale zatím jsem se jednoznačné odpovědi nedočkal. jedna osoba mi řekla, že správně je první varianta a druhá osoba pravý opak. Napadlo mě jestli při manipulaci s grafikou jsem se omylem nedotkl RAMek tak jsem je obě vyndal a opět vložil, ale bez výsledku. Při startu systému to stále píše Interleaved. Prosím tedy někoho znalého zda mi může poradit kde je chyba ( je-li?), případně co s tím. S Biosem souvisí i můj druhý problém. Do dnešního dne kromě výše zmíněné hlášky počítač normálně fungoval, ale dnes po zapnutí PC mi zamrznul v Biosu ještě před startem Windows a nereagoval na žádnou klávesu. Musel jsem počítač na tvrdo ručně vypnout a ten se chytil až na čtvrtý pokus. Opět bych se tedy rád zeptal kde je chyba a případně jak ji řešit. Všem děkuji za jakoukoli odpověď a prosím o Vaši trpělivost, snažím se, ale jsem v tomto zatím naprostý laik. Ještě jednou díky.

Předmět Autor Datum
Jednak bych zkontroloval paměti programem Memtest a dále bych se mrkl na zdroj kolik W dle štítku dá…
FRC 28.04.2007 20:46
FRC
Díky za reakci, vyzkouším ten Memtest. Jinak zdrojem by to být snad nemělo, je kupovanej zvlášť zdro…
jimene.z 28.04.2007 21:41
jimene.z
Ještě dodávám k té hlášce - správné znění najdeš zpravidla v manuálu k základní desce v části nastav…
FRC 28.04.2007 20:48
FRC
rozhodne memtest. Dual channel mode interleaved ma neco spolecneho s urovni adresace 128 bit/64 bit…
gullman 28.04.2007 20:56
gullman
Tak právě jsem projel manuál k základní desce. Angličtinou sice nevládnu, ale o RAM je tam zmínka po… poslední
jimene.z 28.04.2007 22:15
jimene.z

Díky za reakci, vyzkouším ten Memtest. Jinak zdrojem by to být snad nemělo, je kupovanej zvlášť zdroj a zvlášť bedna. Je to Fortron 400W ATX ATX-400PNF. Ten zdroj myslíte by mohl mít zásluhu na tom zamrzání Biosu? Pochopil jsem to správně? Ještě jednou díky a pokud Vás ještě něco napadne budu rád když písnete.

rozhodne memtest. Dual channel mode interleaved ma neco spolecneho s urovni adresace 128 bit/64 bit cico, ehm?... kazdopadne to dualchannel je, jen jiny mod nez prve. Nicmene vidavam spis tu prvni variantu "dual channel is enabled". Uz jen to interleaved zni tak nejak prokladnane, neuplne a kastrovane...Manual neco rika ?

Mozna by stalo za to jeste v biosu nacist default settings. Zmenili se neco. A pak memtestit.

Tak právě jsem projel manuál k základní desce. Angličtinou sice nevládnu, ale o RAM je tam zmínka pouze u instalace, jak je dát do Dual Channel módu, ale pak v nastavení Biosu už o Dual Channel není ani zmínka. Teď jdu na ten memtest tak uvidíme. Díky moc.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru