Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Problém s WOL při Power OFF na notebooku

Jedná se o Dell Vostro 1720 s Win8 (upgrade z Win7). V BIOSu (s posledním FW) je nastaveno Wake LAN a Wake WLAN na Enabled, nic jiného se tam ohledně Power managementu nastavit nedá.

Integrovaná ethernetová síťová karta je od Realteku typ 8168 (ovladače z r. 2011 jsou asi z nativní instalace Windows7), ve vlastnostech adaptéru jsem nastavil Probuzení paketem Magic: povoleno, Rychlost spojení funkce WOL a vypnutí: nejdříve 10 Mb/s, Vypnout funkci Wake on-lan: Zakázáno.

U Řízení spotřeby mám nastaveno: Povolit počítači vypínat zařízení z důvodu úspory energie, Povolit zařízení probouzet počítač a Povolit probuzení počítače pouze paketem Magic.

WOL mi ale chodí pouze když je ntbk v režimu spánku anebo zapnutý (program, který umí hlásit příchod Magic packetu, mi jeho přijetí zahlásí). Jinak notebook je trvale připojen k el. síti.

Nastavením sítě LAN to nebude, neboť ze spánku (nebo testovat zapnutý) jde ntbk vzbudit i z úplně jiné sítě (přes mobil).

Vzpomínám si, že u desktopového PC i při vypnutí zůstávaly svítit LEDky u RJ-45 konektoru. Tady mi svítí, jen když je ntbk zapnutý, při vypnutí ale i ve spánku kontrolky zhasnou.

Zkusil jsem nainstalovat nejnovější ovladače od Realteku z 12/2012, ale bylo to ještě horší, ntbk už nešel vzbudit ani ze spánku.

Já bych ale potřeboval ten notebook vzbudit i z úplně vypnutého stavu. Nevíte, co s tím?

Předmět Autor Datum
bývá tam ještě jedna volba v powermanagementu BIOSu, která řeší "šetření" - to bývá ta žába na prame…
touchwood 12.02.2013 10:44
touchwood
Ten Vostro je poměrně starej (cca 3-4 roky) a jak jsem psal, žádné jiné nastavení PWM už nemá. Jina…
Wakeonlan 12.02.2013 11:03
Wakeonlan
V notebooku po vypnuti do S5 neni napajane NIKDY NIC, ptz by ti to za 3dni zozralo baterku ktora by…
MM.. 12.02.2013 13:36
MM..
Pokud jde o to buzení z Power Off (asi to S5), tak BIOS s ním vysloveně počítá, protože při nastavov…
Wakeonlan 12.02.2013 14:28
Wakeonlan
A tie litanie si precital z navodu k notebooku k tomu konkretnemu modelu? Ak ano tak ok na tom model…
MM.. 12.02.2013 14:30
MM..
Jo, ten odstaveček jsem odečetl ze svýho BIOSu. Jinak marně hledám tu možnost "Rychlé zapínání" v P…
Wakeonlan 12.02.2013 14:59
Wakeonlan
nechce sa mi tu nahadzovat Win8 ale je to niekde v moznostiach napajania, bolo to v spodnej polovici…
MM.. 12.02.2013 15:11
MM..
Hm, tak mně to nastavit nejde. A nejsem sám, viz např. diskutující u tohoto článku: http://en.stealt…
Wakeonlan 12.02.2013 15:17
Wakeonlan
ano presne to je to nastavenie. Co znamena ze ti to nastavit nejde? Odkial mas tie Win8 kto to tam i…
MM.. 12.02.2013 15:46
MM..
Ty Windows 8 mám samozřejmě řádně koupené na firmu, instaloval jsem si je sám formou upgrade přes Wi…
Wakeonlan 12.02.2013 16:52
Wakeonlan
Tak to potom robi asi furt S5 ked to tam nemas, uz si kontroloval nastavenia LAN controllera vo Win?…
MM.. 12.02.2013 17:03
MM..
Všechny Magic packetové položky u síťového ovladače jsem nastavil, aby byly Enable. Jak jsem psal na…
Wakeonlan 12.02.2013 17:59
Wakeonlan
Hibernacia by mala byt OK, a ked to mas na nabijacke tak je to stejne fuk ze kolko to zere, ide len…
MM.. 12.02.2013 18:04
MM..
Este k tym nastaveniam LAN v spravci - niektore kontrollery maju hrozne nezrozumitelne nastavenia hl…
MM.. 12.02.2013 18:09
MM..
MM, tys na to kápnul. Představ si, ten problém byl fakt jenom ve zparchantělý lokalizaci u nastaven… poslední
Wakeonlan 13.02.2013 01:49
Wakeonlan

Ten Vostro je poměrně starej (cca 3-4 roky) a jak jsem psal, žádné jiné nastavení PWM už nemá.

Jinak nejhorší na tom je, že jsem WOL na tomhle notebooku nezkoušel na starých operačních systémech, takže nevím, jestli to není zase nějak nová fíčura Win 8, i když si tak nějak pořád myslím, že ten problém není na úrovni operačního systému, protože při sleepnutí to funguje.

V notebooku po vypnuti do S5 neni napajane NIKDY NIC, ptz by ti to za 3dni zozralo baterku ktora by nasledne zdochla a kupoval by si novu za 1000Kcs kazde 3dni. Pouzivaj S3 (sleep). Mozno pojde aj prebudenie z S4 (hibernate) ale tiez o tom trochu pochybujem u notebooku, zavisi od vyrobcu.
Hlavne si skontroluj nastavenia ovladacov vo Win, tam byva nastavenie WOL u sietovky v spravci zariadeni, niekedy sa to da prenastavit aj u NB ale slusny vyrobca to IMHO u NB nikdy v S5 zapnute nenecha.
P.S. spravca zariadeni je aj u Win8, a ak mas ovladace k sietovke tak tam budu aj tie nastavenia. Ale je mozne ze tam rozdiel bude, ptz Win8 pri akcii "vypnut" robi tiez len S3, ak mas zaskrtnutu funkciu "rychle zapinanie" kdesi v power options Win8. Je to v osmickach uplny maglajz takze ani svaty nevie do jakeho stavu vlastne to ide a je mozne ze kvoli tomu aj blbne ovladac s nastavenim WOL.

Pokud jde o to buzení z Power Off (asi to S5), tak BIOS s ním vysloveně počítá, protože při nastavování uvádí:

"This option allows the computer to power up from the off state when triggered by a specisl LAN signal. Wakeup from the Standy state is unaffected by this setting and must be enabled in the operating systém. This feature only works when the computer is connected to AC."

Jinak ty možnosti nastavení BIOSU v PWM jako S2 - SX u mýho notebooku nemám. Určitě ale notebooky jdou budit z úplného vypnutí; než jsem šel sem do Poradny, tak jsem si o tom přečetl na Googlu dost a dost. Proto je taky v tom varování BIOSu napsáno, že WOL v Power Off funguje, jen když je přístroj zapojen do AC.

To nastavení síťovky se ve WIN8 volí buď jak říkáš ve správci zařízení anebo taky v Centru síťových připojení (konfigurace adaptéru), obojí je jedno a totéž.

A tie litanie si precital z navodu k notebooku k tomu konkretnemu modelu? Ak ano tak ok na tom modeli by to ist malo (neplati to vseobecne). Vo Win8 skus vypnut tu moznost "rychle zapinanie" v power options nech to skutocne ide do S5 a ne do nejakeho divneho S3 (co je u Win8 default a nechapem co tym MS sleduje ze takto ojebuje ludi)

Jo, ten odstaveček jsem odečetl ze svýho BIOSu.

Jinak marně hledám tu možnost "Rychlé zapínání" v Power Options, o které píšeš. Popravdě řečeno, ani jsem ty PO nenašel. Mám český Win8 a tam jsou jen v Control panelu "Možnosti napájení, kde se upravujou schemata a tam jsem to nenašel.

Postrčíš mně trochu ?

nechce sa mi tu nahadzovat Win8 ale je to niekde v moznostiach napajania, bolo to v spodnej polovici toho okna ako zaskrtavatko. Defaultne zaskrtnute. Bud tam kde sa nastavuju energeticke profily alebo tam kde sa nastavuje akcia ze co robit ked sa zavre veko notebooku alebo ked sa stlaci button - tieto nastavenia su pod odkazom v lavom stlpci tam ze nastavit co sa stane ked sa stlaci powerbutton ci co.
Text u toho zaskrtavatka je nieco o rychlejsom zapinani. Po odskrtnuti to vypina do S5, pri zaskrtnutom ide cez ACPI S3 vetvu aj pri vypnuti (to mam overene postcode zobrazovacom). Potom daj vediet ci si to nasiel :)

Ty Windows 8 mám samozřejmě řádně koupené na firmu, instaloval jsem si je sám formou upgrade přes Win 7 a mám je doplněné o Multimedia Centre, automaticky aktualizované, nezavirované atp.

Jinak jak jsem odkazoval ve svém předešlém příspěvku, ten problém s nemožností nastavovat Rychlé spouštění nemám sám.

Výsledek je ale takový, že na té stránce, jak by měly být Shutdown Settings, mám pouze možnosti:

Nastavení vypnutí--------------------

X Přepnout do režimu spánku
Zobrazí se v nabídce napájení.
X Uzamknout
Zobrazí se v nabídce obrázku účtu.

Zatím jsem našel nějaký postup tady: http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows-8/windo ws-startup-settings-including-safe-mode, tak uvidím, jestli z toho něco poberu.

Tak to potom robi asi furt S5 ked to tam nemas, uz si kontroloval nastavenia LAN controllera vo Win? Neni tam nahodou aj polozka magic packet enable/disable pre S5 alebo jake tam su polozky?

P.S. ovladac LAN si skusil nainstalit nejaky aktualny pre Win8 pre ten konkretny LAN chip?
P.S.2. nechapem preco tam davas Win8, aj keby boli kupene na firmu, notebook je uzavrety system ktory funguje len s tym co tam dal vyrobca, akakolvek zmena na nieco co vyrobca NB netestoval moze sposobit len to ze nieco fungovat nebude. Vyhody z toho nie su ziadne, a celkovo ani nevidim ziadnu vyhodu Win8, len to ze je to chaos a nic v tom nefunguje. Daj tam Win co tam bol od vyrobcu z recovery a skus WOL, ked pojde nechaj to potom tak.

Všechny Magic packetové položky u síťového ovladače jsem nastavil, aby byly Enable. Jak jsem psal nahoře, když jsem použil aktuelní ovladače od Realteku pro Windows 8 z 12/2012, bylo to ještě horší a WOL nefungoval ani ve spánku.

Jinak problém jsem vyřešil částečně. Jak mi scházely ty možnosti "Shutdown Settings", tak jsem to jsem opravil návodem na http://www.pcadvisor.co.uk/how-to/windows/3411334/ cant-shut-down-windows-8-pc.

Když jsem pak vypnul v čerstvě získaném menu "Rychlé spuštění", a tím se dostal, jak ty říkáš, k S5, stejně mi to nefungovalo. Tak jsem si zaškrtnul možnost hibernace a alespoň na tu WOL funguje. Předpokládám, že v hibernaci PC tolik nežere....

Takže MM díky, zatím je to napůl vyřešeno a pokud někdo přijde na to, jak wakeovat z úplně vypnutého notebooku, ať to sem případně doplní. Třeba to budu nakonec já :-).

Hibernacia by mala byt OK, a ked to mas na nabijacke tak je to stejne fuk ze kolko to zere, ide len o to ked to vypnes a napr. mesiac to nebudes zapinat a nebude to na nabijacke tak nech to nezozere celu baterku, preto to nejak vyrobca tam asi poriesil v HW ze nech to funguje len ked to je na nabijacke.
Mozes skusit dat to do hibernacie s nabitou baterkou na 100% a bez nabijacky, o den apod to zapnut a si pozret kolko % ma baterka, budes vediet kolko to zere.

Len nechapem ze sa tak zubami nechtami drzis Win8, oni tieto WOL veci sa riesia niekedy specialnymi "pascami" (trap SMI) na specialne okolnosti a iny Win ked nerobi presne to co vyvojar ocakaval od Win7 tak sa to nedostane do tej "pasce" a BIOS pri vypinani nenastavi spravne HW. Preto by bolo rozumnejsie nechat tam Win ktore tam boli od vyrobcu.

Este k tym nastaveniam LAN v spravci - niektore kontrollery maju hrozne nezrozumitelne nastavenia hlavne ak su lokalizovane do CR/SR tak by ta ani vo sne nenapadlo ze nejake nastavenie nazvane nejak neco blablabla ovplyvnuje WOL. Nemusi to mat vobec v nazve magic packet, niekedy je tam proste len ze vypnut cosi neco s energiou alebo s udalostami alebo uplne sialeny nazov a ovplyvnuje to potom aj WOL. Uz som to parkrat riesil ale uz neviem zhlavy jake nastavenie to bolo, ale pochopit sa to dalo len z anglickeho original textu, lokalizacia boly uplny nezmysel.

MM, tys na to kápnul.

Představ si, ten problém byl fakt jenom ve zparchantělý lokalizaci u nastavení adaptéru. V upřesnění tam je vlastnost "Vypnout funkci Wake-on-LAN". Logicky se nabízí, že tu funkci nechci vypínat, takže jsem nastavil "Zakázáno".

Když jsem pak studoval program RDP na smartfounu, kde je návod nastavení PC v angličtině, tak tam byla tahle vlastnost v angličtině označena jako "Wake from shutdown", což je něco úplně jiného.

Tak jsem nastavil "Povoleno" a už mi to funguje i z vypnutého notebooku.

Takže jsme tady na tom problému strávili půl dne a to jenom kvůli nějakému blbovi z české pobočky MS, který nedával pozor při hodině angličtiny.

Ještě jednou dík a příspěvek lze označit jako vyřešený.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru