Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s frekvencí procesoru a pamětí u s.370

Dostal jsem starý počítač s celeronem (soket 370, čipset 815) abych to trochu vylepšil pro zavedení internetu. Za stovku jsem koupil Pentium 3 a větší hdd (4G to je opravdu jako nic). Při instalaci XP se to začalo zasekávat. A po několika restartech se to začlo zastavovat už po detekci IDE zařízení. Když jsen dal zpět celerona a resetoval CMOS v pohodě jsem nainstaloval XP. Pak jsem tam vrátil pentium a zaseklo se to při spuštění XP. Zkusil jsem i jiné P3 a stejny. Napdlo mě že by to mohly být paměti (jednostrané čipy) které u celeronu jedou na 100Mhz a a u P3 na 133MHz to asi nestíhají. Bohužel jiny nemám, ještě mě napadlo snížit tu frekvenci v biosu ale je to taková jednoduchá deska kde skoro nic není o nějakých jumperech nemluvě. Určitě se do toho biosu ještě podívám ev. se pokusím najít ještě jiné paměti, v nejhorším to pojede s celeronem. Ale rád bych věděl jestli Vás nenapadne jiné zajímavé řešení, nebo originální nápad. Děkuji.

Předmět Autor Datum
jen pro zajímavost je to deska Fujitsu Siemens D1219
zdenekhribek 18.03.2008 20:30
zdenekhribek
jaký model pIII jsi tam dal je nesmírně tajné. tak jen obecně: některé desky končí nad 500mhz, jiné…
lední brtník 18.03.2008 21:36
lední brtník
Omlouvám se, je to pentium3 933/256/133 ta deska určitě do 1Ghz procesory bere, na webu výrobce není…
zdenekhribek 18.03.2008 22:27
zdenekhribek
Ty paměti jedou na 133 nebo si to myslíš ? Většina celeronů byla 66mhz fsb a pentiua 3 měli 100 jen…
MM_tank 18.03.2008 21:37
MM_tank
Ano jedou - je to uvedeno v biosu , zatím jsem nenašel možnost to snížit. Ale určitě se na to ještě…
zdenekhribek 18.03.2008 22:31
zdenekhribek
já bych to první tipoval na ten starý hdd ale jestli to nebootuje ani bez něho tak je buď načnutý pr…
MM_tank 18.03.2008 22:44
MM_tank
hdd to určitě není když jsem zkusil ten starý s nainst XP krásně jsem se dostal do systému , zato s…
zdenekhribek 19.03.2008 16:04
zdenekhribek
Rád bych Vás seznámil s vyřešením problému. Za vším je jedna ze dvou pamětí která je patrně špatná… poslední
zdenekhribek 23.03.2008 16:32
zdenekhribek

jaký model pIII jsi tam dal je nesmírně tajné. tak jen obecně: některé desky končí nad 500mhz, jiné 850mhz, teoreticky se to dá ještě dohledat na webu výrobce. ale pamatuj si: zatloukat, zatloukat, zatloukat. nikdo se nesmí dozvědět co tam vlastně máš za cpu. takže si to dohledáš sám.
deska i815 zas nebyla tak bídná - ostatně nikdo ti nebrání si u výrobce najít novější bios.

jednostranné ram už snad nebyly jiné než 133mhz - tady ale jen odhaduju.

zasekávání windows při záměně celeron/p2 a pIII nemusí být dané kmitočtem sběrnice, ale verzí hal.dll

Omlouvám se, je to pentium3 933/256/133 ta deska určitě do 1Ghz procesory bere, na webu výrobce není žádná hranice uvedena.
Netušil jsem co je to hal.dll a tak jsem si to našel - to asi nebude můj problém instalace os teprve probíhala, přesněji byla na začátku.
Nad tím biosem uvažuji, ale nejsem si jistý jestli to k něčemu bude.
Děkuji za pomoc

Ty paměti jedou na 133 nebo si to myslíš ? Většina celeronů byla 66mhz fsb a pentiua 3 měli 100 jen pár s frekvencemi jako 666 a 733 mělo 133. Spíš mě napadá jestli není načatý procesor. Každopádně ty ramky -třeba s oběma cpu - otestuješ pomocí memtestu.

Ano jedou - je to uvedeno v biosu , zatím jsem nenašel možnost to snížit. Ale určitě se na to ještě podívám. Memtest jsem dělal s tím celeronem , s P3 mě to po několika restartech ani nebootuje ale zkusím to. Děkuji za pomoc.

já bych to první tipoval na ten starý hdd ale jestli to nebootuje ani bez něho tak je buď načnutý procesor nebo s ním z nějakého důvodu deska nejede.paměti si musíš sehnat aspoň na zkoušku jiné, tím fsb 133 by to mohlo být.pokud si vzpomínám tak třeba u msi s 815 šla rychlost nastavit v biosu.

hdd to určitě není když jsem zkusil ten starý s nainst XP krásně jsem se dostal do systému , zato s pentiem mi to tvrdí že je nějaký soubor poškozen a chtělo by to novou instalaci a ještě než k ní dojde se zasekne.
Je to deska od fujitsu Siemens nemá ani jumper jen 4 přepínače a v biosu opravdu nic není - prohlížel jsem ho alespoň dvakrát - je to takový uživatelský bios.
Až mi vrátí podobnej půjčenej PC zkusím ty ramky vyměnit- tam mám 100MHZ a taky můžu vyměnit i ten procesor - uvidíme co se stane. Ještě jednou děkuju.

Rád bych Vás seznámil s vyřešením problému.

Za vším je jedna ze dvou pamětí která je patrně špatná nebo se s čipsetem i815 nesnese (je na něj moc nová?). Je to jednostraná čtyřčipová paměť. Když se mi selektivně podařilo zjistit která to je při fsb 100, zkusil jsem vyndat tu co to to držela na té stovce a světe div se krásně to jelo na 133- přesněji deska držela fsb na na 119-122. Nemám tušení proč. Zkusil jsem flashovat bios a objevili se tam dvě nové položky- memory driving strengt - (auto a enhanced) a memory cloks (unused on, unused off). Zkusil jsem je měnit a žádný rozdíl jsem nezaznamenal, tak jsem to nechal jak to bylo.
Jen je mi líto těch pamětí které jsem nedávno koupil a zkoušel je bez problému na memtestu a goldmemory. Nechce se mi věřit že odešly tak rychle. Zkoušel jsem je na dvou deskách se stejným čipsetem a sekají se. Ale vyzkouším je časem na něčem jiným, třeba se předvedou.
Ještě jednou děkuji všem kteří mně pomohli.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru