Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s instalací USB LTE modemu Alcatel L100V.

Ahoj, bude to trochu delší, ale problém je poněkud komplikovanější.

Koupil jsem si na e-bay USB LTE modem Alcatel L100V http://www.ebay.com/itm/Unlocked-Alcatel-One-Touch -L100V-LTE-4G-Modem-MicorSD-LTE-100Mbps-/281332209 093?. Modem byl anoncován jako odblokovaný. Jedná se však o model, který se v ČR nenabízí. Naproti tomu v DE je prodáván např. pod značkou Telekom Speedstick LTE II.

Ten můj má na sobě logo T-Mobilu a v sobě má nahrán i software stejného operátora (Internet Manager). Když jsem ho ale nainstaloval, program hlásí, že nebylo nalezeno zařízení. Zkoušel jsem to jak se SIM kartou T-mobile tak i se simkou Vodafone, připravenou na LTE.

Přitom v ovládacích panelech se mi nainstalovalo mezi telefony a modemy zařízení nazvané Modem Interface (na port 3) a na modemu mi poblikává modrá dioda, označující připojování se do sítě 2G. Modem Interface se hlásí jako fungující a bez problému proběhla i diagnostika.

Zkusil jsem nainstalovat i program Vodafone Mobile Broadband a ten mi ve správci systémů přidal mezi řadiče USB položky Mobile Broadband Controller a kupodivu Vodafone Mobile Broadband Bus Enumerate Device (Huawei), vše opět bez problémů jako správně nainstalované.

I toto SW od Vodafone mi ale po spuštění hlásí, že zařízení nebylo nalezeno.

Stáhl jsem si program přímo od Alcatelu (ADSU Alcatel Datacard System Upgrader), vyžadovaný pro můj model (určený k instalaci FW, driveru a ovládacího SW) a ten mi po spuštění hlásí, že nalezl nařízení na portu 4 a sděluje mi číslo firmware a číslo Windows. Bohužel na té stránce Alcatelu bylo u tohoto programů několik různých verzí. Vyzkoušel jsem všechny se stejným konečným výsledkem, tj. že mi zahlásily: Error: The customer ID not match“ a „Download failed“. Různé verze toho SW mi ale udávaly rozdílná čísla portů i FW.

Protože o fungování modemů resp. HW vůbec nemám ani páru, chtěl bych se zeptat, zda shora uvedené problémy signalizují špatné ovladače modemu, případně jeho HW poškození.

Myslím si totiž, že i kdyby prodejce lhal a modem byl neodblokovaný, tak by jej oba programy jak od TM tak i od VF našly, akorát by zahlásily nepřítomnost služby toho či onoho operátora.

Předem dík za trpělivost při čtení a případné odpovědi.

Předmět Autor Datum
usb šmejd: pro korektní instalaci se možná nejdřív instaluje ovladač a pak se ten krám připojuje, kd…
lední brtník 06.07.2014 00:32
lední brtník
To jsem všechno zkoušel, instalovat SW s připojením HW i bez něho, stejně jako postupně odinstalováv…
Tyson 06.07.2014 00:49
Tyson
Ja si myslim ze tvoj problem je v tom ze ten modem neni univerzalny/odblokovany/neviemco, on ti to t…
MM.. 06.07.2014 01:44
MM..
Když já bych si potřeboval nějak ověřit, že chyba není na mé straně, resp. že to není problém driver…
Tyson 06.07.2014 21:09
Tyson
Kustomizovane zariadenie pre konkretneho operatora často nejde použit v inej sieti,často tam nejde n…
audax 07.07.2014 13:27
audax
Ahoj, právě ti po celoodpoledním mordování s tímto modemem píšu a jsem na přes něj připojen. Řešení…
OndrejBakan 29.07.2014 00:31
OndrejBakan
Ahoj Ondřeji, protože jsem laborování s tím Alcatelem už vzdal, tak jsi mi teď dal kousek naděje.…
Tyson 29.07.2014 04:13
Tyson
Ahoj ahoj ahoj, jsem tu opět, instaloval jsem to na druhém PC, i zde to funguje. Na německých strán…
OndrejBakan 29.07.2014 09:08
OndrejBakan
Ahoj Ondřeji, díky moc za upřesnění, už jsem to taky nainstaloval. Měl jsem ale menší potíže růstu…
Tyson 29.07.2014 16:11
Tyson
Super! To rád slyším, jsem vážně rád, že se nakonec povedlo ten šmejd z eBaye, západního kapitalisti…
OndrejBakan 29.07.2014 16:22
OndrejBakan
A myslíš si, že by ten náš prohnilý šikmooký výrobek fungoval i se SIMkami O2 a Vodafone ? Jinak já…
Tyson 29.07.2014 16:37
Tyson
Nevím, přece jen jsme ušetřili, takže můžeme čekat cokoliv. Ale já hlásím, že můj výrobek funguje se…
OndrejBakan 29.07.2014 16:41
OndrejBakan
Tak teď jsem připojen z Vodafone, ale zase mi to ukazuje jenom Edge a nevím, jak dosíci toho LTE. S…
Tyson 29.07.2014 16:50
Tyson
Tak ono záleží, jestli tam to pokrytí opravdu je. To už pak chce mít odzkoušeno a řídit se taky mapa…
OndrejBakan 29.07.2014 16:57
OndrejBakan
to je nejaká blbost, takové problém nemúžou být, toto je zarízení pro totálni blbce v oboru PC, pro…
Joseph 29.07.2014 08:08
Joseph
Ahoj, díky za reakci. Nevím, jestli jsi nečetl pozorně, ale já i kolega jsme oba nainstalovali přil…
OndrejBakan 29.07.2014 09:16
OndrejBakan
pan nefunkční kolega by měl nejdřív nekorektně nainstalovaný ovladač lte modemu odinstalovat: - tady…
lední brtník 29.07.2014 09:45
lední brtník
- odinstalovat vše co se modemu týka, prípadne pomocí spomenuté utility USB View odstranit záznam o…
Joseph 29.07.2014 11:33
Joseph
Panove nemusite hned shazovat nekoho pro jeho neschopnost. Vase rady jsou uzitecne a za ne urcite pa… poslední
Makik 20.08.2015 16:54
Makik
Koupil jsem si na e-bay když ti těch ušetřených pár korun stojí za ty problémy... už jsem měl pár…
jirka44 29.07.2014 10:14
jirka44

To jsem všechno zkoušel, instalovat SW s připojením HW i bez něho, stejně jako postupně odinstalovávat a znovu instalovat ovladače, které se ovšem tváří, jako že jsou nainstalovány správně.

Ještě jsem zapomněl uvést, že to všechno provádím na Windows 8.1. Zítra to zkusím na starých dobrých XP.

Ja si myslim ze tvoj problem je v tom ze ten modem neni univerzalny/odblokovany/neviemco, on ti to tam totiz asi aj vypisal ze customer id not match.

Tie modemy funguju spravidla normalne ze nainstalujes to co je na tom samotnom sticku ulozene (je to aj datove uloziste) a spustis program a zadas PIN simkarty a vsetko funguje.
W8 ale skusat do konca vesmiru urcite nebudem, nie som masochista.

Kustomizovane zariadenie pre konkretneho operatora často nejde použit v inej sieti,často tam nejde ni upgradovat iny firmware,taketo zariadenia su obvykle vyrobene presne podla požiadaviek konkretneho operatora a su dr facto blokovane pre ine použitie a často aj samotny vyrobca odmietne podporu pre taketo kustomizovane zariadenie,rovno poukaže na to,že pre podporu dotyčneho zariadenia kontaktujte operatora,hovorim z vlastnej skusenosti s modemami samsung a ovation pre orange,leadtek pre sk telekom a spol/

Ahoj,

právě ti po celoodpoledním mordování s tímto modemem píšu a jsem na přes něj připojen. Řešení? Nainstaloval jsem Internet Manager ze stránek českého T-Mobilu, poté se ukázalo, že je k dispozici širokopásmové mobilní připojení Alcatel a dále už jsem se připojil přes aplikaci Internet Manager.

http://www.t-mobile.cz/web/cz/podpora/nastaveni-sl uzeb/internet-a-e-mail/nastaveni-pocitace-pro-pris tup-na-internet/webnwalk-manager

Hodně štěstí a děkuji, díky tobě jsem ušetřil 1200 Kč, když jsem sehnal tento skvělý LTE modem za méně než poloviční cenu srovnatelných modemů v ČR.

Ahoj Ondřeji,

protože jsem laborování s tím Alcatelem už vzdal, tak jsi mi teď dal kousek naděje.

Bohužel se mi ale ten program nepodařilo nainstalovat. resp. Internet Manager nainstalovat jde, ale není schopen najít modem, i když na tomto poblikává modrá dioda.

Já jsem přesvědčen, že problém bude v ovladačích. Když jsem ten totiž IM instaloval, tak mi průběžně hlásil, že instaluje drivery Huawei a ZTE, nikoliv však Alatacel. Kromě toho ve správci zařízení nepřibyly ani žádné comporty.

Pokud máš ale nějaké další informace ke zprovoznění modemu, dovolil bych si tě požádat o jejich zpřístupnění.

Zatím díky

Ahoj ahoj ahoj,

jsem tu opět, instaloval jsem to na druhém PC, i zde to funguje. Na německých stránkách jsem nalezl obdobný problém, jako jsme měli my dva. U nich to prý vyřešilo spuštění přibaleného Internet Manageru jako správce. U mě tedy ne, stále nebyl nalezen modem.

Můj postup je následující:
- nainstalovat originální Internet Manager z USB
- nainstalovat http://www.t-mobile.cz/web/cz/podpora/nastaveni-sl uzeb/internet-a-e-mail/nastaveni-pocitace-pro-pris tup-na-internet/webnwalk-manager

Po nainstalování obou dvou Internet Managerů se zobrazí informační box "Mobilní širokopásmové zařízení (Alcatel)", mám Windows 8.1. Zároveň je modem detekován v Internet Manageru z ČESKÉHO webu, v původním je stále nefunkční.

Úplně ideální řešení by bylo, kdyby se šlo připojovat bez T-Mobile Internet Manageru, popř. nějakým managerem, kde je možno vybrat prioritu sítě a další pokročilé nastavení. Zároveň je trochu škoda, že nelze zprovoznit modem přímo z Windows, bez aplikace třetích stran, jako to jde třeba u Vodafone K3770, který se zobrazí jako "Mobilní připojení". Mimochodem, zajímavé je, že po připojení přes Internet Manager se modem zobrazí jako připojení k internetu přes dial up. Už do toho asi nebudu moc rýpat raději, hlavně, že to jakž takž jede.

Jsem ještě zvědav na LTE, momentálně se mi nedaří to tu nijak vynutit, přestože tu na mobilu občas LTE chytnu. Uvidíme. Upřímně doufám, že to rozjedeš, protože jsem na tento modem opravdu natrefil díky tobě a mrzelo by mě, kdybych to já nakonec rozjel a ty ne :(

Hodně štěstí!

Ahoj Ondřeji,

díky moc za upřesnění, už jsem to taky nainstaloval. Měl jsem ale menší potíže růstu a musel si s tím ještě trochu pohrát. V souladu s částí Josephova doporučení to chtělo zakázat autospouštění, takže se po zasunutí kolíku objeví jen čtečka. Instalační program se musí proto předtím překopírovat na dostupné místo a odtamtud ho spouštět.

Bezprostředně po této instalaci se spustí program z tvého odkazu, aniž by se předtím jakýmkoli způsobem šeredilo s cizáckými ovladači. Po instalaci se spustí český Internet Manager a voila!

Jinak jsem teď v destinaci, kde mám od TM jenom Edge, takže si nemohu vyzkoušet LTE.

Mám tady sice ještě jednu LTE SIM kartu od Vodafone, který území mého panství pokrývá, ale zároveň mám strach, abych si nerozhasil chodící instalaci.

V každém případě si sem za peníz ušetřený z e-baye koupím jako ty nějaký LTE router.

Všem ostatním přispívajícím díky za reakce. Pokud jde o názory některých, že se jedná o postupy určené pro maminy, sděluji, že jsem si kvůli tomu nechal udělat těhotenský test, který chválabohu vyšel negativně. Přesto se mi instalace dovezeného modemu Alcatel L-100V, jak vidno, povedla.

Super! To rád slyším, jsem vážně rád, že se nakonec povedlo ten šmejd z eBaye, západního kapitalistického serveru, rozjet!

Za ty peníze naprosto bezkonkurenční, objednával jsem z AliExpress, z Číny. Po týdnu od odeslání zboží to bylo v Praze a přesně za 14 dní od platby to přišlo, takže rychlost, cena, všechno super. Bral jsem rovnou dva kusy, jeden i pro kamaráda a teď to doporučuji všude, kde se dá.

Teď ještě vyzkoušet LTE (mám O2, při sdílení z telefonu dosahuju rychlostí cca 25/12, což se na mobilní připojení dá). Vystačil bych si i bez routeru, ale díky němu budu moct nastavit prioritu LTE sítě, což nevím, jak se dělá při použití Internet Manageru. A hlavně na notebooku mám poněkud "vykloktané" konektory, takže raději to píchnout do routeru a

TIP na router: TP-Link MR3220 (v2) a MR3420 (v2), oba dva by měly Alcatel L100V podporovat, co jsem četl. Bohužel v Brně nikde není skladem, tak si budu muset počkat den, dva.

Gratuluji k negativnímu těhotenskému testu :D

A myslíš si, že by ten náš prohnilý šikmooký výrobek fungoval i se SIMkami O2 a Vodafone ?

Jinak já si to koupil zejména proto, abych si ve spolupráci S LTE routerem (na ty tebou doporučované se podívám) přivedl na svoji pobočku v západních Čechách LTE kvůli iPhone 6, který by už snad měl skousnout i LTE české provenience...

Nevím, přece jen jsme ušetřili, takže můžeme čekat cokoliv. Ale já hlásím, že můj výrobek funguje se SIM kartami T-Mobile i O2 (vyzkoušeno, v pořádku).

Ten USB modem píchneš do routeru, který signál dál rozvede po LAN / WiFi, tak nechápu souvislost s LTE u iPhone. Ale nevadí, nemusím vědět vše. :D

Tak teď jsem připojen z Vodafone, ale zase mi to ukazuje jenom Edge a nevím, jak dosíci toho LTE.

S tím iPhone jsem to asi překombinoval; já se vždy snažím, aby všechna zařízení byla v jedné síti. Teď mi napadá, že z toho telefonu vlastně půjde udělat hotspot, takže jsem celou tuhle kavalkádu s USB kolíkem podnikl zbytečně....

Tak ono záleží, jestli tam to pokrytí opravdu je. To už pak chce mít odzkoušeno a řídit se taky mapami na:

start-lte.ctu.cz
lte.ctu.cz

Jinak s tím iPhone máš pravdu, hotspot udělat půjde, ale není na škodu mít to oddělené, protože ve chvíli, kdy ti někdo zavolá, LTE ti spadne a málokdy se to zase samo vrátí bez vypnutí / zapnutí mobilní sítě.

A tak jako tak, máš čínský šmejd za litr, místo za dva. Pořád jsi na tom "vydělal" :D

to je nejaká blbost, takové problém nemúžou být, toto je zarízení pro totálni blbce v oboru PC, pro maminy na materské dovolené, aktívni dúchodce a podobné usery.

Nevím sice jak presne tento konkrétni typ ale predpokládam že se ničím nelíši od jiných. Tyto modemy jsou obvykle multifunkční USB device, t.j. na jednom konektoru USB máš v nekolik USB zarízení, modem samotný, pak virtuálni "CD" mechaniku a obvykle čtečku pameťové mikroSD karty.

Pokud zasuneš tento "modem" po prvé do svého PC, spustí se automaticky instalace driveru a obslužného softwaru z oné virtálni "CD mechaniky", samozrejme jenom v prípade že to systém Windows nemá zakázané.

Pokud to zakázané má, v exploreru nebo jiném rozumnejším souborovém manageru si najdeš onu virtuálni CD mechaniku a tam ručne spustíš instalační program. Ten vše nainstaluje.

Jak poprvé spustíš obslužný software, obvykle chce PIN SIM karty, modem se prodáva typicky jako balík služby i se SIM kartou a ta v prodejním stavu nejaký PIN nastavený má. Program je mírne blbý, nevypíše že chce PIN SIM karty, jenom nejasne žáda zadáni kódu, neznalý user je z toho zmatený a natluče tam kde co, samozrejme zablokuje SIM kartu, naštestí v papírech je PUK. Pokud user papíry nemá, tak nic. Volat na zákaznickou linku nebo zahodit SIM kartu. Pokud se chybka s PIN nestala, je následne možnost v obslužnám software PIN na SIM karte zrušit.

Takže jak píšu, zarízení až na záležitost s PIN-em, nemá žádny zádrhel a je bezproblémové co se týka instalace, funguje spolehlive a bez problému. Není potreba nic nikde hledat na internetu, nejsou potreba žádne jiné obslužné programy. Pokud uvedenou virtualni "CD mechaniku" v systému nemáš, neco je špatne s hardware daného modemu. S tím nenadeláš nic, zahoď to do odpadu, výhodná koupe nevyšla.

.... :puff:

Ahoj,

díky za reakci. Nevím, jestli jsi nečetl pozorně, ale já i kolega jsme oba nainstalovali přiložený software. Před jeho instalací se USB modem hlásí jako virtuální mechanika s ovladači, po nainstalování virtuální mechanika zmizí a hlásí se jako čtečka karet.

Problém byl (a u kolegy asi stále je), že přiložený software (Telekom Internet Manager) USB modem nenajde. Jak jsem už psal, mně pomohla instalace českého T-Mobile Internet Manageru, ale zároveň jsem nesměl odinstalovat ten německý (protože zároveň s ním zmizely i ovladače).

Nějakou chvíli se modem objevoval i v "Síťová připojení" jako AlcatelOTDC (bezdrátové připojení), ale u něj bylo napsáno "Síťový kabel byl odpojen" a nešlo mi za žádnou cenu jej zprovoznit.

Je to trochu jiné, než u Vodafone K3770, kde se modem objeví v systému korektně jako Mobilní připojení a je možno s ním pracovat (vidět přenesená data, zadávat PIN) i bez dalších aplikací. Zde je nutno mít Internet Manager a po kliknutí na "Připojit" se teprve zařízení objeví v systému (jako "Modem interface".

Osobně asi koupím router, který umožňuje zapojení tohoto modemu a obejdu tak všechny tyto problémy. Výhodná koupě nakonec vyšla a místo 2 a více tisíc Kč máme s kolegou stejný USB stick za méně než polovinu (a hlavně podporuje všech 5 LTE pásem, jejichž využití přichází v ČR v úvahu).

- odinstalovat vše co se modemu týka, prípadne pomocí spomenuté utility USB View odstranit záznam o USB zarízeni z registru,
- zakázat autorun,
- pripojit USB krám, ručne obsah virtuálniho "CD" skopírovat na disk,
- v device manager-u Windows vyhledat neznáme zarízeni a navést Wndows hledat ovladače v souborech, na disku skopírovaneho, virtuálniho "CD" mel by je najít a nainstalovat

- pokud nechceš jazykovou verzi "Internet Manager-u" která je na tom virtuálnim "CD". Tak OK, lze skusit a pravdepodobne bude fungovat i jiný, naistaluj ho

... :puff:

Panove nemusite hned shazovat nekoho pro jeho neschopnost. Vase rady jsou uzitecne a za ne urcite patri dik, ale zaroven bych se zdrzel komentare, ze je to tak jednoduche, ze to zvladne i lama ci matka na materske... bohuzel u tohoto modemu ne. A ne kazdy rozumi vsemu, tak poradte kdyz chcete, ale neurazejte.
Zabyvame se profesionalne spravou ICT a pusobime jako virtualni operator a provider, par techto modemu jsme take dostali na testy a byly vyrazeny pro jejich nefunkcnost, resp. slozitost pouziti. A to presne kvuli tomu, co shodne uvadeji oba jejich uzivatele.

Rozhodne to neni modem, ktery by se zasunul do USB portu, samo se neco nainstalovalo a fungoval. Sice funguje standardne, z virtualni CD jednotky se nainstaluje (nebo rucne spusti) SW na ni obsazeny, jedna se o Internet Manager nemeckeho T-Mobile, ktery dokonce umoznuje zvolit i ceskou jazykovou mutaci, spolecne s nim se nainstaluji ovladace modemu, ale manager bohuzel nefunguje. Vubec neni schopen modem nadetekovat. Kdyz jsme odzkouseli na 3 ruznych PC a systemech se stejnym vysledkem, byl vyrazen do srotu, resp. na nekdy "az bude cas" nebo nouze, coz se prave stalo. Po vyndani ze srotoviste a nekolika hodinach laborovani se podarilo modem rozchodit a zjistit veskere info, vcetne procteni tohoto fora.
Skutecne je mozne jej provozovat s Internet Managerem ceskeho T-Mobile, ktery jej bez problemu detekuje, ale musi byt zaroven nainstalovany i ten nemecky kvuli ovladacum. Rada, ze si proste zkopiruji obsah virtualniho CD a rucne nainstaluji ovladace prave detekovaneho neznameho zarizeni v tomto pripade opet neni relevantni, protoze na flash pameti modemu jsou pouze exe soubory a knihovny ci dalsi potrebne soubory k jeho spusteni. Exe soubor obsahuje opet dva exe soubory a potrebny balast, takze bohuzel relativne beznym zpusobem nelze vypreparovat ovladace, ktere jsou integralni soucasti souboru T-Mobile.exe, pravdepodobne v jeho casti - souboru s nazvem 0. To uz je na reverse engineering, ktery rozhodne nezvlada matka na materske, pokud zrovna neprogramuje pro Google nebo jinou SW spolecnost. Sledoval jsem i temporialy, ktere si vytvari instalace, bohuzel ani tam si navytvarela instalace samostatny adresar s ovladaci.

Jediny zpusob, jak modem provozovat tedy skutecne je nainstalovat nemecky Internet Manager, ktery modem nedetekuje a je tedy k nicemu, ale musi zustat v systemu, protoze nainstaluje ovladace, pote nainstalovat Internet Manager ceskeho T-Mobilu a pomoci nej se pripojovat k internetu.

Prosel jsem mnoho stranek a for, kde o modemu psali, ale samostatne ovladace se mi najit nepodarilo. Stranky vyrobce sice nabizeji i zde zminovany Acatel Datacard Software Upgrade, jsou k dispozici 4 verze, ale bohuzel ani jeden nepodporuje tento modem, jak byva bezne a bylo zde take zminovano, je to primo brand T-Mobile, delany na zakazku pro nej a tudiz neni primo vyrobcem podporovan.
Jedna se presne o tento typ:
TCT Mobile Limited 1LW
One Touch L100V 15 033
L100V-2BT BDE3-1

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru