Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s instalací zvukové karty

OS Win98 Se, Deska : "noname", chipset Intel Triton 82430VX. Multimedia_rozhraní - DirectX9b.
Do PCI slotu jsem "strčil" ZK C-Media CMI8738/C3DX Audio Device, nainstaloval jsem přiložený ovladač pro W98 a.... nefunguje
Ve správci zařízení se vše tváří jako korektně nainstalované (žádný otazník nebo rozkazník), ale Win (Zvuky) a DirectX tvrdí, že není nainstalovaná zvuková karta.
Jediná anomálie je v tray spuštěný mixer.exe (C-Media mixer), který nejde "rozkliknout" tak, aby s ním bylo možné něco ovládat (C-Media karty neznám a tak předpokládám, že mixer.exe nahradil klasické ovládání hlasitosti ve Win, které se ztratilo, a také s ním musí jít nastavit přiřazení (sdílení) jednotlivých jacků). Ještě zdůrazním, že instalace ovladače přes Setup doběhla do konce bez jakých koliv zádrhelů, na konci instalace se dalo navolit 4/2 kanalové připojení, exit restart .... NIC.
Při restartu v tomhle stavu se objeví hláška "Program (mixer.exe) provedl neplatnou operaci .........."
Už se točím v kruhu asi dva dny (instalace zvukovky je pro známého vlastně jen kvůli Skype) a nevím jak dál. ------ Zkuste navrhnou nějaké tipy.
Zvukovka je v pořádku, na jiném PC s W2K jede bez problému. Nemám už bohužel možnost to zkusit na jiném PC s W98

Předmět Autor Datum
Podívej se na stránku výrobce zvukovky a najdi novější ovladač pro W98SE. Bych vyloženě zkusil rozkl…
Fuente 21.03.2007 13:32
Fuente
Tohle jsem samozřejmě zkusil, ale ty ovladače na i-netu a přiloženém CD se prakticky neliší (kdo by…
StanB 21.03.2007 15:17
StanB
Zvuková karta C-Media CMI8738/C3DX Audio Device tot ma karta kde pls sezeno driver?
elbuci 11.01.2009 23:06
elbuci
Stránky C-Media jsou poněkud mrtvý.. Tohle asi jako jedno z mála nevyžaduje registraci: drivertube.n… poslední
Zarniwúp 11.01.2009 23:37
Zarniwúp

Tohle jsem samozřejmě zkusil, ale ty ovladače na i-netu a přiloženém CD se prakticky neliší (kdo by také dnes tvořil nové ovladače pro dožívající OS,že.
Nové poznatky: našel jsem ve sklepě ještě PC s W98, a zvukovka se v PC rozjela i s dodanými ovladači. Mixer bez problému fungoval jako ovladač hlasitosti atd => ovladače jsou správné.
Půjčil jsem si zvukovku ESS ES1968 Maestro-2, strčil do inkriminovaného PC, stáhnul a nainstaloval ovladače a ejhle .... zvukovka ESS fungovala jak má. Pouze v tray chyběla ikonka repro, kterou jde spustit windows mix_panel pro ovládání hlasitosti.
Dosavadní závěr je ten, že C-Media není kompatibilní s chipsetem desky a nebo je nějaký "bordel" ve win, který ale já nedokážu určit a s tím bych potřeboval poradit. Nevím jaký je název prgu, kterým se ve win spouští ten mix_panel, abych mohl dohledat kam zmizel.
Přeinstalovávat PC jen kvůlivá Skype určitě nebudu, navíc vzhledm k RAM 64M a procesoru 200Mhz bych tam zase musel dát jen W98.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru