Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s neidentifikovatelným vypínáním počítače

Dobrý den,

potřeboval bych poradit ohledně jedné velice nepříjemné záležitosti.
Zdá se, že můj počítač (starší avšak stále velmi kvalitní herní sestava) se z nějakého důvodu při intenzivnějším zatížení zcela bez varování vypne. (Stalo se však, že se vypnul i když na něm běžely pouze kancelářské aplikace)
Situace se měla následovně: Nejprve byl po zakoupení počítač zcela funkční. Běžel perfektně. Sice se za tu dobu musel několikrát přeinstalovat, ale to už se stává, když ho nechcete mít zapráskaný nesmysly. Každopádně běžel bez obtíží. Pak byl nějakou dobu nepoužívaný, či používaný jen velmi málo, prostě jsem neměl čas (řekněme asi rok). Když jsem se ho pokusil spustit fungoval, ale monitor hlásil, že nemá signál. Správně jsem předpokládal problémy s grafikou a přepojil kabel na integrovanou grafiku, abych zjistil, zda ostatní funguje. Zdálo se, že ano. Počítač jsem tedy otevřel a grafickou kartu vyjmul vyčistil a opětovně zasadil do základní desky (a plně zapojil). Poté jsem vrátil kabel monitoru na své místo a vše se zdálo v pořádku, až na tu nepatrnou drobnost, že se mi od té doby, náhodně v rozmezí mezi deseti minutami až dvěma hodinami, samovolně a bez varování, zjevně bez nějaké viditelné příčiny počítač zcela vypne. Částečně jsem doufal v chybu softwaru a počítač opětovně přeinstaloval, avšak problém trvá.
Chtěl bych se zeptat, zda někdo netuší co by s tou mašinou mohlo být špatně. Jestli je to grafika, nebo základní deska nebo co.

Děkuji za Váš čas

Předmět Autor Datum
tvá diagnostika "vadné grafiky" byla mylná. To bude (téměř) na tuty zdroj.
touchwood 24.08.2010 11:06
touchwood
Grafika není vadná. Uvedl jsem ji pouze jako zdroj potíží s monitorem. Raději jsem uvedl všechny det…
Chiko 24.08.2010 11:11
Chiko
Dotaz: Co přesně by s tím zdrojem mělo být?
Chiko 24.08.2010 11:15
Chiko
Nafouknuté kondenzátory (a tudíž bez kapacity), to je asi to, co tě trápí. Totéž mohlo (za stejných… poslední
Pytlík 24.08.2010 12:17
Pytlík

Nafouknuté kondenzátory (a tudíž bez kapacity), to je asi to, co tě trápí. Totéž mohlo (za stejných příznaků) potkat i základní desku a venkoncem i grafiku.
Prohlédni tedy základní desku, jestli některé elektrolytické kondenzátory nemají byť jen mírně vyboulenou čepičku - pak je to ono. Totéž ve zdroji, do něho asi ale nepolezeš, tak zkusit jiný.
Když budeš ty (nebo někdo znalý pájení) měnit ty kondenzátory, tak věz, že na kapacitě ani moc nezáleží (může být klidně nejen větší, ale i menší, třebas poloviční), napětí stejné, nebo větší, rozměry takové, aby se to na desku vlezlo, rozteč vývodů pokud možno stejná, a vrcholně důležité je, aby to byly typy s velmi nízkým sériovým odporem (obchodníci je zpravidla označují jako do základních desek, nebo do spínaných zdrojů). Tohle je úúúplně nejdůležitější, jinak ti během krátké doby odejdou znovu (i když to zpočátku bude fungovat).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru