Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s notebookem - zasekávání, pomalost, hlasitý větrák

Všem přeji dobrý den!
Vlastním notebook Lenovo 520 (bohužel je již po záruce) a včera se objevil takový problém. Větrák začal foukat nezvykle moc a nahlas, i když se s notebookem nepracuje a je pouze na úvodní obrazovce. To bylo první znamení, že bude něco špatně. Při sledování HD videa se mi video začalo zasekávat a "čtverečkovat" se obraz s frekvencí tak jednou za 1-2 sekundy. Zkusil jsem spustit hru (League of Legends), která dříve hrála na střední grafiku s 60 FPS a teď na nejnižší 20 FPS v té lepší fázi a 2-3 při záseku - nehratelné. Celkově notebook pracuje pomaleji, ale to si nejsem jist, možná se mi to jen zdá. Nicméně videa a hraní jsou hlavní 2 věci, na které notebook využívám, takže to potřebuji nějak řešit. Jsem v této oblasti naprostý laik, pouze uživatel, sám bych se určitě do rozmontování nepustil - nikdy jsem to nedělal a hardwaru moc nerozumím. Softwarově by však mělo být vše v pořádku - aktualizace stahuju a ovladače pravidelné updatuji. Prach jsem vyfoukával/vysával nedávno, tak v tom by snad problém být neměl. Ještě dodám, že vlastním verzi s přepínatelnou grafickou kartou. Pro sledování videí i hraní mám trvale nastavenou tu silnější - myslím, že to je AMD Radeon HD 6630M.
Co myslíte, že by to mohlo být? Je to opravitelné? Máte nějaké rady, co bych měl zkusit udělat? Pokud bych zkusil nějaký servis, měl bych zformátovat harddisk? Při popsání potíží by pracovali i se softwarem nebo jen hardwarem?
Předem mockrát děkuji za všechny rady, velmi mi to pomůže.
Přeji příjemný zbytek dne!

Předmět Autor Datum
skus sledovat film na integrovanej grafike. vyzera to ze ta pridavna grafika sa luci a ide do kremik…
hoppus (nereg..) 02.04.2014 12:35
hoppus (nereg..)
Začíná se změřením teplot a zátěže CPU a GPU a oskenováním na přítomnost malware. Ty pravidelné upda…
karel 02.04.2014 12:36
karel
Jak se to změření a oskenování dělá? S těmi updaty - špatně jsem se vyjádřil, myslel jsem, že stahuj…
Enigma Code 02.04.2014 13:35
Enigma Code
Notebook je spotřební zboží po čase se jeho výkon snižuje čím dál více. Když jsem koupil notebook ta…
CreativanDevil 02.04.2014 17:03
CreativanDevil
Možná by to tu myšlenku chtělo rozvést. Zkornatí procesor, zhorší se paměť nebo co? Třeba ztráta kom…
karel 02.04.2014 17:38
karel
Většinou to je u "mýtusových notebooků" vlivem tepla tím narážím na to spotřební.
CreativanDevil 02.04.2014 19:43
CreativanDevil
Vlivem tepla sa nic nespotrebuje. CPU&RAM&vsetko bud ide presne tak ako ked bol novy, alebo nejde vo…
MM.. 02.04.2014 20:02
MM..
spotřební jako panty,čipy (když se nestará o vnitřek samozřejmě) Výkon jsem přirovnával k mojemu not… poslední
CreativanDevil 02.04.2014 20:16
CreativanDevil
Pustit superantispyware uplny scan v nudzaku Win, a merat teploty napr. speedfan apod. Citat si log…
MM.. 02.04.2014 20:04
MM..

Začíná se změřením teplot a zátěže CPU a GPU a oskenováním na přítomnost malware. Ty pravidelné updaty ovladačů jsou taky podivné, výrobce notebooku nic takového zase tak často nevydává. Bez použití dedikované grafiky to jede lépe?

Jak se to změření a oskenování dělá? S těmi updaty - špatně jsem se vyjádřil, myslel jsem, že stahuji, kdykoliv je něco vydané a je to potřeba (nehledě na to, jak je to často). Přesně nevím jak zkusit tu silnější grafickou kartu vypnout. Když kliknu na ploše, tak mi to nabídne "konfigurovat přepínatelnou grafiku". Tam jsem u přehrávače zvolil místo "vysoký výkon" "úsporná jednotka", což podle popisu je právě to přepínání. Pře puštění videa to dělá stále to stejné, jako předtím.

Notebook je spotřební zboží po čase se jeho výkon snižuje čím dál více. Když jsem koupil notebook tak jsem rozjel Lol na 90 FPS full hd skoro max efekty. Dneska ty samé efekty (notebook je vpohodě bez virů odprášený a vyčištěný) a jede mi to tak na 50 FPS. A když říkáš

(bohužel je již po záruce)

tak se tomu ani moc nedivím.

Vlivem tepla sa nic nespotrebuje. CPU&RAM&vsetko bud ide presne tak ako ked bol novy, alebo nejde vobec. Nic medzi tym neexistuje.

Ak je zaneseny chladic tak samozrejme sa moze podtaktovavat, chladic sa da ale vycistit, podaktori to zvladnu aj sami zdarma. P.S: a chladic sa nezanese zrazu zo dna na den. Ale moze sa urvat ak s tym niekto trieska.

spotřební jako panty,čipy (když se nestará o vnitřek samozřejmě)
Výkon jsem přirovnával k mojemu notebooku ale tam bude trochu jiný problém "softwarový" nelíbí se mi furt ovladače na moji grafiku a dlouho jsem to neprojížděl antivirem. Když jsem naposledy zkoušel tu hru už ten notebook patřil sestře

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru