Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Problém s ovladači grafické karty a funkčností OS

Zdravíčko, dobří lidé. :)

Prosil bych za radu pro jednoho bezradného postiženého člověka co do světa IT. Mám problém s instalací ovladačů ke grafické kartě AMD Radeon X550XTX (released 2007) - ať nainstaluju ovladače nové či staré, PC jako celek se s nimi nějak nesnese, tzn.:

a) OS se nechce zcela nabootovat, zůstane mi černá obrazovka (po obrazovce s logem Windows XP a loadovacím barem)
b) OS naběhne až buď tak, že ho 30× restartuju, nebo tak, že hned po spuštění najedu do nouzového režimu a odtud PC pouze restartuju (poté systém zázračně najede), anebo tak, že funguju bez ovladačů GK
c) Pokud už OS jede, zasekne se při jakékoli příležitosti (např. když chci spustit Tento počítač, když zapnu internet moc rychle, když se chci podívat na film v přehrávači [online ani tak ne],...); někdy mi to přijde jako našlapování na minovém poli :D

Ten stroj už má svá nejlepší léta za sebou, grafické kartě už táhne na 7 let, je tudíž možné, že je vše HW problém. Nasvědčoval by tomu i fakt, že jsem měl problém s bootováním a neustálým sekáním před i po reinstallu OS, ale to může být jen náhoda. Na druhou stranu jsem dělal různé testy HDD, RAM a GK, jak mi známí doporučili, a ty dopadly celkem příznivě, tak vám nevím.

Je mi jasné, že potřebujete co nejvíce údajů, nicméně nemám nejmenší tušení, co vám je zapotřebí, tak mi napište, co potřebujete, a já to sem vložím. :) Rád bych také poprosil alespoň o nějaké rady, které nebudou rovnou počítat s přeinstalováním systému, protože jaksi momentálně nemám k dispozici instalační CD a externí mechaniku či flashdisk s instalačkou (původní mechanika vzala za své).

P.S.: V PC světě jsem celkem laik, tak buďte prosím něžní. :D -> Předem díky za pomoc. :)

yackiee

Předmět Autor Datum
V první řadě odinstalovat stávající ovladače GK a nechat Windows (XP s SP3 by je měl najít), zda si…
Fair-Play 14.01.2014 10:39
Fair-Play
Máš nainstalované ovladače čipsetu? Instaloval jsi je jako první?
mirha 14.01.2014 11:42
mirha
To měl na starost ten, o mi instaloval OS. Co je přesně chipset? Ryze základovka, nebo základovka s…
yackiee 14.01.2014 14:39
yackiee
Ten stáhneš na Google podle základní desky co máš.:-)
sambilionk 14.01.2014 14:41
sambilionk
Ovládače grafickej stiahni zo stránky výrobcu karty. Hľadaj podla jej modelového čísla. Malo by byť…
sakraforte 14.01.2014 12:07
sakraforte
Stahoval sem různé verze z různých let z různých stránek včetně ofic. stránky výrobce. Tam jsem byl…
yackiee 14.01.2014 14:37
yackiee
ak ti nefunguje ovládač zo stránky výrobcu, zvlášť tak starý, vymeň grafickú.
sakraforte 14.01.2014 14:44
sakraforte
Tak to vypadá, že na vině nejsou ovladače grafiky, alespoň ne zcela. PC je bez nich sice o málo stab…
yackiee 14.01.2014 14:34
yackiee
...ráno jsem měl další 3 BSOD (MCE) při spouštění PC. Ovladače GK nebyly nainstalovány, takže tam ja…
yackiee 14.01.2014 14:44
yackiee
Jestli tam narvals všechny ovladače, které našel nějaký geniální prográmek, bude asi nejlepší nainst…
karel 14.01.2014 14:51
karel
Externí mechanika sehnána, systém přeinstalován a zatím běží... :) poslední
yackiee 26.01.2014 19:36
yackiee

V první řadě odinstalovat stávající ovladače GK a nechat Windows (XP s SP3 by je měl najít), zda si pro ni najde svoje ovladače. Pokud ano, nechat to běžet na ně. Pokud ne, hledal bych ovladače které se shodují s rokem výroby GK. U GK ATI jsem se s tím setkal několikrát.

Stahoval sem různé verze z různých let z různých stránek včetně ofic. stránky výrobce. Tam jsem byl jako první; stáhl jsem si ovladače z r. 2010, ale pořád to nejelo. Tak jsem si říkal, že jsem vzhledem ke kartě moc nové, páč jsem četl, že si nové ovladače se starými kartami občas nerozumí, a začal hledat dál.

Tak to vypadá, že na vině nejsou ovladače grafiky, alespoň ne zcela. PC je bez nich sice o málo stabilnější, ale stejně se často zasekává, zůstává na obrazovce s "Vítejte" apod. Ostatní ovladače jsem neinstaloval já, tak jsem stáhl program, který by měl ovladače zkontrolovat a přeinstalovat. Nainstalovalo, přeinstalovalo to asi 13 věcí, ale nic se nezměnilo.

...ráno jsem měl další 3 BSOD (MCE) při spouštění PC. Ovladače GK nebyly nainstalovány, takže tam jako důvod nebylo ono něco s ati, ale buď nic, nebo hláška se STOP a nějakými čísly. Pomůže vám, když příště zachytim hlášku přesně nebo zhruba víte, o co se jedná? Nevím, jestli to má, či nemá souvislost s mým problémem, Windowsy padají v jednom kuse. :)

Jestli tam narvals všechny ovladače, které našel nějaký geniální prográmek, bude asi nejlepší nainstalovat Windows všetně ovladačů znova a pořádně. Otestovat RAM a hard disk taky neuškodí, hlášky BSOD přehledně zobrazí třeba BlueScreenView - sloupec caused by driver.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru