Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s procesorem - zamrzá PC

Dobry večer

Mám problém s CPU Pentium 4 - 3.2 GHz s.478, deska MSI 848P Neo-V, předem říkám, že je asi problém v CPU s jiným slabším CPU 2.6 GHz jede PC v pohodě. Procesor má ulomený jeden pin, dle popisu jde o pin A7 s funkcí reserved, PC s tímto CPU šlo rok bez problému, poslední dobou PC občas spadlo a někdy se i resetoval Bios, abych PC znovu rozběhl musel jsem zahýbat s chladičem na CPU a pak normálně naběhl, ještě se stávalo že když PC vykonával nějakou úlohu ozýval se z něj jakoby pískavý zvuk. Teď jsem měl konečně čas, PC jsem vyčistil, vyměnil baterku na desce a vzhledově zkontroloval CPU, nic špatného jsem na něm nenašel tak jsem PC složil a od té doby PC neustále zamrzá problém s Biosem už se neobjevil, abych ho zprovoznil musím zase zahýbat s chladičem pak chvíli jde a zase zamrzne. Chtěl jsem se zeptat jestli je CPU kaput, nebo to mám přisuzovat ulomenému pinu i když si myslím, že ten pin je ten jeden z mála navíc bez kterého se CPU obejde, nebo jestli je ještě nějaké jiné řešení. Předem děkuji Pepa
(ztrátu pinu má na svědomí přepravní služba která mi doručila PC s vytrženým chladičem a procesorem, ostatní piny se povedlo narovnat, deska už je taky jiná)

Předmět Autor Datum
Pokud to bez toho pinu jelo tak si myslím že potřeba není. Pravděpodobnější je že odchází něco jinéh…
MM_tank 03.01.2011 22:23
MM_tank
Procesor má ulomený jeden pin Na jednom PC jsem v minulosti tohle také provozoval, bylo s podivem,…
kropf08 03.01.2011 23:47
kropf08
Dekuji. Na kondiky jsem koukal jako prvni, jsou OK i kabely jsem vymenil a nic. Kdyz tam byl ten puv…
Pepa2 04.01.2011 03:51
Pepa2
Socket 478, Northwood na 3,2 GHz je slušné topidlo, bez problému by si z toho urobil kávovar. Videl… poslední
Joseph 04.01.2011 08:44
Joseph

Procesor má ulomený jeden pin Na jednom PC jsem v minulosti tohle také provozoval, bylo s podivem, že na mě nikdo nezavolal strážníky z Intelu. Vůbec nikdo si toho nevšiml. Nakonec ani já ne. 'Jsou věci mezi nebem a zemi' - Shakespeare.
ozýval se z něj jakoby pískavý zvuk Zanesený větrák nebo vyčvachtané uložení? Zkus obnovit chladící pastu a procesor lehce podtaktovat, také můžeš snížit napětí jádra. Jeden můj procesor byl stabilnější při nižším napětí než měl předepsané a přitom to nebylo na úkor výkonu a stability systému.

Dekuji. Na kondiky jsem koukal jako prvni, jsou OK i kabely jsem vymenil a nic. Kdyz tam byl ten puvodni CPU tak stacilo do bedny jakkoliv sahnout a hned zamrznul, s tim slabsim CPU to nedela, muzu tam strachat a jede dal. Minuly tyden jsem menil kondiky u jine desky a nepomohlo to, ta deska zamrzala temer ihned nejpozdeji do minuty, zkousel jsem na ni nekolik ruznych procesoru a stale se chovala stejne, proto si nejsem jist jestli to je i tenhle pripad, kdyz mi to s tim slabsim CPU chodi bez nejmensiho problemu a ani nic nepiska. Nadruhou stranu jsem desky timto zpusobem nikdy netestoval, mam na mysli jak se chova vadna deska s ruznymy procesory. To piskani neni od vetraku, ten cistim celkem casto narozdil od zbytku PC. Skoda ze jsem byl vzdy linej se do ty bedny podivat zrovna kdyz to piskalo. CPU bych koupil jiny i s tim ulomenym pinem bych si asi poradil, ale nechce se mi do toho kdyz nevim jestli to je opravdu procesorem nebo necim jinym. Me vzdy procesor sel nebo nesel a jinou variantu jsem nezazil, proto nevim jestli se CPU muze chovat jeste nejak jinak nekorektne.

Socket 478, Northwood na 3,2 GHz je slušné topidlo, bez problému by si z toho urobil kávovar. Videl si už starší, dlhšie používaný el. varič ? Povrch má popraskaný od teplotných cyklov, nahriatie spôsobí roztiahnutie, ochladenie naopak zmrštenie.

Toto sa dialo aj s tvojím CPU, v keramike sú už drobné praskliny a niektorý pin zrejme už nemá spolahlivý kontakt.

Intel vedel prečo sa ďalej nepokúšal vyrábať tieto zmätky. Zahoď to aj Ty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru