Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s přehrávání online videí (lupání ve zvuku)

Dobrý den, mám jeden problém, se kterým si už nevím rady a potřeboval bych pomoct. Již cca 2,5 roku mám půjčený starší notebook Acer Aspire 1362 (parametry viz. dál). V podstatě ihned, co se mi dostal do rukou ve špatném stavu jsem provedl celkovou "revitalizaci" - tj. byl kompletně rozebrán na díly, zkontrolován, důkladně vyčištěn a opět složen. Poté byl i důkladně přeinstalován operační systém, nahrány veškeré ovladače, zabezpečen, nahrány aktualizace a několik doplňkových programů, tedy skoro jako nový. Také to bylo znát. Dva roky fungoval v podstatě bezproblémově, ale přibližně na podzim loňského roku se objevila jedna nepříjemnost, a to při přehrávání nějaké online (streamovaného) videa, se často (ale ne vždy) během přehrávání video jakoby zpomalí, někdy se začne i lehce zadrhávat a začne ve zvuku "lupat" (ne praskat jako u staré gramodesky). Jsou dny, kdy přehrávání jde dobře, bez kazů, ale většinou (tak 8 případů z 10) jsou problémy (u stejných videí). Někdy se tento problém objeví zničehonic v půlce videa, někdy na začátku, někdy po malé chvilce zmizí, někdy ne a trvá až do konce videa, někdy se objeví několikrát po sobě během jednoho přehrávání. Děje se tak na různých videoserverech - Youtube, Stream, Dailymotion a jiné. Je to velice nepříjmené a samozřejmě to velice kazí poslech. Zvláštní je, že se tento problém objevil v podstatě sám a nedaří se mi ho odstranit. Zkoušel jsem samozřejmě jiná sluchátka, integrované repoduktory, ale tím to není. Také jsem nainstaloval nejnovější verzi Flash playeru, prohlížečů a zkoušel jsem také přeinstalovat ovladač zvukové karty. Bohužel nic nepomohlo. Problém s objevuje i nadále a to jak ve Firefoxu, tak i Internet Exploreru. Co je zvláštní, že se problém objevuje i u videí, které přehrávám v HTML5. Na druhou stranu, přehraji-li nějaké video přímo v přehrávači na notebooku, nikdy se tento problém nevyskytl. Stejně tak se problém neobjevuje ani při poslechu internetových rádií. Zdá se, že problém zřejmě nebude ani v tom, že by již nestačil HW - při přehrávání videí v běžné kvalitě 360p, je procesor vytížen cca mezi 45-65%, kontrolka disku jen jemně nepravidelně poblikává (a to i když se ono lupání objeví) a v RAM paměťi zbývá obvykle okolo 100-150MB volného místa (testováno na 3 videích ve Firefoxu a 3 v IE8). Je ale pravdou, že jsem si všiml, že někdy se to tento problém objeví spolu s bliknutím kontrolky HDD, někdy se také stavá to, že když kontrolka problikne, tak ve videu "lupne". HDD je ale dle SMART informací naprosto v pořádku a místa je na něm dost. HW parametry notebooku jsou: AMD Sempron 2800+ (1,6 GHz), 512MB RAM, GeForce FX GO5200 64MB, HDD 60GB 5400ot./min. P-ATA, zvuková karta VIA, Windows XP Home. Prosím, zkuste poradit, čím by to mohlo být a hlavně jak se toho zbavit. Dva roky funguje v pořádku a teď najednou toto. Pěkně mě to rozčiluje. Díky.

Předmět Autor Datum
To není dotaz, to je nějaká pomsta...! a) zrušit podporu HTML5 b) zrušit HW akceleraci (pravé tlačít…
IQ37 31.05.2013 22:25
IQ37
No pomsta... Nevím si už rady, tak se obracím na zkušenější. Ano, je to sice dlouhé, ale na druhou s…
Mivy 01.06.2013 02:25
Mivy
Nového - ohledně noťasu - ti asi nic neporadím, ale jenom poznamenám, že v psaném textu se dají použ…
IQ37 04.06.2013 01:14
IQ37
děsivý hw. tipuju, že není schopen utáhnout léty doinstalovaný balast (automaticky spouštěné procesy…
lední brtník 04.06.2013 08:15
lední brtník
Ano děsný ten notebook je, také u něj trpím, ale momentálně nemám na výběr a musím to vydržet. Proto…
Mivy 12.06.2013 02:02
Mivy
Teploty uz boli merane? (program speedfan). Vtedy ked to lupe. Pripadne aj kontrolovat programom CPU… poslední
MM.. 12.06.2013 02:14
MM..

To není dotaz, to je nějaká pomsta...!
a) zrušit podporu HTML5
b) zrušit HW akceleraci (pravé tlačítko myši na video - Nastavení...)
c) vrátit se ke starší verzi Flash Playeru (10.3)
d) lupání v reproduktorech nemusí nutně souviset s počítačem (elektrická síť)
e) popřemýšlet o inovaci noťasu (začít vyhozením staré mršiny)

No pomsta... Nevím si už rady, tak se obracím na zkušenější. Ano, je to sice dlouhé, ale na druhou stranu, myslím, že důkladně popsané se všemi podstatnými údaji. Často zde čtu námitky, že tazatel neuvede dostatek informací a pak se vše musí následně dozjišťovávat, což akorát vše prodlužuje. Poučen z chyb druhých jsem to tedy vzal poctivěji. Teď k těm bodům:
a) Podpora HTML5 je nativně vypnuta. Jen jsem ji namátkou vyzkoušel, zdali se problém objeví i při využití HTML5.
b) Již jsem zkoušel, nepomhlo. Navíc HW je starý, tuto funkci ještě nepodporuje.
c) Teprve cca před 3týdny jsem provedl "velkou aktualizaci" notebooku, tj. přeinstaloval ovladače, odinstaloval staré verze doplňkového SW a nainstaloval nejnovější verze v domnění, že to pomůže. Do té doby byly naistalovány starší verze SW, se kterým se tyto obtíže nejprve nevyskytovali, ale po cca 2 měsících se objevily. Navíc, pokud by se jednalo o problém Flash playeru, pak by to v režimu HTML5 nedělalo (zkoušel jsem i Flash player zakázat úplně).
d) Notebook je stále připojen do stejné zásuvky ve stejné místnosti. Žádné změny v elektroinstalaci nenastaly. Modem, kabeláž, rychlost připojení je stále stejná.
e) Notebook mám v podstatě jen dočasně (i když dlouhodobě) zapújčený, po dobu rekonstrukce. Svoje PC mám, ale zatím jsem odkázaný jen na tento stroj, takže zatím nemám na výběr. Ano je to starý kus, ale to problém neřeší. Dva roky fungoval bezproblému a teď zničeho nic toto, někde vznikl problém a já, bohužel, nevím kde. Rád bych ho ale odstranil. Vyhazov je sice jednoduché řešení, ale nic neřeší.

Nového - ohledně noťasu - ti asi nic neporadím, ale jenom poznamenám, že v psaném textu se dají použít odstavce (lepší čitelnost). A k té síti - to nemusí být zásuvkou, ale například tím, že si u souseda děcko bliká lampičkou nebo někde něco má špatný kontakt. Záleží na kvalitě lampičky. :-)
Pokud se to lupání objevuje výhradně při přehrávání online videí, tak to ani lampička nevysvětluje.

děsivý hw.
tipuju, že není schopen utáhnout léty doinstalovaný balast (automaticky spouštěné procesy po startu, antivir), do toho dostane několik předsmrtných ran od neustále nových kodekových balíků.

Na druhou stranu, přehraji-li nějaké video přímo v přehrávači na notebooku, nikdy se tento problém nevyskytl

- vyčistit prohlížeč od všech spyware doplňků a toolbarů
- vrátit se ke starší verzi flash playeru by nebyl špatný nápad, nebýt oblíbených "policejních" virů :(

Ano děsný ten notebook je, také u něj trpím, ale momentálně nemám na výběr a musím to vydržet. Proto se to snažím nějak vyřešit.
"Není schopen utáhnout lety doinstalovaný balast (automaticky spouštěné procesy po startu)." Jak jsem již napsal v ůvodu. Instalace je stará cca 2,5 roku zpět (nová, čistá z originálního media, ovladače staženy z webu výborbce, PC ihned po doinstalaci ovladačů aktualizováno, zabezpečeno dle místních rad). Používán stále stejný software, jen pravidelně aktualizován, nic dalšího není do notebooku stahováno ani instalováno (warez, cracky, "tunící utility" a další výtečný SW, ani kodeky). Při instalaci software poctivě procházím každý krok, aby se naistalovalo jen to co chci, nic ve stylu next, next, finish. Vše před spuštěním či otevřením zkontrolováno na malware (MS Security Essentials + Eset Online Scanner + SuperAnti Spyware) a stejně tak PC pravdielně kontrolováno přes nouzový režim. Procesy Po Spuštění jsem prošel a snažil se vypnout, co jsem věděl, že vypnout mohu. Prohlížeče bez dalších doplňků, toolbarů a dalších nesmyslů, jen Flash player, Adobe Reader, Java, Silverlight, nic víc. Každý den aktualizovaný antivirový program před prvním připojením k internetu + před vypnutím vyčištění dat prohlížečů. Notebook je stále používat stejným způsobem.
Je-li problém Flash playeru, tak jaktože se tento problém objevil při přehrávání HTML5 videí se zakázaným flashem... To nedává smysl.

Teploty uz boli merane? (program speedfan). Vtedy ked to lupe. Pripadne aj kontrolovat programom CPU-Z frekvenciu CPU ci sa nepodtaktovava (kvoli prehriatiu napriklad)

Inac je mozne ze ti to swapuje na disk kvoli malo RAM, takze snazit sa obmedzit mnozstvo RAM pouzivanej zbytocnostami, ako prve odinstalit vsetky antiviry a restart a skusit tie videa. Ak to pomoze tak uz nikdy neinstalovat ziadne antiviry.
Kuknut co zere kolko RAM pri tom prehravani. Da sa aj virtualna pamat uplne vypnut (ovl.panely-system) ale potom az dojde volna RAM tak ten program padne.

Este co sa da urobit je vo firefoxe si v about:config aktivovat click_to_play, a kliknut len na video, tym padom nejake dalsie flashe (reklamy) ktore su na stranke sa nespustia zbytocne.

Skusil by som tam nainstalovat znova ovladace z webu vyrobcu hlavne pre grafiku a zvukovku, je mozne ze ti tam update ponukal ich aktualizaciu cez dementne windowsupdate ako volitelnu a si to nainstaloval, co je vzdy zle. Ovladace sa neinstaluju ked ich ponuka nejaky microsoft, ale len ked su od vyrobcu HW presne pre ten HW.

A este si daj pravy klik na video - vlastnosti a skusit povolit/zakazat HW akceleraciu.

P.S. k tomu jen "Flash player, Adobe Reader, Java, Silverlight, nic víc" - vypni aj ten doplnok adobe reader aj silverlight aj javu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru