Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s vysokou školou Grafika, Multimedia.

Dobrý den,

je mi 18 let a tento školní rok budu dělat maturitu. :) Baví mě kreslit a dělat grafiku, ale nemam s tím skoro žádné zkušenosti, jelikož jsme na obecném gymplu a tam máme informatiku na prd. Chtěl bych se přihlásit na nějakou vysokou školu, kde bych dělal grafika..upřesním vám, co bych chtěl a prosím o odpověď co je možné a kde se popřípadě tyto vysoké školy naskytují, hledám nejlepší řešení. Tudíž bych chtěl hlavně dělat animace, grafiku do her a málinko programování těch pidi her...jen tak základy, to asi patří k tomu, dále asi i ten webdesign ten tam je taky, takpře prostě grafický design. Ale nevím jakou školu si pořádně vybrat, něco jsem slyšel o VŠ bati ve zlíně, poté v brně něco prý je a v praze, a možná i v Plzni jsem něco našle na internetu. Spolužák má stejný problém. A doufám, že zde mi poradíte. ;-) :) Byl jsem v Praze na Gaudeamu, a prošel jsem tam všechny technické školy, ale když jsem šel k informatice, tak jsem zjistil, že se na těch školách probírá skoro jen informatika a fyzika (roboti) prostě skoro nic s grafikou. Nejsem zorvna 2x bohatý, nemáme peníze na soukromou školu, ale jinak jsem si tam našel krásnou školu soukromou (Vysoká odborná škola grafická), jenže ta je soukromá a já nemam 35-50 tisíc za rok... :( Tudíž hledám veřejnou. Vím, že je pozdě a je to moje blbost a kdybych to nestihl, tak bych se přihlásil příští rok, a rok bych hold někde chodil makat, ale prosím, jestli mi někdo může seriozně odpovědět, protože jinak jsem v prd... :DD děkuji..no tam uplně asi ne :D Jo a zapomněl jsme napsat, že bydlím v Libereckém kraji, a kvůli spolužákovi bych potřeboval školu né daleko, ale já mam vlak osobně zadarmo, protože táta pracuje na dráhách a tudíž mě je to vcelku jedno, hlavně kdybych dělal, co mě baví...a doma si kreslim často.

Předmět Autor Datum
V Praze mas umeleckoprumyslovou VS, tak to zkus tam. Jinak programovani her a grafika do her jsou d…
RedMaX 04.02.2013 17:01
RedMaX
Já osobně nechci programovat hry..spíš tu grafiku dělat. To jsem tam napsal, protože třeba na tý so…
thats_it 04.02.2013 17:08
thats_it
Jak jsi na tom s matikou? Protože při programování počítačové grafiky se s ní budeš potkávat hodně č…
Wikan 04.02.2013 17:19
Wikan
tohle mas zadarmo: Pencil a Blender jinak vim, ze jeden kamos delal v TVPaint (nevim, jestli to pla…
RedMaX 04.02.2013 17:23
RedMaX
to je v pohodě..já o tom nemam ani páru... :) vyzkoušim děkuju...tutoriály najdu někde na youtube..…
thats_it 04.02.2013 17:48
thats_it
jo, TVpaint, to byl v dobách Amigy docela skvělý program :-)
touchwood 05.02.2013 22:38
touchwood
Já tedy nevím, ale vy jste se opravdu teď probudil a přemýšlíte, kde proflákáte další roky. Na brzké…
ms 04.02.2013 20:12
ms
Děkuji za váš názor, sice mám nějaký problém, ale zajímalo mě, jak na to lidi budou reagovat, jestli…
thats_it 05.02.2013 18:39
thats_it
zkus si na ty skoly zavolat, to mas nejednodusi. Multimedia a grafický design, což obnáší animace j…
RedMaX 05.02.2013 22:07
RedMaX
Stačí se zeptat strejdy a třeba...a třeba...
ms 05.02.2013 22:37
ms
Víte význam úsloví: "Pět minut po dvanácté!"? Kdybyste se zajímal už před tím rokem místo CS... Vždy…
ms 05.02.2013 22:35
ms
Pozdní dodatek: Co je rastrová a vektorová grafika, uveďte příklady použití. Napište, o jaké soubory…
ms 06.02.2013 10:57
ms
Já se s vámi nechci hádat a ani nebudu. Věty, které dávají (Logický smysl). :) Chyby se stávají...my…
thats_it 08.02.2013 15:31
thats_it
jenom takova poznamka, co mas za stredni skolu? Ja sice nejsem grafik,ale s par lidma se znam a prij…
RedMaX 08.02.2013 15:52
RedMaX
na grafiku potřeba "škola" není. Technika a určité historickovědní pozadí se dá naučit za několik ve…
touchwood 08.02.2013 16:00
touchwood
S tím rozhodně nesouhlasím! Aspoňstduovat grafiku na střední škole je důležité, rozhodně zajímavé al… poslední
tera2 13.02.2013 12:04
tera2
Chodím na Gymnázium Ivana Olbrachta v Semilech, jelikož tam chodili oba mí bratři, tak jsem šel v je…
thats_it 08.02.2013 16:06
thats_it
takže v podstatě neumíš ani základní techniky... edit: a matlat pouhou skicu 2 hodiny, no, nechceš…
touchwood 08.02.2013 16:23
touchwood
prave to jsem mu chtel mirne naznacit, ze technicke skoly jsou spis o programovani, ikdyz treba graf…
RedMaX 08.02.2013 16:26
RedMaX
Tak to já pouze zkouším. Je to tužkou na A4 a tepr začínám. A nematlal jsme to 2 hodiny. Ten čas jse…
thats_it 08.02.2013 16:27
thats_it
Mno, tedy,... Asi tak nějak. V tomto případě je jedinou možnou radou asi to, abyste si našel takový…
ms 08.02.2013 18:18
ms
Tak když jste to napsal takhle, tak to zase já na to talent trochu mam. Kreslím is už od mala, ale a…
thats_it 08.02.2013 19:41
thats_it
Pokud nemáte výjimečný talent, tak s uměleckou školou by mohl být problém - na umělecké VŠ jdou zpra…
wert 08.02.2013 16:53
wert
Já osobně nevím, jestli mám talent. Mnoho lidí v okolí, kteří mě viděli kreslit mi říkali, že mám ta…
thats_it 08.02.2013 17:02
thats_it

V Praze mas umeleckoprumyslovou VS, tak to zkus tam.

Jinak programovani her a grafika do her jsou dve ruzne discipliny, kazda se uci jinde, programovani mas na CVUT nebo VSE, v Liberci mate taky nejakou technickou skolu a fakulta informatiky je tam taky.

Ohledne grafiky ti doporucuju samostudium, znam jednoho cloveka, kterej si doma s 3D Studiem a dalsima podobnyma programama hral uz od stredni skoly, postupne zacal svy prace umistovat na web a posilat do ruznejch soutezi a firmam zabyvajicima se 3D grafikou az mu jedna nabidla staz v Anglii.

Já osobně nechci programovat hry..spíš tu grafiku dělat.

To jsem tam napsal, protože třeba na tý soukromce jsme se na tom Gaudeamu ptali profesora z tý školy a ukazoval nám bakalářský práce studentů a dělali grafiku do her a rovnou udělali i flash hru..a řikal, že ty základy se tam naučej jakoby k tomu, ale normálně se tma dělali i animace a tak..

Klidně něco napůl s programováním, ale chci dělat grafiku. Kdybys věděl ještě o něčem, ale stejně děkuj, podívám sen a to.

A k tomu samostudium bych se chtěl zeptat, v čem se to učit, ono je totiž víc programů na dělání grafiky atd... a kdybych to chtěl zkusit ve flashy, tak myslim, že stojí něco okolo 13 tisíc korun..a na doma si to koupit za takový prachy... teda někde bych to sehnal asi i jinak, ale stejně..a jestli je takhle drahý všechno..a já o tom sám nemam žádnou páru, tudíž bych potřeboval radu, s čím začít a v jakém programu. Nějaká stránka, která by mi mohla pomoct.

Chci potom mit hlavně uplatnění, abych si tim mohl vydělat...Filmová grafika by taky šla, to dělají prej taky na PC třeba do (plácnu) doby ledový a tak.

Já tedy nevím, ale vy jste se opravdu teď probudil a přemýšlíte, kde proflákáte další roky. Na brzkého maturanta písemný projev nic moc. Viz hned titulek - vy máte problém s nějakou vysokou školou? Máte snad problém s výběrem studijního oboru a příslušné vysoké školy.

...a doma si kreslim často...Baví mě kreslit a dělat grafiku, ale nemam s tím skoro žádné zkušenosti...

V čem, jak, co? Když vás něco baví, tak si najdete způsob, jak to dělat a vzdělávat se. Zatím se spíše ukazuje, že vaším zájmem je tak hraní her. Kdybyste měl zájem a byl třeba samouk, pak byste byl schopen napsat a případně i ukázat, co jste schopen vytvořit.

Na umělecké školy je potřeba talent, počítačová grafika se snoubí s matematikou. Na VŠ vás nebudou vodit za ručičku a přebalovat, předpokládá se určitá míra schopnosti samostatné práce a studia. Zaměření a třeba i sylaby jednotlivých předmětů jsou dostupné na stránkách škol a příslušných fakult. Není problém si je prohlédnout.

Poznámka: Viz výše, doplním další program.

Děkuji za váš názor, sice mám nějaký problém, ale zajímalo mě, jak na to lidi budou reagovat, jestliže napíši nespisovný text, ve kterém skoro nic neuvádim. :) Ano, máte pravdu, pouze tedy nesouhlasím s tím, že já osobně nic nedělám. ;-) Jelikož zkouším všechny různé programy. A koukám, že vy pouze poukazujete na minulost, která je, jak říkám POUZE minulost a dále o mě nic nevíte. :) Děkuji za program.

Zcela určitě ocením všechnu vaši pomoc. Nyní zkusím napsat podrobněji, co bych se chtěl učit. Chtěl bych studovat na vysoké škole Multimedia a grafický design, což obnáší animace jak 2D, tak 3D, informatika a trochu fyzika k tomu musí být (o je samozřejmé) a webdesign by také nebyl nazbyt. Našel jsem si školy, na které bych se mohl přihlásit, ale hledám odpovědi na pár dalších otázek: Mohl bych se tyto jmenované předměty učit třeba na VŠE v Praze ve fakultě informatiky a statistiky?,

Můžu se ještě přihlásit na umělecko-průmyslovou školu v Praze? Jelikož na jejich stránkách jsem to po hodině hledání s kamarádem nenašel. Možná jsme to pouze přehlídli. (viz. link: www.vsup.cz),

Je nějaká škola vysokého studia techniky s informatikou schopna mě naučit tyto zmiňované předměty? (doplňuji, že chci, aby byli prioritou, a když to nebude možné, tak aspoň, aby tam vůbec byly)

Vím, že jsem zaspal, je to moje vina, ale aspoň nyní se s tím snažím něco udělat, tak mě prosím neschazujte.
Děkuji.

zkus si na ty skoly zavolat, to mas nejednodusi.

Multimedia a grafický design, což obnáší animace jak 2D, tak 3D

Je nějaká škola vysokého studia techniky s informatikou

ja se porad domnivam, ze si pletes pojmy grafika a informatika, obavam se, ze technicky inzenyrsky zamerene skoly se grafikou nezabyvaji, to plati i pro zminenou VSE.

Víte význam úsloví: "Pět minut po dvanácté!"? Kdybyste se zajímal už před tím rokem místo CS... Vždyť je už únor!
"...jestliže napíši nespisovný text..." - zkuste ještě jednou se pokusit pochopit, co jsem vůbec napsal! Já opominul hrubé pravopisné chyby, kterých by se gymnazista neměl dopouštět, ale větu nedávající logický smysl!

Pokud hodláte dokonce studovat nějaký obor v oblasti ITC, pak byste snad měl být schopen se sám podívat na webové stránky jednotlivých univerzit a fakult a posoudit jejich nabídku! To tady po lidech chcete, aby se fofrem probírali webovými stránkami výše uvedených za vás?! Spousta univerzit má zvyk ke konci roku pořádat: "Dny otevřených dveří" pro rodiče a zájemce o studium, kde jste se mohl informovat, pokud byste ovšem nebyl jak Šípková Růženka.

"...Jelikož zkouším všechny různé programy..." - a jaké vůbec, to si pamatujete? Žádná škola vás nic nenaučí, to musíte chtít hlavně vy.
"...A koukám, že vy pouze poukazujete na minulost, která je, jak říkám POUZE minulost a dále o mě nic nevíte..." - i to málo stačí na vytvoření si představy o dané osobě a jejich schopnostech. Zkuste si jen přečíst, co jste napsal, v jednom souvětí se dokážete dokonale popřít. Navíc jste vůbec nebyl schopen prezentovat vaše dovednosti - budíte dojem huráisty, který se najednou rozhodl cosi dělat a ví o tom leda lautr "pííííp - politickokorektníautocenzura".

Při představě, že máte dokonce volební právo, tak mne polévá studený pot. Na margo této hádky mohu pouze podotknout, že i u technicky zaměřených se dříve jaksi předpokládalo, že budou mít kultivovaný písemný projev a vzhledem k zaměření budou schopni jasně logicky formulovat svou myšlenku do formy psaného textu. Dodnes se tomu věnuje dokonce předmět obvykle nazvaný: "Technická dokumentace"...
Shrnutí je celkem jasné - fofrem si vyberte jakýkoliv obor kvůli odvodům (sociální, zdravotní), případný přestup bude aktuální až později, pokud vůbec přežijete s vaším přístupem zimní semestr (základní filtr).

Já se s vámi nechci hádat a ani nebudu. Věty, které dávají (Logický smysl). :) Chyby se stávají...myslete si, co chcete.

Já jsem schopen se na webové stránky kouknout a také jsem tak učinil, ale často se mi stávalo, že na stránkách školy, nebo na stránkách její fakulty nebyli inrofmace, které jsem se potřeboval dozvědět. nadále jsem je tam nenašel, i po delším hledání (prošel jsem úplně všechno).

Vy jste mě úplně nepochopil. Já po nikom nic nechci, to je pouze vaše vůle mi pomoct a já jsem pouze uvedl link na stránku školy, kde jsem to nemohl najít. A vy když chcete, tak mi můžete ukázat, že jsme se přehlídl, a že tam dny otevřených dveří, a do kdy se dávají přihlášky na některých stránkách, opravdu jsou.
Některé stránky škol jsou ještě k tomu z části nefunkční. Tudíž mě to odrazuje se tam i hlásit, ale stránky mi o té škole vše neřeknou.

Zkouším programy Pencil (základní stopmotion)-primitivní program, dále jsem zkoušel programovat v Pythonu a Gamemaker.
Na grafiku toho moc nebylo, ale nyní se učím pracovat s Flashem CS6 (professional).

Omlouvám se, ale nevím, co znamená huráista a na internetu jsem to opravdu nenašel. (Možná moje stupidita.)
Nejsem v písemném projevu zcela dokonalý, ale myslím si, že alespoň na nějaké té průměrné výši jsem.

Děkuji, za informace, které jste mi zdělil. Další možnost, která by připadala v úvahu, ale našel jsem školy, na které ještě mam trochu času se dostat a tudíž vynaložím své úsilí k tomu, abych se na některou z těch vysokých škol dostal.

Na naší škole se opravdu informatika vyučuje stylem, že příjde vyučující učitel. Řekne: Vyhledávejte si informace na internetu. A poté se zavře do svého kabinetu a za 2 hodiny vyleze. Přičemž máme 2 hodiny týdně a to jenom prvních 5 ročníků. Občas vylezl z kabinetu, naučil nás pracovat s programem Microsoft Word, Powerpoint a další programy téže úrovně. Takže moje znalosti informatiky jsou opravdu skoro nulové.

Vím, zaspal jsem, je to můj problém, ale hledám vysoké školy na které bych se mohl přihlásit, byl jsem na Gaudeamu v Praze a nyní diskutuji s absolventem vysoké školy, na kterou bych se chtěl dostat. Ptám se ho ohledně přijímacích zkoušek hlavně. (Portfolio a úkoly při návštěve přijímacího řízení.)

Prošel jsem už spoustu stránek vysokých škol. Na den otevřených dveří se teprv pojedu podívat. Nyní se snažím přijít na to, přez jaký program bych mohl doupravit a dodělat obrázky, které nakreslím ve svém volném čase. A dále jakými pomůckami bych mohl zkoušet kreslit. Snažím se nyní najít svůj vlastní styl kreslení.

Také mě zajímalo, jestli se můžu zaměřit na technických vysokých školách Na Grafiku, jelikož při ptaní na Gaudeamu nám každý odpovídal, že na jejich vysoké technické škole se učí převážně programovat, a to já osobně tolik nechci. Chci se učit převážně programovat v grafických programech a v příslušných jazycích, jenomže na technických školách prý probírají zmiňované programování s fyzikou. Vím, že se fyzice nevyhnu, ale nechci probírat prioritně hardware.

Na toto fórum jsem psal proto, abych se dozvěděl, jestli mi někdo nemůže poradit z vlastní zkušenosti se školou, na které třeba byl, nebo měl kamaráda. Někdo v oboru, který mi k tomu může něco poradit.
Omlouvám se za mou gramatiku, nebo mé vyjadřování. Určitě jsem se vyjádřil předtím špatně a nyní asi též.

Ještě jsme zapomněl napsat, že máte pravdu s tím, že o Grafice nemam skoro ani páru. Kreslím si pouze poslední rok, tudíž jsem toho ještě moc nenakreslil a dřív jsem ještě nevěděl, že se tomu chci věnovat více.

PS: Neříkám, že jsem mistr v kreslení, ale zcela k zahození to není.

jenom takova poznamka, co mas za stredni skolu? Ja sice nejsem grafik,ale s par lidma se znam a prijde mi, ze to co se chces ucit na VS oni uz umeli ze stredni - prumyslova graficka stredni skola.

S tím rozhodně nesouhlasím! Aspoňstduovat grafiku na střední škole je důležité, rozhodně zajímavé ale taky je to pořádná makačka, když si vyberete kvalitní školu. Věci jako typografie, kompozice, korektury jsou taky důležité, protože pak vznikají hnusný paskvily českejch rádoby grafiku, který neví kde na plakátě napsat divis a kde pomlčku.

Chodím na Gymnázium Ivana Olbrachta v Semilech, jelikož tam chodili oba mí bratři, tak jsem šel v jejich stopách. Probírá se tam obecné učivo. Ale informatiku...mohu říci, že jsem tento předmět na této škole neměl. Na tuto školu jsem šel ze základní školy z 5. třídy.
Já chci tvořit.
Třeba dnes jsem kreslil obrázek tužkou na A4 2 hodiny, ale mám problém. Nevím, čím je dobré to zvýraznit, asi budu muset fixou. Poté to nahrát do počítače a poté bych to chtěl upravit v nějakém programu, protože jinak nezískám barvu, jako je třeba na plakátech a tak. Ale nevím v jakém. Něco jsem našel o flash ilustrátor, tak to zkusím.

prave to jsem mu chtel mirne naznacit, ze technicke skoly jsou spis o programovani, ikdyz treba grafiky a na umelecke bude mit problem ve forme talentovek, predevedeni sve dosavadni prace, atd. - proste to co konkurence (jini zajemci o studium) uz umi ze stredni nebo samostudiem.

Tak to já pouze zkouším. Je to tužkou na A4 a tepr začínám. A nematlal jsme to 2 hodiny. Ten čas jsem tka plánul. Kreslil jsem to tak 20 minut, ale trvalo mi to dýl, protože jsem u toho musel dělat ještě něco jiného a taky jsem kreslil z fleku a rovnou vymýjšlel, co tam nakreslím. Zkoušel jsem vymýšlet věci, který jsem ještě nekreslil. Chtěl bych to dělat. Na nic jiného, co by mě bavilo jsem zatím nepřišel. Ani na Gaudeamu jsem pozoroval přednášky a nic mě nezaujalo. Ve škole jsem si v knihovně projel seznam vysokých škol a stále nic.

Ale jeden absolvent, který chodil o ročník výš a minulý rok odmaturoval si udělal portfolio sám ve svém volném čase a dostal se na tuto školu: http://www.hollarka.cz/vyssi-odborna-skola/vzdelav aci-program-kresba-a-ilustrace-v-mediich , kam bych taky chtěl, ale talentovky mi dají zabrat.

Nyní se snažím vymýšlet postavičky atd., najít si styl, kreslit nové věci a tak. Spíš tak zkoušim a taky aspoň vidim, jak to pak vypadá..

Mno, tedy,...
Asi tak nějak. V tomto případě je jedinou možnou radou asi to, abyste si našel takový obor, který jste schopen prolést a dosáhnout na nějakou akademickou hodnost, tj. bakalář.
Talent není nemoc a nedá se se "chytnout", takže pochybuji, že se projevil v posledním roce. Tím odpadají školy uměleckého zaměření, kde jsou obvyklé talentové zkoušky. Že se najednou z ničeho nic vrhnete na kreslení a najednou hledáte nějaký program "na grafiku", tak to moc nevytrhne. Asi vám nezbude, abyste se vrátil na zem a našel něco přiměřeného. Stejně "prvý" stupeň VŠ je spíše obecný.

Tak když jste to napsal takhle, tak to zase já na to talent trochu mam. Kreslím is už od mala, ale až v poslední době jsem se začal více snažit. Když mi každý řikal, žem i to jde. To je hlavně důvod, proč mě to baví, že mi to jde.

Podle mě to není zcela nereálné. Děkuji za váš názor a za ty školy, co jste sem napsali. Možná to zkusím se lehkčími školami a potom uvidím, kam mě vemou.

Já osobně nevím, jestli mám talent. Mnoho lidí v okolí, kteří mě viděli kreslit mi říkali, že mám talent, ale ještě jsem toho málo dohromady nakreslil, tudíž možná talent trochu mám, ale ještě jsem ho pořádně takzvaně neoprášil.
Tato škola by nebyla zcela špatná. Už jsem na ní koukal, děkuji za připomenutí, asi jí také zkusím.

Kreslit mě baví a kreslit docela i umím. Ale jestli se tomu dá říci vyjímečný talent to nevím. Chodil jsme do kroužku kreslení. Ve škole na výtvarce mě taky pořád chválila...vyhrál jsem i nějaké soutěže v kreslení. Nevím, jestli jsem skromný a nebo kreslit neumím, ale jde o to, že jsme toho prostě ještě nakreslil málo.

Bohužel by byl s těma talentovkama asi největší problém. Je mi jasné, že mam velmi malou šanci na to se tam dostat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru