Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém se základní deskou Asus CUSL 2

Zdravím vás všechny. Chtěl bych poprosit o radu.. Mám doma starší komponenty z mého předchozího počítače, mimo jiné i základní desku Asus CUSL 2. Rozhodl jsem se, že ji využiju a dám do kupy PC, který budu využívat pouze na práci (word, excel atd.). Ovšem nastal problém v tom, že po spuštění PC se mi nenačítá ani HDD, ani CD rom. Neustále se mi zobrazuje, že nejsou připojeny. Několikrát jsem vše prošel a jsem si jistý, že je to připojeno správně. Předpokládám, že problém je na základní desce :-), ovšem netuším jaký. Byl by někdo schopný a ochotný mi poradit? Předem všem děkuji.

Předmět Autor Datum
Neustále se mi zobrazuje, že nejsou připojeny to sa ti zobrazuje jakym zahadnym sposobom? Mozes sem…
MM.. 28.11.2012 22:18
MM..
Asus CUSL2 jsem měl - skvělá deska - ale SATA konektory určitě neměla! ;-) Obsahuje Socket 370, ATA1…
host 28.11.2012 22:32
host
OMG, tak ma v BIOSe disablovane PATA :-D Alebo to blbo zapojil alebo najskor blbo najumproval tie za…
MM.. 28.11.2012 22:46
MM..
no, blbě zapojené to právě nemám a jumpery jsou taky dobře. tyto věci jsem kontroloval několikrát a…
Marek_11 28.11.2012 22:51
Marek_11
tak tak, přesně jak říkáš, SATA konektory nemá, jsou zde ještě ATA... a abych se vrátil k tomu zobr…
Marek_11 28.11.2012 22:49
Marek_11
Treba skontrolovat BIOS, skusit load defaults a save&exit, ked to nepomoze skontorlovat ci neni spec…
MM.. 28.11.2012 22:51
MM..
díky, projdu BIOS. Mám právě každé na svém káblu, už mě i napadlo že jsou vadné, tak jsem zkoušel dr…
Marek_11 28.11.2012 23:02
Marek_11
V manuali k doske su urcite popisane vsetky jumpre a aj ze ktora poloha ma jaky vyznam. Manual by mo…
MM.. 28.11.2012 23:04
MM..
ok, mrknu po manuálu, projdu BIOS a pak dám vědět jestli deska letěla do koše nebo funguje.. zatím d… poslední
Marek_11 28.11.2012 23:07
Marek_11

Neustále se mi zobrazuje, že nejsou připojeny

to sa ti zobrazuje jakym zahadnym sposobom? Mozes sem opisat ten text ktorym sa to "zobrazuje"?

Druha vec je kam ich mas pripojeny? trebars ich mas v SATA konektoroch ktore su defaultne v BIOSe vypnute, alebo je v BIOSe SATA controller v mode RAID co je blbo, alebo je v BIOSe SATA controller uplne vypnuty.

no, blbě zapojené to právě nemám a jumpery jsou taky dobře. tyto věci jsem kontroloval několikrát a hlavně jsou přesně tak, jak byly předtím než jsem komp rozebral.. a když jej chci složit zpět, tak nefunguje :-D

tak tak, přesně jak říkáš, SATA konektory nemá, jsou zde ještě ATA...

a abych se vrátil k tomu zobrazení... žádný záhadný způsob v tom není. Po zapnutí PC se zobrazí tabulka se základními údaji. Nedokážu teď přesně popsat co všechno je v ní uvedené, nemám jej totiž momentálně u sebe, ale vím že jsou v ní ty hlavní údaje s kterýma mám problém a to jsou Primary Master, Primary Slave atd atd., kde samozřejmě je běžně uvedený typ disku, cd romu atd.. jenže teď mám u všech NONE. a nechápu proč..

Treba skontrolovat BIOS, skusit load defaults a save&exit, ked to nepomoze skontorlovat ci neni specialne v BIOSe nejaka polozka auto detect u tychto poloziek (primary master atd).
A treba skontrolovat zariadenia jak su najumprovane. Ak mas na jednom kabli tak daj napr. disk ako master (with slave), mechaniku ako slave. Ak su kazde na svojom kabli tak vsetky dat ako master a na koniec kabla.
Moze byt aj vadny kabel. Kable zo zdroja si dufam do tych zariadeni zapojil.
Ked nepomoze nic tak to mozes vyhodit.

díky, projdu BIOS. Mám právě každé na svém káblu, už mě i napadlo že jsou vadné, tak jsem zkoušel druhé, jinak jumpery jsou taky dobře a ke zdroji je vše taky připojeno. Abych se přiznal, to že jsem možná zapomněl připojit ke zdroji mě napadlo jako první, ale doufal jsem že nejsem tak mimo :-D a naštěstí vše bylo ok. Pohraju se s tím BIOSEM jak radíš a uvidím. Mimochodem, když je řeč o jumperech.. jeden jsem našel v krabici, kde jsem měl díly od PC naskládané. Sice nechápu jak by mohl vypadnout ze základní desky sám od sebe, ale kdyby se to nějakou náhodou stalo, mohlo by mít i tohle vliv na můj problém? a hlavně jak bych zjistil kde by mohl ten jumper chybět?? Osobně sice hodně pochybuju, že by chyběl na desce, ale už zkouším všechny varianty.. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru