Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém v komunikaci bezdrátového termostatu Jablotron TP-60

Dobrý den,mám problém s bezdrátovýn termostatem topení Jablotron TP-60.Vlastním jej a bezproblémově používám téměř šest roků až do deď bez sebemenšího problému.Ale asi před týdnem mi začal vypovídat službu.Prostě přestal sepínat podle nastavených hodnot.Vyměnil jsem baterky,2x,resetoval.. a nepomohlo.Pomůže až to,když jej vemu a dám do místnosti s vysílačem,přes který pracuje.V návodu se píše,že by měl fungovat až do 100m od vysílače a teď je to tak maximálně 5 metrů.Nenašel by se někdo znalý mého problému a neporadil mi ,v čem by mohla býti chyba?Je to pro mne dosti podstatná věc,neboť v dnešních mrazech mají mé dcery v pokojí ráno 16 stupňů jen díky nefunkčnosti rega.

Předmět Autor Datum
Napadá mne, jestli někde poblíž nezačalo fungovat nějaké zařízení, které by ten bezdrátový termostat…
Yarda 14.02.2012 09:12
Yarda
Znalí jsem, mám i certifikáty od Jablotronu (zabezpečovačka), ale proč to dělá můžu stejně jen typov…
Uroboros 14.02.2012 09:45
Uroboros
Proč by to nemohlo být rušené? Sice to má nějaký bezpečný kód aby to nereagovalo na něco jiného než…
Yarda 14.02.2012 10:32
Yarda
Nevím o nikom takovém v mém okolí,žádné změny nenastaly prostě to doposud šlapalo jako hodinky i z d…
tlustymirek 14.02.2012 11:06
tlustymirek
v rámci rušení jsme s vysílačema/přjímačema vyzkoušeli opravdu hodně (včetně rušičky), jablotron má…
Uroboros 14.02.2012 16:47
Uroboros
Uroboros -dotaz: Na jaké frekvenci tyto zařízení z Jablotronu pracují cca 430Mhz? Jestli ano a jestl…
Zerozero 14.02.2012 18:43
Zerozero
Sousedů už jsem se ptal,nic nového a bezdrátový teploměr mám také ale již pět roků,takže to nemůže b…
tlustymirek 15.02.2012 09:56
tlustymirek
šikovnej radioamatér by to mohl opravit, nebo alespoň diagnostikovat. Vypadá to že ten vysílač nemá…
paul 15.02.2012 12:15
paul
Vlhko sice máme ale teplota v pokoji v noci 19 přes den 21 stupńů...
tlustymirek 15.02.2012 13:50
tlustymirek
Jak je zařízení napájeno? Pokud je napájeno z baterií, šel by udělat pokus. Zanést to na místo vzdál…
Zerozero 15.02.2012 15:12
Zerozero
vy máte kotel v pokoji??? jsem se ptal jestli nenachlad přijímač....ne pokjové čidlo s vysílačem...
paul 15.02.2012 15:17
paul
Ne mám kotel v kotelně,za zdí u tropu v kuchyni vysílač no a termostat jsem již psal jak s ním bojuj…
tlustymirek 15.02.2012 16:14
tlustymirek
staré mrchy od jablotronu jsou na 433MHZ to je v dnešní době dost zarušitelná frekvence. Nové výrobk…
mik.miky 27.02.2013 22:31
mik.miky
Přes dveře to také nejde,ale když je otevřu tak to funguje.Dveře jsou obyčejné papíráky,tak už fakt…
tlustymirek 14.02.2012 16:26
tlustymirek
Možná napájecí zdroj přijímače, je napájen z 230 V, takže změřit elektrolyty ve zdroji (nejčastější…
jindra2 15.02.2012 16:13
jindra2
Vážený pane. Nám stejný problem jako vy a nemůžu na to taky přijít. on mi zase sepína ele zas nevypí…
szmek.w 27.02.2013 15:54
szmek.w
spojte se s Jablotronem, v servisu svých výrobků jsou dost ochotní
hujer 123 28.02.2013 15:04
hujer 123
A co na to výrobce? Sice to asi už nemá v nabídce, ale opravit nebo poradit by mohl.
Yarda 28.02.2013 07:23
Yarda
Nevytekly Vám baterie do vysílače? Pokud by vytekly na vysílací obvody mohlo by dojít ke snížení výk…
Karel_ 28.02.2013 09:16
Karel_
Problém je způsoben ztrátou kapacity kondenzátorů, podobný problém mají i bezdrátová čidla Jablotron…
Technik kondík 24.08.2016 07:22
Technik kondík
Asi toto bude ten problém - vysušený elektrolytický kondenzátor. Po těch letech by to tomu i odpovíd… poslední
MilP 24.08.2016 09:10
MilP

Napadá mne, jestli někde poblíž nezačalo fungovat nějaké zařízení, které by ten bezdrátový termostat rušilo. Nedá se vysledovat nějaká časová zákonitost, kdy ty problémy nastávají? Stává se to pravidelně nebo jen občas? Zkusil jste se zeptat výrobce? Já jsem měl bezdrátový regulátor od Conrada, taky nebyl moc spolehlivý, tak jsem si koupil Jablotron a ten šlape jako hodinky.

Znalí jsem, mám i certifikáty od Jablotronu (zabezpečovačka), ale proč to dělá můžu stejně jen typovat. Pokud to předtím na stejných místech fungovalo, tak to není dosahem, leda by odešli antény, což pochybuju. 100m dosah je brán na volném prostranství a občas ani tam se k té hodnotě člověk nedostane a už při polovině čidla resp. ústředny hlásí chyby. V některých stavbách je problém projít i jen jednou stěnou či stropem, jak sem říkal, pokud to fungovalo předtím, musí stále. To sem řešit nechtěl. Rušený být přenos nemůže, každé čidlo má svůj kód a není problém do jedné stavby dát třeba 100 čidel a vše funguje jak má, tady problém taky nebude.
Zkusil bych ještě jedny nové kvalitní baterie (Panasonic Evoia, Novaline, Duracell). Když nezabere, tak rozebrat a okouknout anténky (ale typuju, že jsou na obou zařízeních leptané a tam by neměl být problém, ústředna zabezpečovačky je bez ant hluchá-slepá, ale tam je malá prutová). Kdyžtak ho umístit někam ke dveřím, těmi signál prostupuje líp než zdí.

Proč by to nemohlo být rušené? Sice to má nějaký bezpečný kód aby to nereagovalo na něco jiného než má, ale pokud je někde v okolí na stejné frekvenci puštěný jiný, silnější vysílač, tak ten signál z termostatu do čidla může přehlušit. Nenastěhoval se do vašeho okolí nějaký radioamatér?

Nevím o nikom takovém v mém okolí,žádné změny nenastaly prostě to doposud šlapalo jako hodinky i z daleko větší vzdálenosti,najednou jako když utne.Jediné co je nového ,je sousedka nad námi ale ta už tu bydlí od podzimu.Zdá se mi,že to začalo dělat někdy v období začátku těch velkých mrazů.

v rámci rušení jsme s vysílačema/přjímačema vyzkoušeli opravdu hodně (včetně rušičky), jablotron má na tohle systém fakt odolnej (oproti jiným) a pochybuju, že do tohohle by dávali něco jinýho než do zabezpečovačky

juknul bych na ty antény, v záruce už to stejně neni a horší to nebude

Uroboros -dotaz: Na jaké frekvenci tyto zařízení z Jablotronu pracují cca 430Mhz? Jestli ano a jestli si tu frekvenci nepletu, tak tam vysílá čím dál více podobných zařízení. Proto bych nejspíš sázel na to rušení. Signál je sice kódovaný aby se nepletl s jiným signálem, ale pokud se vyskytne signál se stejnou frekvencí silnější než užitečný dojde k mazání užitečného signálu. Radioamatéři dobře znají. Myslím si že zabezpečovačky používají silnější signál k vůli odolnosti, než třeba bezdr. termostaty a pod.
Například dálkově ovládané zásuvky, otvírání vrat a pod. by problém asi neměly způsobit, signál je jen krátkodobý. Ale například bezdrátový venkovní teploměr vysílá informaci velmi často, tím by druhé zařízení ovlivnit mohl. To by dost odpovídalo popisu poruchy. V blízkosti systém funguje, má signál přehlušující rušení. Při oddálení se rušivý signál stane dominantním. Poptal bych se sousedů zdali nemají podobné zařízení. Pokud se nějaké zařízení nenajde, jedná se asi o poruchu (rozladění, ztrátu výkonu, citlivosti) termostatu.

Sousedů už jsem se ptal,nic nového a bezdrátový teploměr mám také ale již pět roků,takže to nemůže být příčinou ,asi to opravdu vidím na poruchu termostatu.Taková porucha se pravděpodobně řeší koupí nového termostatu?Je ale zajímavé,když mám termostat na chodbě mezi kuchyní,kde je vysílač funguje vše i přes zavřené dveře,s dřevěnou zárubní, jakmile ho dám o metr dál do pokojíku, termostat jde jen přes otevřené dveře s kovovou zárubní.Je tam opravdu rozdíl jenom jeden metr a typ zárubně,což je ale stejně asi blbost.

Jak je zařízení napájeno? Pokud je napájeno z baterií, šel by udělat pokus. Zanést to na místo vzdálené všem rušivým signálům. Třeba na pole a vyzkoušet dosah na zcela volném prostranství. Z výsledku by se dalo usoudit na stav.
Použitá frekvence může být tak trochu alchymie. Uvnitř objektu je mnoho odrazů, sčítání a odčítání signálu a proto se může stát, že jen umístění nějakého předmětu někam, může signál narušit. Také změna polohy vysílače, nebo přijímače jen o pár centimetrů může příjem podstatně změnit. Ale ve většině případů u těchto zařízení pokud nepracují přes nekolik zdí, nebývá problém.
Zatím to asi vypadá skutečně na nějakou poruchu.

Ne mám kotel v kotelně,za zdí u tropu v kuchyni vysílač no a termostat jsem již psal jak s ním bojuji.To čidlo s anténou je napevno na zdi.Dnes jsem počkal až spadne teplota a šel jsem dále do bytu.Rego dalo impuls ,ukáže se tam takový komínek z čárek ale kotel nesepne.To jsem vlastně zapomněl udat,termostat vždy signál dá,podle toho komínku ale na vysílači se nerožne kontrolka a tudíž nesepne kotel.

Nevytekly Vám baterie do vysílače? Pokud by vytekly na vysílací obvody mohlo by dojít ke snížení výkonu.

Jak píšou ostatní nade mnou, problém může být technický (vyteklé baterie, natečená voda do vysílače, pád vysílače, chvilkové přepólování baterií a tím poškození vysílače, špatně vyfiltrované napětí ve zdroji přijímače..) nebo je prostor Vašeho bytu zarušený něčím co vysílá (bezdrátový telefon - staré myslím pracovaly na nižší frekvenci, AV vysílač, atd., prostě se nějaký vysílač mohl poškodit a mohl zarušit prostor).

Co se dělo s vysílačem zřejmě víte, pokud to jde zkusil bych jiný zdroj přijímače nebo se domluvit s nějakým známým a vzít zdroj na osciloskop nebo v něm rovnou preventivně vyměnit filtrační kondenzátory. Co se týká zarušení vzít přijímač s vysílačem jinam.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru