Avatar uživatele
quentos

Co je na tom pravdy, že vypnutý, na omak „studený“ spotřebič stále „žere“ nějakou energii, je-li zapojen do zásuvky?

I když prý zanedbatelnou. Vzhledem k tomu, jak je studenej, mi to přijde absurdní.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? anonym, iceT, Kerberus, franku, soudek, rvrablik před 4766 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Úplně laicky. Spotřebič který má mechanický vypinač pří vypnutí nemá žádnou spotřebu!
Spotřebiče, které se zapínají pouhým stiskem tlačítka ( neplést si to s tím mechanickým vypinačem – ten vždycky nějak cvakne) nebo dálkovým ovládáním mají vždy nějakou spotřebu. Stavu kdy je takto spotřebič vypnutý se říka standby režim a jeho příkon je od několika desetin watů do 15 W. Třeba počítač s tiskárnou mně dělá dohromady 20 W ve standby režimu. Set top top dělá dokonce 20 W sám a v provozu 25 W !!!. A tak jsem to musel začít vypínat dálkově ovládanou zásuvkou. Ta má spotřebu jen 0,5 W. I mikrovlnka která nemá mechanický vypínač má nějakou spotřebu.
Nyní se to většinou již udává v dokumentaci a spotřeby ve standBy režimu jsou řádově desetiny vatů ale není to na 100 %. I v dnešní době se najdou spotřebiče se spotřebou 10 W a pod.

Pokud je takovýchto spotřebičú několik docela se ta nasbírá!! Je si to třeba ujasnit a případně začít spotřebiče vypínat.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dom Tailor

Jo, jak na tom něco svítí, tak to automaticky žere, ale je to zanedbatelný, i když z dlouhodobějšího hlediska možná… A taky asi jak co… No já stejně rači všechno vypínám, mám zásuvky s vypínačem a přepěťovou ochranou… 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Já...

Máš-li na mysli spotřební (tzv.„černou“) elektroniku, tak si pochopitelně ve StandBy režimu svý bere – už jenom proto, že běží obvody, které čekají na „povel“ z DO. A je-li jich hned několik (kde si jsem četl seriózní zprávu), tak to může v součtu za rok dělat řádově i tisícikoruny…

Ale nevím jaký spotřebič máš na mysli „na omak studený“… El.plotýnku? Žehličku? Přímotopy?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Zrovna mám zapojený měřič na pračce,která je v klidu a přístroj nezaznamenává žádnou spotřebu.Určitě nějaký spotřeba bude,když je přístroj zapnutý v takzvané pohotovosti. Stanby či jak se tomu zeve.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
rvrablik

Faktem je, že tzv. STANDBY režim (tj. stále pod napětím např. pro reakci na povel z dálkového ovladače) skutečně spotřebovává elektřinu (tj. má spotřebu, resp. příkon).

Druhým, velmi podstatným faktem je, jakou má ve STANDBY spotřebu!!! Existuje totiž několik verzí (definic režimu a výrobci jej navíc postupně vylepšovali).

Obecně se lze setkat se spotřebiči, které mají ve STANDBY spotřebu:

  1. řádově desítku Watt (tj. 5–10W)

např. stará malá TV „Daewoo“ si měla 9W tj. při celodenním „vypnutí“ spotřebu elektřiny 216Wh tedy 0,22kWh/Den tj. 0,22×30,4dnů=­6,7kWh/Měsíc!!! jen tak – bez užitku!!! Jedná se však opravdu o staré spotřebiče

  1. řádově jednotky Watt (1–5W)

starší, ale pořád použitelné spotřebiče

  1. řádově jednotky Watt (0.1–0.9)

u moderních/nových TV prakticky standard, ale prosazuje se i u jiných spotřebičů (některé mají i speciální označení)

Chce to ale jen pídit se a nejlépe změřit Wattmetrem (nutný kolem 800–100kč se zobrazováním desetin W!) Odhaduji přesnost kolem asi 0,5W. Z toho vyplývá, že:

ad1) spotřebičů se okamžitě jakkoliv zbavit

ad2) poohlédnout se po novém spotřebiči, popř. jej napojit na prodlužku (nikoliv ochranu proti blesku, protože ta má taky svou vlastní spotřebu!!!) s vypínačem

ad3) neřešit, je to prostě současná technologická špička a vynaložené náklady na řešení (hlavně nervy a čas) nedávají vůbec žádný smysl. Maximálně napojit na prodlužku s vypínačem (ale to jen tak, abyste si zažil „pravidlo vypínat spotřebič od sítě úplně, když jej nepotřebujete!“)

před 4726 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek