Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problémy se SATA disky + "hýbání" s režimem Enhanced/Compatible

V PC jsou dva stejné (500GB) SATA disky, zapojené do slotů 2 a 5 (z šesti na základní desce).

Původně nainstalovány XP na primátní/aktivní particii disku 0, velikost 25GB, NTFS. Následně na prvním disku vytvořen logický oddíl a na něm 3 logické disky D,E,F (D FAT32, E a F NTFS).

Vše toto se dělo v režimu SATA enhanced.

Následně se mi ale nedařilo rozumně spustit bootovatelný Acronis True Image a proto jsem přepnul na compatible režim SATA, viz http://pc.poradna.net/question/view/153823-acronis- true-image-nenajde-pevne-disky

Udělal jsem v ATI zálohu céčka (vč. MBR). Pak spustil instalaci Vista, na disk E. Po instalaci a restartech jsem asi cosi zdrbal při instalaci ovladačů chipsetu (mělo dojít ke dvěma restartům, po každé instalované "komponentě" a já po první na to zapomněl a nainstaloval ovladače grafiky :-/) Ve Vistách se pak "u hodin" objevovaly upozornění na chyby a nutnosti spustit chkdsk na disku s Vistama. Což jsem provedl, několikrát, opravovalo se spousta chyb (lítalo to po obrazovce jako divé...), ale výsledek byl nulový: pořád žádost na další chkdsk.

OK, obnovil jsem XP na céčku ze zálohy ATI (aby zmizel dualboot), a zformátoval E (kde byla Vista). Ve správci disků v XP se mi ale přehodilo pořadí disků, jako první je teď prázdný disk, který byl předtím jako druhý. Písmena jednotek jsou OK. Nechal jsem tedy znova z bootovacího ATI CD obnovit i MBR (původně "prvního" disku z XP), ale je to furt stejné...

Když ale opět přepnu do Enhanced režimu, pořadí disku se v XP (Správce disků) obrátí, jak má být!

K tomu mám tři podotázky:
1. Vadí to něčemu?
2. Dá se to nějak změnit?
Někde jsem se dočetl, že při compatible režimu SATA je možné namapovat jen 4 zařízení; nemůže být problém, že je mám ve slotech (dle BIOSu i fyzicky) 2 a 5?
3. Nebo můžu s těmi SATA kabely libolovně manipulovat a píchnout je jinam (pochopitelně bych chtěl, aby funkčnost XP a viditelnost obou disků zůstala zachována)?
4. Napadá mě ještě jedna možnost: XP provozovat v Enhanced režimu (jak byly nainstalovány). V enhanced nainstalovat i Visty (IMHO by to neměl být problém) a taky v něm provozovat. A do compatible přepnout pouze v případě, že by se dělala obnova nějaké systémové particie ze sítě nebo USB (protože síťové disky ani USB současná bootovací verze ATI na mém chipsetu (P35) neumí rozeznat...

Díky všem za trpělivost při čtení a rady, hlavně by mě zajímal bod 4. Píšu to hodně podrobně, moc tomu nerozumím... první zkušenost se SATA.

Doplňující informace: v PC je PATA DVD-ROM mechanika, disketová mechanika není (byla, ale je vadná - odzkoušeno i v druhém PC). BIOS poslední. Další info z BIOSu v tom výše uvedeném threadu.

Předmět Autor Datum
No u mě se to jmenuje normal, AHCI a RAID režim doufám že je to to samé co je u tebe normal a enhanc…
MM_tank 16.09.2007 19:59
MM_tank
K těm sata řadičům - deska má dva. Jeden sata je součástí čipsetu a jeden je na přídavném jmicron řa…
MM_tank 16.09.2007 20:05
MM_tank
Díky za poznatky. Momentálně tam mám jen XPéčka a fungujou normálně, ať je disk v módu compatible n…
L-Core 16.09.2007 20:48
L-Core
Zkusil bych ten druhý disk strčit do konektoru 1až4. Možná jej máš připojený přes tjmicron řadič co…
MM_tank 16.09.2007 22:25
MM_tank
V bezpečném režimu ATI se síť a USB nezavede, to je jasné - ale jsou vidět oba disky (v compatible i… poslední
L-Core 16.09.2007 22:56
L-Core

No u mě se to jmenuje normal, AHCI a RAID režim doufám že je to to samé co je u tebe normal a enhanced...

V Enhanced režimu ti Acronis nepojede protože ten disk nenajde - nemá podporu řadiče SATA.Když přepneš SATA na compatible režim teoreticky snížíš výkon /je to emulace starých pata disků nepojede například NCQ/ otázka jestli to poznáš. Kdysi sem to měřil a poznat to nějak nebylo...

Mě ten kompatibilní režim naštval tak sem vyměnil desku s výbavou P35 a ich9R.Jak ty visty přeinstaluju v AHCI=enhanced režimu dám vědět jestli se změnilo hodnocení výkonu disku.

XPéčka bez disketovky (to je to F6 při startu instalace) nenainstaluješ na sata v normálním - čili enhanced režimu, jde ale upravit instalační cdčko přes nlite.

S těma emulacema a vlivem na písmeno jednotky zkušenosti nemám. Teoreticky můžeš při zálohování přes bootovací cd přepnot režima na komaptibilní ale neměl by jsi zkoušet nastartovat windows. Podle mě to totiž překope ovladače disku -najde to nový hardware. A kdoví jestli to jde i naopak - podle mě ne změnu v biosu z kompatibilního na enhanced to podle mě win nerozchodí.

Nainstaloval bych vše v enhanced. Kdyby vista nenašla disk můžeš použít usb flashku a na ní mít ovladač. Při instalaci odpojuju všechny disky kromě hlavního. Dodržel bych systémový disk do prvního sata konektoru.

K těm sata řadičům - deska má dva. Jeden sata je součástí čipsetu a jeden je na přídavném jmicron řadiči - ten přidává podporu pata pro cdromky. Jestli jsi disky zapojil do koenktoru 2 a 5 je možné že je každý připojen k jinému řadiči a tím pádem když by ti chyběl ovladač k nějakému /nemáš otazník ve správci?/ tak jeden disk nemusí být vidět.

Čětl jsem si ten odkaz. Podle mě je rozumné nastavení Enhanced a režim AHCI. Ale jestli jsi ty xp neinstaloval přes disketu a F6 tak tu změnu nejspíš nerozjedou....

Díky za poznatky.

Momentálně tam mám jen XPéčka a fungujou normálně, ať je disk v módu compatible nebo enhanced. Enhanced tam bylo původně; změnil jsem to jen kvůli tomu Acronisu, abych mohl udělat zálohu (tu jsem sice mohl udělat i v enhanced, ale kdybych musel obnovovat z USB disku nebo sítě, tak by to v enhanced módu nešlo - proto jsem se nejprve snažil zajistit eventuální bezporblémovou obnovu, kdyby klekly disky v PC).

Otazníky ve správci nejsou, ať je to v compatible nebo enhanced. V XP vidím normálně oba disky.

(prvotní instalaci XP jsem nedělal, už byla hotova z Czechcomputeru... ale protože bylo nastavení SATA enhanced, předpokládám, že i takto to bylo instalováno...)

Při bootování Acronisem a compatible SATA mám dvě možnosti spuštění ATI: normální a bezpečný. Při normálním vidím první disk s OS a dalšími partišnami, síť, USB, FTP. Nevidím druhý (záložní/datový/herní) disk v PC. Při bezpečném vidím oba disky v PC, ale nevidím síž a USB.

Zakopaný pes bude v tom ATI :-/

Tohle je pro mě důležité:
Myslíš, že tím nemám tak moc zabývat, nechat to v enhanced, naistalovat takto i VISTU (ta by měla mít SATA ovladače integrované na DVD) a přepnout do compatible opravdu jen při té případné obnově ze sítě či USB?

Zkusil bych ten druhý disk strčit do konektoru 1až4. Možná jej máš připojený přes tjmicron řadič co ATI neumí. V bezpečném se asi nezavedou ovladače na síť a usb...

To compatible bude asi opravdu omezení na 4disky, bios asi nějak emuluje pro dos programy staré disky. Windows ti nenastartují asi až když bys to přepl do AHCI. Já to přepnu do ahci protože tak je to správný:-)

Jestli tam máš compatible nebo enhanced je asi z hlediska výkonu úplně jedno, sata vymoženosti NCQ, hotswap a podobne se vyuzijou až po zapnutí AHCI.

V bezpečném režimu ATI se síť a USB nezavede, to je jasné - ale jsou vidět oba disky (v compatible i enhanced módu SATA). V normálním módu ATI buď není vidět vůbec nic (enhanced SATA) nebo všechno vč. sítě a USB, kromě druhého nebootovacího disku (compatible mód).

V manuálu právě čtu, že SATA sloty 1,2,5,6 jsou master, s možností bootování a 3a 4 slave (datové disky)
Všech šest slotů je na tom "interním" řadiči (nebo jak to nazvat). JMicron má na starost UDMA pro 2 PATA zařízení (tam mám DVD-RAM) a 2x external SATA (SATA On-The-Go). Takže si myslím, že na disky ten JMicron nemá vliv.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru