Avatar uživatele
Hamon

Probíhal „polistopadový proces“ tak, jak si řadoví občané představovali?

Jak to vnímáte vy ze svého pohledu a pohledu vašeho okolí?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3822 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Spíše ne

Představy „řadových občanů“ byly velmi pravděpodobně značně odlišné od skutečnosti.
Otázkou je, zda na vině tohoto rozporu je relativní zákonitost vývoje anebo naivní očekávání občanů.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Spíše ne

Odpoveďou získam mnoho ďalších nepriateľov…
Radový občan, hlavne tí mladší, nevedeli, čo znamená kapitalizmus. Tým skôr, že v tých časoch sa ani nehovorilo o prechode na kapitalistický spôsob života, len o akejsi demokracii s naivnými predstavami o politickospo­ločenskom zriadení na území Československa. (pomlčkovú vojnu neberiem do úvahy), čo neskôr priznali aj lídri tejto revolúcie.
Naivné predstavy sveta bez hraníc padly, cestovať môžte ale za peniaze, ktoré ale mnohým obyvateľom chýbajú, ale cestovať možno. – to sa splnilo
Povinnosť pracovať, kto nepracuje je trestaný ako príživník – dnes pracovať nie je povinnosť, ale z čoho žiť? – nezamestnaní, bezdomovci
Právo na život je naďalej, ale to je všetko. Stratilo sa právo na bezplatné vzdelanie, bezplatnú zdravotnú starostlivosť,
Ale môžte cestovať a máte slobodu prejavu.
Sloboda prejavu, je naozaj sloboda prejavu? Môžem vyjadriť svoj názor, bez toho, že ma tu rovno ukrižujete? (pozrite spätne na slobodu prejaviť svoj názor na tejto stránke, koľko „názorovo ukrižovaných“ tu nájdete, niektorí ešte virtuálne žijú a dýchajú, ale kopija „strážcov brány“ ich bodá do pečene)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Spíše ne

Špatná formulace otázek.Chybí tam URČITĚ NE…Spíše ne, je jen pro ty, kteří to asi znají z vyprávění.
My jsme VĚŘILI Havlovi, který tenkrát hlásal „.....Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, ze jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků… Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím. Slibuji vám, že funkci prezidenta vezmu na jedno volební období, ale pak bych se chtěl věnovat práci dramatika......“
Celý projev najdeš na stránkách PROJEV NA KTERÝ SE NAZAPOMÍNÁ.
Nic z toho nebyla a není pravda.Havel se svýma komplicema akorát nechali rozkrást republiku a zaštiťovali se svobodou, to jen kvůli tomu, aby tady lidi neviděli jak se krade ve velkém.
Další z článků na netu LISTOPAD BYL PEČLIVĚ PŘIPRAVEN kde Zifčák (pamětníci vědí o koho jde, ostatní si to najdete ne netu) říká:" Existoval mezi disidenty určitý kastovní systém. Prim zde hráli především disidenti z Prahy, kteří se soustředili kolem Havla. Ti si také rozdělovali štědré zahraniční dary. Na Slovensko a na Moravu pak odcházely jen paběrky. Slovenští a moravští disidenti byli podle mě ti opravdoví, skuteční a mnohokrát čestní kritici režimu. Ti pražští to měli spíš jako byznys."
Ono až po revoluci (teda v pozdějších letech) začala vycházet pravda, jak to vlastně s tou revolucí bylo a jak byl český národ oblbnut několik lidmi, kteří se chtěli jen napakovat a nekoukat na to, jak se má obyčejný člověk.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
brillant

Spíše ne

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Spíše ne

Hamone, těch možností do ankety jsi napsal málo a pro příště se snaž nevynechat kategorii „Jiná možnost“. Kdyby tu byla, tak bych ti napsala, že ROZHODNĚ NE.
Nikdo určitě nečekal, že s příchodem demokracie a nějakého zvláštního druhu svobody se dočkáme mafiánských praktik ve vrcholové politice, ale i na nižších stupních státního zřízení.
To bylo keců o podpoře soukromého a žýivnostenského podnikání. Nakonec to skončilo tak, že poctivě pracující podnikatelé žijí dnes z ruky do huby a dobře se mají jenom ti, kteří přišli k nějakému majetku ne zcela čestným způsobem.
Podívej se na to kolik průšvihů je dodnes kvů-li podvodným státním zakázkám, kolik prošlo zlodějům a křivákům v ředitelských židlích tunelů a podvodů, kolik proběhlo „privatizací“ a kde skončil státní majetek (většinou za hranicemi, zde zbyly vyrabované továrny, které se dnes bourají). Všechno se to odehrávalo po listopadu poměrně rychle. U kormidla se periodicky střídaly strany, které si ještě dost nenahrabaly. Každá je spojená s aférami různého druhu a málokdo se vyzná v tom, co byla cílená politická diskreditace a co je pravda. Podstrčit důkazy není u nás vůbec žádný problém. Když je snaha někoho umlčet, tak se příčina „najde“.
Důležité ale je, kam jsme se dopracovali za těch necelých 25 let. Stát je bohatý podle toho, jak bohatý je jeho nejchudobnější občan. Co myslíš, jak na tom jsme, když už i na novorezence čeká sotva spatří světlo světa více než stotisícový dluh? Tak tam jsme to dopracovali. Smutné je, že jsme museli přihlížet tomu, kam se řítíme, protože tento stav nezpůsobil nikdo zvenčí. Podepsali se pod ním námi volení (nebo talké nevolení) politici.
Kdyby polistopadový vývoj probíhal podle očekávání většiny občanů (ne šlapek, odvodníků a zlodějů), tak jsme dnes nebyli obyvateli země zadlužené, zaprodané, chudé a ještě s ostudou za naše politické aféry a hvízdající Dášenu v parlamentě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Nevím

Doplňuji:
Přesněji řečeno, ne že bych nevěděla, ale nelze jednoznačně říci jestli ano nebo ne. Z mého pohledu antikomunistky se leccos změnilo k lepšímu. Máme svobodu – ano, a nemylím tím jen možnost cestovat. Můžeme studovat, jakýkoliv obor a to nezávisle na to, co dělají nebo nedělají naši rodiče, můžem dělat práci, která nás baví a ne to, co nám někdo nadiktuje, obchody máme plné zboží, o kterém se nám před revolucí ani nesnilo. (Pravda, něco to stojí, ale ono to před tím nebylo lepší) Vládu si volíme sami, podle toho, kdo se nám zamlouvá – to tehdy nebylo ani v takové podobě, jako je tomu dnes.
Samozřejmě ale nemohu říci, že by to dnes bylo ideální. Politici kradou, zneužívají své funkce a holt je ten blahobyt trochu drahá záležitost.
Lidem ale bohužel, jak se časem ukázalo, šlo spíš o ten blahobyt, než o tu svobodu. A politici, které si volíme, ať se nám to líbí nebo ne, odráží stav naší společnosti.

Upravil/a: Nuk nuk

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nevimadghjhg

Spíše ne

Doplňuji:
Rozhodně myslím ,že ne! Jsem mladý a možná mi budou všichni říkat jak tomu nerozumím atd. Mám pocit, že lidé si přáli ,aby vznikla skutečná prosperující demokracie. Polistopadový vývoj dopadl hrozně. Neprávní rozdělení ČESKOSLOVENSKA(ano má tam být pomlčka, ale to je nepodstatná blbost), tvrdý vzestup korupce a krádeží, ekonomika šla do kytiček a za ní hnedka armáda. Je pravda, že jsme se vymanili z vlivu Moskvy, ale za to jsme se dostali zase pod Německo. Myslím, že to co máme dnes je strašné. A je to způsobené tím ,že ti lidé, kteří tu revoluci dělali s ideály odešli a přenechali to „profesionálním“ politikům

Upravil/a: nevimadghjhg

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Andre5000

Spíše ne

Doplňuji:
Jak je to vnímáno? Jedni gauneři byli nahrazeni dalšími gaunery. Kam jsme to dopracovali, víme dnes všichni.

Upravil/a: Andre5000

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

Nuk nuk,
máte pravdu, nejde jednoznačne určiť, záleží to totiž od uhla pohľadu, kto sa pozerá, ako sa pozerá, kam sa pozerá a hlavne, čím pozerá.
len malé výhrady, ku všetkému spomenutému „Můžeme“ je aj „Nemůžeme“.
„Můžeme“ cestovať, keď na to máme aj finančné prostriedky
„Můžeme“ študovať, keď na to máme aj finančné prostriedky
„Můžeme“ robiť prácu, ktorá nás baví, za predpokladu, že „držíme hubu a krok“
„Můžeme“ nakupovať v obchodoch plných zbožia, keď na to máme finančné prostriedky. Prečo asi sú obchody plné zbožia, ponúkajú sa rôzne zľavovacie akcie? Preto, že radový občan nemá dosť finančných prostriedkov
„vládu si volíme sami“ čiastočná pravda, v zmysle Ústavy volíme svojich zástupcov do parlamentu, predstaviteľ najsilnejšej „víťaznej“ strany je navrhnutý prezidentovi za predsedu vlády. Toho potom prezident republiky poverí zostavením vlády a na jeho (premiéra) návrh prezident republiky menuje členov vlády. Občania do toho nemajú čo hovoriť. Sú to „hry mocných“ víťazov volieb.
Pre bežného radového občana sú dôležitejšie jeho sociálne istoty, než kdo sedí vo vláde. Hlavne keď, sa tak rýchlo striedajú.

před 3822 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

To co se provaluje v tisku, tak to bylo řízené zhora.

před 3822 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Sůwa

On ten proces hlavně neprobíhal ani podle scénáře, který předpokládali pachatelé toho listopadového masakru. Vypadalo to fakt děsivě, já u toho byla … ☹

před 3822 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek