Avatar uživatele
Ganymede

Proc ma na egyptskych obrazcich muz misto lidske hlavy hlavu kocici?

Je o tom nejaky dokument??

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, gagaga, marci1 před 2843 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

„Kočka – posvátné zvíře boha slunce a některých jiných bohů a bohyň, ztělesnění bohyně Bastet. Z poměrně pozdního výskytu kočky v zachovaných památkách soudíme, že k jejímu uctívání došlo rovněž až později. To se zdá být napohled v rozporu se skutečností, že byla posvátným zvířetem a zosobněním bohyně Bastet, jež patřila k nejstarším egyptským bohyním. Bastet byla však původně uctívána v podobě lvice a kočičí podobu dostala asi až v dobách Střední, nebo spíš Nové říše. Bastet, byla tedy zobrazována jako malá kočka se lví hlavou a později jako žena s kočičí hlavou.Totéž platí o jiných kočičích resp. lvích bohyních, jako např. o Tefnut, Pachet a Mefdet, o nichž se mluví stejně jako o Bastet, ve zvláštních heslech. Dřív než s těmito bohyněmi byla kočka spojována s bohem slunce Re, resp. s jinými slunečními bohy, zejména s Atumem. atd.
Na některých vyobrazeních mají Re a Atum kočičí hlavu a v Knize bran z Nové říše je nazýván Re "Velkým kocourem“. Na oplátku je kočka nezývána v textech „Slunečním (nebo Měsíčním) okem“. Přiznává se jí dokonce titul „Paní nebes“.

Všechna vyobrazení kočky, jež se zachovala, mají pozoruhodnou uměleckou úroveň a estetickou působivost. Z Nové říše jsou to zejména polychromované reliéfy ve vesetských hrobkách, jež ji zobrazují jako Reovu pomocnici v boji s Apopem. Z Pozdní doby jsou to pak hlavně sošky bohyně Bastet i sošky koček, jež nemusely být zrovna Bastet. Vytvořeny jsou z nejrůznějších materiálů a představují kočku vsedě nebo vstoje, samotnou nebo s koťaty, čast též jako štíhlou ženu s oděvem přiléhavým jako kůže a s lidskou hlavou a naopak. Tyto „egyptské kočka“ se těšily zájmu sběratelů už v antickém Římě. Dnes se těší zájmu návštěvníků téměř všech světových egyptologických sbírek.

http://faraon­.wz.cz/bohove/zvi­rata.htm"
http://www.mo­drykocour.cz/koc­kocteni/zajima­vosti/egyptska-historie-kocek

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Kočka byla ve starém Egyptě uctívána a stala se božstvem. To bylo zobrazováno častěji s ženským tělem, ale i s mužským. Mafdet byl první egyptské kočičí božstvo, někdy líčen jako rys, ale nejslavnější kočka bohyní na světě, nejprve ctěn staří Egypťané byli Bastet (také známý jako Bast, Pasch, Ubasti) a lev-vedl Sekhmet.
Bastet se role plodnosti, ochránce dětí a ochránce všech koček. Bastet se stala tak populární, že se stala infact domácnost bohyně. Tato bohyně Bastet byla volána, když v plné formě kočky, Bast a když jen s hlavou jeden a tělo krásné ženy. Bastet protějšek byla bohyně Sekhmet, kteří reprezentovali kočičí bohyně 'destruktivní síly. Sekhmet je známá jako bohyně války a mor. Společně, Bastet a Sekhmet představoval rovnováhu přírodních sil v Egyptě.

Zdroj: http://verunkas­.blogspot.cz/2010/10/­kocky-ve-starovekem-egypte_22.html

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
postcd

Tak si starověcí egypťané vyobrazili svého boha (jednoho z mnoha, další mají zase hlavu jiného zvířete)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek