Avatar uživatele
VanEgg

Co je občanskoprávní řízení?

Co je občanskoprávní řízení?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3029 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
klumprt

To jesoudní řízení o sporu mezi dvěma osobami soukromého charakteru. Nejde zde o uplatnění veřejného práva například správního nebo trestního. To co píše Drap, tak to právě přesně NENÍ občanskoprávní. Jde například o žaloby na ochranu osobnosti, žaloby o náhradu škody, rozvody, pracovněprávní spory apod.

Více zde: http://iuridic­tum.pecina.cz/w/Ob%C4%­8Danskopr%C3%A1vn%C­3%AD_%C5%99%C3%AD­zen%C3%AD

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hans51

Dovolím si doplnit klumprta:

Občanskoprávní řízení není jen sporného charakteru (existují i řízení tzv. nesporná, typicky např. řízení o pozůstalosti, o prohlášení za mrtvého apod.). A zároveň není pouze mezi osobami soukromého charakteru, v případě pracovněprávních sporů může být stranou např. i ministerstvo, bude-li v roli zaměstnavatele.

Předmětem občanskoprávního řízení je tedy soukromoprávní ná­rok.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Správní řád – řízení v prvním stupni

Zákon č. 500/2004 Sb. (správní řád) v § 9 definuje pojem správní řízení tak, že se jedná o postup správního orgánu, jehož účelem je vydání rozhodnutí, jímž se v určité věci zakládají, mění nebo ruší práva anebo povinnosti jmenovitě určené osoby nebo jímž se v určité věci prohlašuje, že taková osoba práva nebo povinnosti má anebo nemá.

Průběh řízení v prvním stupni je upraven v hlavě šesté správního řádu. Předtím je ale třeba ještě zmínit alespoň některá předcházející ustanovení správního řádu, která jsou pro řízení důležitá. Jedná se např. o ustanovení § 19 a násl., které upravuje otázku doručování a nebo § 27 správního řádu, které specifikuje účastníky správního řízení.

Zdroj: Seznam.cz

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek