Předmět Autor Datum
Kolik máš na to peněz?
mif 07.06.2014 13:48
mif
do 250€.
Rudolf Cikrt 07.06.2014 14:02
Rudolf Cikrt
Málo.
mif 07.06.2014 14:06
mif
250€ tj. 6800Kč? - to je více než dost... Pinacle Studio = cca 1249Kč (stačí základní verze - ta ve…
koubelka 08.06.2014 01:04
koubelka
http://www.erpea.cz/sony-vegas-pro-13-edit-esd-dow nload-p-532.html Kdybys trochu přitlačil, měl by…
L-Core 07.06.2014 14:09
L-Core
vegassoftware Myslím, že by ti mohla stačit nějaká "Movie Studio" verze. Porovnání verzí: http://ww…
L-Core 07.06.2014 14:07
L-Core
A některý z těchto by nestačil - http://video-editing-software-review.toptenreviews .com/
jamaca 07.06.2014 14:33
jamaca
Použij Avidemux na střih stačí a má jednoduché ovládání, navíc je zdarma a dá se sehnat i jako porta…
Michaell0071 07.06.2014 14:42
Michaell0071
Ulead video studio v7.0se for Windows http://www.myshopping.com.au/ZM--1215484565_ulead_ video_stud…
nuda 07.06.2014 14:55
nuda
Zdravím Nástupcem Movie Makeru je Pinnacle Studio (stačí jeho základní verze) -největší výhodou toh…
koubelka 07.06.2014 21:12
koubelka
Díky za podrobný přehled. Koukám na ten Avid a když porovnám s cenou samostatné Premiéry před takov…
L-Core 07.06.2014 22:23
L-Core
Co se týče ceny Avid Media Composeru, tak ono to s tou jeho cenou taktéž nebylo tak úplně jednoduché…
koubelka 08.06.2014 00:45
koubelka
koubelka : pre beznu poradnu mozno naozaj " offtopic". Ja som Ti vdacny za Tvoj elaborat. Pracoval…
Pego 08.06.2014 04:53
Pego
A mezi Movie maker a Pinacle studio bych zařadil VideoSpin. http://www.stahuj.centrum.cz/multimedia/…
Thunder 08.06.2014 08:47
Thunder
Jednoznačne Camtasia Studio. Jednoduchý program na ovládanie a výsledok vyzerá profesionálne. Zostri…
FrantišekK 23.04.2016 14:57
FrantišekK
A nevadí ti, že ten dotaz byl před 2 lety?! poslední
jezekhifi 23.04.2016 15:03
jezekhifi

250€ tj. 6800Kč? - to je více než dost...

Pinacle Studio = cca 1249Kč (stačí základní verze - ta verze Ultimate aj. jsou už zbytečný peníze navíc...) - na tomhle programu si můžeš bezbolestně (a i docela levně) vyzkoušet jestli tě stříhání baví a chceš do toho ivestovat svůj čas (a že střih sežere sakra hodně času!). Když zjistíš že baví, tak více informací jaký další SW připadá v úvahu jsem ti popsal dole. Ale pro začátek jse i to Pinnacle Studio dobrý.

Zdravím

Nástupcem Movie Makeru je Pinnacle Studio (stačí jeho základní verze)
-největší výhodou tohoto programu je absolutně jednoduché ovládání. I úplný začátečník který v životě nikdy nic nestříhal bude schopen prakticky okamžitě začít pracovat.
Na základní melouchy, tedy sestříhání klípků z mobilu/foťáku/domácí kamery + efekty a hudbu, tak je to nástroj dostačující. I export je také nekomplikovaný.
-největší nevýhodou toho programu je to že je opravdu zcela zaměřen na Běžného Frantu Uživatele. Jakmile chcete stříhat na drobet vyšší úrovni než je jen stříhání různých domácích videjí a podobných legrácek, tak už je Pinnacle Studio zcela nevhodný nástroj ať už kvůli ovládání které je jednoduché, ale né už moc efektivní, tak i proto že při náročnějších zakázkách je program dost nestabilní.

Poněkud lepším programem pro střih videa je dále Sony Vegas.
-Sony Vegas je skvělý program pro ty kteří mají chuť dělat kvalitní videa na domácí úrovni. Program je docela svižný, uživatelsky je sice o něco náročnější než Pinnacle Studio, ale dá se s ním i tak poměrně rychle naučit. Pro účely stříhání svateb, stříhání různých klípků pro kámoše co blbnou na skejtu a chtějí to pak hodit někam na youtube.com bych řekl ideální.
-nevýhoda programu je jediná a to že ve chvíli kdy se chcete stříháním živit, tak už program přecijen nestačí. Sony Vegas se i přes širokou uživatelskou základnu pořád neřadí mezi profi programy.

Dále máme už poloprofesionální programy typu Adobe Premiere - Premiéra je vynikající produkt hlavně díky tomu že se těší široké podpoře produktů od Adobe - takže není problém pomocí "adobe bridge" používat více programů od Abobe (za všechny uvedu třeba Photoshop) a díky tomu má premiéra velice kvalitní základy. Navíc ambice Adobe směřují k tomu aby se Premiéra stala profesionáním programem pro střih videa. Nebo se tak alespoň snaží vypadat. Tak jako s Adobe Premiere se už dá živit na té poloprofesionální dráze až "téměř profesionální" a zároveň program sám není kdo ví jak uživatelsky složitý (prostě podobná liga jako naučits se s Photoshopem...)
- i přes letitou snahu Adobe Premiéra opravdu nepatří mezi profesionální programy. Pořád je to jen technicky vyspělejší balík kterému k úplné dokonalosti chybí větší stabilita při střihu větších typů zakázek jako jsou dokumenty a hlavně nemá až takové nastavení které by umožňovaly plnohodnoutnou spolupráci s dalšími etapamy postprodukce (tj. není možné nastavovat podrobné parametry EDLek, AAFek, u některých vstupů nečte dobře vstupní TC a jeho možnosti nastavení exportu pro předání projektu někam na Baselight či podobné části postprodukce mu nejsou vlastní. Klasický celovečerák bych si v tomhle nelajznul ani omylem!

Druhým poloprofesionálním programem je Canopus Edius - tento program je skvělý především pro ty kteří hodně stříhají a vyžadují stabilní program pro střih takový střih. Po všech stránkách stabilnější a rychlejší než Adobe Premiere a to bez ohledu na železo. Osobně jsem Edius používal raději než Premieru právě díky jeho stabilitě a přitom velice dobrým možnostem práce. Pro mě to byl nejlepší poloprofesionální program vůbec a myslím že uspokojí drtivou většinu i náročných uživatelů.
-nevýhody jsou ty samé jako u Adobe Premiery (tedy nemožnost pokročilejších možností předání práce dalším kolegům v postprodukci)

A posledním a teď již plně profesionálním zástupcem je Avid Media Composer
-hlavní výhoda: je to nejpoužívanější profesionální program na střih videa na světě. Když se chcete videm živit na profi úrovni tak v něm musíte umět - bez něj nemůžete uvažovat o profi sféře (ledaže by jste uměli ve Final Cutu, i když i ten si v poslední době své profi zastánce pěkně na**al).
-nevýhoda: je ŠÍLENĚ těžký na ovládání. Naučit se "jen tak" v Avidu je skoro nemožné...

Co se týče ceny Avid Media Composeru, tak ono to s tou jeho cenou taktéž nebylo tak úplně jednoduché - respektive ještě tak před pár lety (třeba kolem roku 2005) byla cena Avidu mnohonásobně vyšší než dnes...

-v praxi se ani vlastně neprodával samotný SW bez příslušného HW. Což v praxi vypadalo tak že kromě certifikovaného železa (tj. nějakých "néúplnělevných" HP workstation sestav), se k tomu ještě prodávaly celé přídavné zařízení (ten odkaz je jen taková malá demonstrace - možností bylo vícero) a je fakt že celá střižna v tu chvíli stála ve statisících korunách (bylo to samozřejmě individuální, ale klidně milion a čtvrt nebyl problém utratit za střižnu) a třeba v roce 2000 - tak to se Avid prodával kolem cca (zase nejde to úplně paušalizovat) kolem dvou a půl milionu (je v tom i plná technická podpora atd...).

Tudíž dnešní cena Avid Media Composeru který lze již nainstalovat na prakticky jakýkoliv počítač i bez přídavných karet a přitom stojí v základu kolem 30 000Kč je doslova za hubičku.

Nicméně stále je nutné zdůraznit, že Avid opravdu není střihovej program určený začátečníkům a vůbec komukoliv kdo před ním neprosedí alespoň deset hodin denně. Naopak po zkušenostech se všemi těmi jednoduchoučkými střihovými programy na které je možné běžně narazit, si po otevření Avidu budete myslet že složitěji to snad už nikdo vymyslet ani nemohl... (tj. způsob ovládání je na bázi nikoliv user friendly, ale "user is enemy").

Já se bohužel učil do jisté míry Avid svépomocí a i přes nemalý čas ztrávených v ostatních střihových programech jsem se z Avidu mohl chvílema úplně zbláznit a úplně odznova bych to podstupovat opravdu nechtěl.

Ale pro plné pochopení toho proč je Avid Media Composer z počátku tak uživatelsky náročný je nutné chápat že základy tohoto programu dávaly dohromady střihači počátkem 90let 20 století. Tedy jeho fungování a principy drobet přijaly filozofii střihu danou tím jak se střihalo na střihových stolech... Samozřejmě Avid od té doby ušel obrovský kus cesty (a jeho přívětivost vůči novým uživatelům mi přijde rok od roku větší), ale vždy jel pouze v linii profesionální sféry - nikdy se nepočítalo s tím že by mělo docházet k nějakým obrovským zjednodušením.

Ve světě operačních systémů by se to dalo s určitou mírou nadsázky připodobnit k Arch Linuxu - můžete vše, ale musíte vědět jak.

Určitou revolucí ve světě profesionálního střihu se stal až teprve FinalCut (fungující pouze na macích) - tem měl oproti Avidu jednu obrovskou výhodu. S vývojem začal až v dobách kdy Avid už fungoval naplno a mohl se tak poučit z jak z jeho kladů, tak i záporů. Navíc začal i v době kdy už počítače a jejich výkon a fungování nabývaly mnohem jasnějších linií než tomu bylo v dobách Avidu.

Avid se také snažil o to aby si jeho uživatelé nemusely stále dokola zvykat na nové uživatelské rozhraní a taktéž Avid nemá konkurenci ve zpětné kompatibilitě (tedy že i projekt vytvořený v nejnovější verzi, jde otevřít (a následně pracovat) ve verzích mnohem starších. Takže principy fungování Avidu jsou mnohem robustnější a je normální že můžete pracovat na různých verzích bez nějakých větších problémů.

FinalCut sice nabízí otevření starých projektů, ale zpětnou kompatibilitou se prakticky nezabývá... Navíc se i jeho vývojáři pokusly o jeho velké zjednodušení, což v praxi znamenalo že jeho nejnovější verze zbavila uživatele možností si spousty věcí nastavit (taky třeba zmizela podpora EDLek) - tohle jednání byla smrtelná rána pro profesionální studia a i když si programátoři brzy uvědomily že to už bylo moc a začaly se objevovat verze které různé funkce vracely, tak přesto důvěra profi klientely byla docela narušena.

Tuhle chyba klucí z Avidu nikdy neudělaly...

PS: omlouvám za offtopic

koubelka : pre beznu poradnu mozno naozaj " offtopic". Ja som Ti vdacny za Tvoj elaborat.

Pracoval som s Avid Media Composer-om este na pocitaci Macintosh Quadra 850 (procesor Motorola), neskor (Upgrade) Macintosh s novym procesorom (PowerPC 60x).
Skusal som aj HW kartu od Canopus-u (DVRaptorRT) a Adobe Premiere, ale aj soft od Canopus Edius.
Vratil som sa k Avid Media Composer napred na IBM IntelliStation M Pro (tam si pamatam Media Composer 1000 XL (MC)), neskor na HP XW8200. MC vo verzii 2.xx az po 3.5.1 (na lepsom PC).

Prispevok do Poradne neni o chvaleni, len chcem potvrdit predrecnika, ze Avid Media Composer je super soft, ale je trocha iny (treba si na neho zvyknut). Ked si na neho zvyknes, tak uz viac nechces iny.

Jednoznačne Camtasia Studio. Jednoduchý program na ovládanie a výsledok vyzerá profesionálne. Zostrihal som v ňom viac ako 200 videí a som spokojný. V tomto videu si môžeš pozrieť, ako tento program vyzerá a ako sa s ním jednoducho robí: watch

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru