Avatar uživatele
bolak

„Netrhej to, roste to u silnice, je to jedovatý“, říkávali naši. Jsou jablka od cesty opravdu nezdravá?

nebo „Nežer to, budeš mít rakovinu“ :), takovéhle moudré rady od rodičů si pamatuju z dětství? Má to nějaký reálný základ? Byly na toto téma prováděny nějaké testy?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? Syd, hanulka11, Pájo, Wang, MA-SU-KA před 4555 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Pájo

Souhlasím s haunted,používá se sice bezolovnatý benzín, takže olovo už by tam nemělo být… ale benzín a nafta jsou produkty z ropy, v motorech dochází k procesu hoření a vznikají zplodiny, které jistě na zdraví nepřidávají. I přes používání katalyzátorů se v plodech něco usazovat bude. Nehledě na prašnost u silnic (+ ojíždění pneu a částečky z nich). Bude toho málo denně, ale to vše vynásobte počtem projíždějících aut a dobou, po kterou jablko roste.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Sůwa

Do nedávna se do benzinu přidávalo olovo, takže skutečně asi bylo ovoce jedovaté. Ne sice smrtelně, ale mohlo poškodit některé důležité orgány ( játra, ledviny ). Dnes už je benzin bezolovnatý, proto se znovu u silnic vysazují ovocné stromy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanulka11

V této době se již železo do pohonných hmot nepřidává, takže ovoce je stejné kvality jako jinde vypěstované.
Podle dálnice do Prahy jsou ovocné sady – to by tedy sklízeli ovoce plné železa .

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
blesk26

Určitě to zdravé nebude, když si vezmete jak jedovaté jsou obzvláště dieselové motory, spousta toho dehtu a bůhví čeho dalšího se musí zákonitě vstřebat i do rostoucího ovoce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
haunted

co ja vidim treba na jablonich kolem cesty tak to ze jsou doslova spinave a taky o dost mensi nez jablko nekde na zahrade, ja bych do toho radsi nesel, ale zase zalezi jestli je strom hned u silnice (2 metry) a jak je ta cesta frekventovana

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
RQLM

Také jsem slýchával to samé. hlavně když jsem se chtěli zastavit u silnice na třešně. Věřím tomu, že to ovoce je zaprášené od frekentované silnice, ale jinak dnes běžně jezdíme zejména pro hrušky na uskladnění k málo frekventovaným cestám, kde za den projede tak nanejvýš 5 aut a dva traktory.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

kdo to říkal, že se to jablko nesmí utrhnou … a nějaká Eva na to kašlala.

ale k těm silničním: jsou stejná jako ty v supermarketech (co se týče chemického ošetření), ale možná chutnější. a levnější.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek